1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Plastik yerine bez torba
Plastik yerine bez torba

Plastik yerine bez torba

Kıbrıs'ın güneyinde plastik poşet kullanımına karşı farkındalığı arttırma ve bilgilendirme kampanyası 7 Haziran'da başlıyor

A+A-

Diğer Avrupa ülkelerinde uygulamada olan plastik poşetlerden ücret alınması Kıbrıs’ın güneyinde yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz’dan itibaren tek kullanımlık her bir plastik poşet için 5 sent tahsil edilecek.

Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilcisinin açıklamasına göre vatandaşları bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyasının açılışını Strovolos Belediye Başkanı Andreas Papacharalambous ve Avrupa Komisyonu heyeti başkanı İerotheos Papadopoulos 7 Haziran Perşembe günü sabah saat 11’de Strovolos Belediye Binasında düzenlenecek basın toplantısında yapacaklar.

Bu kampanya çerçevesinde 8 Haziran Cuma günü Avrupa Komisyonu temsilcileri ve Strovolos Belediyesi vatandaşlar ve ilgililer için “Plastik devrini kapatırken” başlığı altında açık bir tartışma düzenleyecek.

Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilcileri başkanı, Strovolos Belediyesi ile işbirliği içinde, Belediye sınırları içindeki tüm hanelere çuval bezinden (jute) yapılmış 28.500 pazar çantası dağıtacak. Bugünden başlayarak ağustos ayına kadar dağıtılacak bu çantalar tekrar ve tekrar kullanılabilecek. İnsanların alışkanlıklarını değiştirmeye teşvik etmeyi hedefleyen bu küçük ve sembolik hareket, çevrenin korunmasına katkıda bulunabilir.

Strovolos Belediye Başkanı "Strovolos Belediyesi, çevre politikası çerçevesinde, Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilcileriyle işbirliği içinde,  bu girişime katılarak 28.500 çanta dağıtacak. Yeni Avrupa direktifi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve plastik torbaların olmadığı yeni bir hayat tarzını kabul etmemiz için bizi mecbur ediyor. Strovolos sakinlerinin bu girişimi kucaklayacaklarından eminim” diye konuştu. 

Bu faaliyetler, ocak ayında Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan çevre koruması ve yeşil kalkınma yönündeki yeni Avrupa stratejisi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bugün denizleri kirleten atıkların %70’i plastiklerdir ve bu konuda bir şey yapılmaması durumunda 2050’ye kadar okyanuslarda balıktan çok plastik bulunacak.

Aynı strateji çerçevesinde birkaç gün önce Komisyon tek kullanımlı plastik torbaların kullanımının daha çık kısıtlanması yönünde bir öneri masaya getirdi – torbalar dışında, öneri plastik pipet, karıştırıcı, tabak, çatal bıçak gibi diğer nesneleri de içermektedir. Ana hedef 2030’de pazarda artık sadece geri dönüşüm plastik paketlerin kullanılmasıdır.

 

Bu haber toplam 2594 defa okunmuştur
Etiketler :