1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Polis’ yok, ‘kamera’ siparişi var
‘Polis’ yok, ‘kamera’ siparişi var

‘Polis’ yok, ‘kamera’ siparişi var

Merkez Bankası'nın özel bir şirketten "kamera" ve "araç takip" sistemi siparişi yaptığı öğrenildi. Kamera sistemi ile Merkez Bankası çevresindeki güvenlik artırılırken, “Araç – Takip Sistemi” ile de para transferi yapan tüm araçların merkezden sürekli kon

A+A-

Merkez Bankası’ndan her gün onlarca şube bankası tarafından yapılan ‘para transferi’ uygulamasında hala daha gerekli güvenlik önlemi alınmazken, Merkez Bankası’nın özel bir şirketten "kamera" ve "araç takip" sistemi siparişi yaptığı öğrenildi

 

Didem MENTEŞ

KKTC Merkez Bankası’ndan para transferleri halen ‘gerekli güvenlik önlemi’ alınmadan yapılmaya devam ediyor. Bir ay içerisinde arta arda yaşanan ‘soygun ve soygun girişimine’ rağmen bazı bankalar halen trafik akışının yoğun olduğu Merkez Bankası’nın ön kapısından para transferi yapmayı sürdürüyor. YENİDÜZEN, iki gündür Merkez Bankası önünde görüntülediği para transferi uygulamalarının hala daha ‘polis gözetimi’ dışında yapıldığını ortaya koydu.
Kimi banka dün zırhlı araçlarıyla para transferini gerçekleştirirken, kimi banka yine salon araçlarla ‘güvenlik olmadan’ para naklini gerçekleştirdi. Kimi banka ise kendi özel güvenlik elemanlarıyla, para dolu çantaları taşıdı.
Bu arada Merkez Bankası'nın özel bir şirketten "kamera" ve "araç takip" sistemi siparişi yaptığı öğrenildi. Kamera sistemi ile Merkez Bankası çevresindeki güvenlik artırılırken, “Araç – Takip Sistemi” ile de para transferi yapan tüm araçların merkezden sürekli kontrolü hedefleniyor.


Polis yine yok
Kooperatif Merkez Bankası’ndaki 3 Milyon TL’lik soygun olayının 21 gün sonrasında, Merkez Bankası’nda soygun girişiminin yaşanması, para transferlerindeki ihmali ortaya koyarken, gerekli güvenlik önleminin alınmadığını da gözler önüne serdi.
YENİDÜZEN önceki gün ve dün farklı saatlerde görüntülemeye çalıştığı para transferinde yaşanan ihmalkarlığı bir kez daha gösterdi.  İki gün boyunca farklı bankalar tarafından yapılan para transferlerinin ‘polis nezaretinde’ yapılmadığı görülürken, sadece bazı bankaların özel güvenlik elemanlarıyla bu uygulamayı yaptığı dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta meydana gelen soygun girişimindeki para transferi metoduyla birebir uygulanan para nakilleri, hala daha birilerinin bu olaydan ders almadığını bir kez daha gösterdi.

Ders alınmıyor 
YENİDÜZEN dün farklı saatlerde Merkez Bankası’na giriş ve çıkış yapan para transferi uygulamalarını görüntüledi. Gün boyunca para transferleri yine bağlı oldukları bankanın çalışanları tarafından birebir yapılırken, çevrede veya banka aracının yanında herhangi bir polis mensubu görülmedi.
Bazı bankalar Merkez Bankası’na giriş yapacak olan paraları, bavul içerisinde kendi güvenlik elemanlarıyla sağlamaya çalıştı. Dün öğleden sonra bir bankaya ait iki güvenlik elemanı, büyük boy bavulu birlikte taşıyarak Merkez Bankası’na parayı nakletti. Güvenlikçilerden biri yolun kenarına park edilmiş vaziyetteki araçtan bavulu çıkarmaya çalışırken, diğeri de etrafı kolaçan ederek ‘güvenlik’ sağlamaya çalışırken görüldü. İki güvenlik görevlisi birlikte yüklendikleri bavulu, iki seferde bankaya taşırken, iki kez aynı endişeyi yaşamak zorunda kaldı.

Üç kişi rahatlıkla taşımıştı
Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN önceki gün de 10:30 raddelerinde Merkez Bankası’ndan para transferi yapan üç kişilik bir banka ekibini görüntülemişti. Banka çalışanları, Merkez Bankası’nın giriş kapısının hemen önüne park edilmiş vaziyetteki ‘salon araca’, ‘iki bavul’ halinde para transferi gerçekleştirmişti. Çalışanların ellerindeki bavullarla rahat şekilde paraları araca koydukları gözlemlenirken, çevrede herhangi bir ‘polis gözetimi’ olmadığı da görülmüştü.
Dün ise


Soyguna kapı aralanıyor
Soygun olaylarına rağmen bazı bankalar hala da trafiğin yoğun olduğu ve herkesin göz önüne gerçekleşen para transferleri yapıyor. Özel güvenlik sistemine yönelik hizmet alan bankalara rağmen, ulu orta şekilde para transferi yapılması yeni bir soygun girişimine daha kapı aralıyor. Merkez Bankası binasının arka kısmında gerekli para transferinin yapılmasından kaçınılırken, trafiğin yoğun olduğu alanda gerçekleşmesi yaşanan ihmalkarlığı bir kez daha gözler önüne seriyor.
Bankalarda özel güvenlik hizmeti sağlayan görevlilerin silah taşıma yetkisi bulunmazken, bu yüzden yüklü miktardaki para transferlerinin polis eşliğinde yapılması gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

‘Polis’ yok, ‘kamera’ siparişi var
Bu arada Merkez Bankası'nın özel bir şirketten "kamera" ve "araç takip" sistemi siparişi yaptığı öğrenildi. Kamera sistemi ile Merkez Bankası çevresindeki güvenlik artırılırken, “Araç – Takip Sistemi” ile de para transferi yapan tüm araçların merkezden sürekli kontrolü hedefleniyor.

Bu haber toplam 1783 defa okunmuştur