1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Masada olunmazsa herhangi bir çözüme ulaşılamaz”
“Masada olunmazsa herhangi bir çözüme ulaşılamaz”

“Masada olunmazsa herhangi bir çözüme ulaşılamaz”

Eide, Ankara’da temaslarda bulundu

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs Rum tarafının askıya aldığı müzakerelerle ilgili görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Türkiye’ye gitti.

Eide, Ankara temaslarına Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek başladı.

Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs gibi uzun soluklu bir soruna çözüm bulunması için hala iyimser olduğunu söyledi.

Masada olunmazsa herhangi bir çözüme ulaşılamayacağını belirten Eide, zaten pek çok sorunlu boyutu olan Kıbrıs konusunun bir de hidrokarbon konusu gündeme gelince daha da girift hale geldiğini ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, Türkiye’nin Kıbrıs konusuna bir çözüm bulunmasına yönelik iradesinin hala güçlü olduğunu, Türkiye’nin yapıcı yaklaşımına devam edeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin müzakereler sürerken Doğu Akdeniz’de başlattığı sondaj faaliyetlerinin müzakerelerin ruhuna uymadığını söyledi.

Doğu Akdeniz’deki doğal zenginliklerin Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, Türkiye’nin; Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından sergilenen tek taraflı yaklaşımları kabul etmeyeceğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ayrıca, BM’nin bu sürece katkısını desteklemeye devam edeceklerini ve aynı iradenin hem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi hem Yunanistan tarafından gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ilişkin fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağını ifade etti.

Özel Danışman Eide, Ankara temasları çerçevesinde öğleden sonra da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.

AK Parti Genel Merkezinde, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.

Özel Danışman Eide’nin bu gece İsviçre’nin Cenevre kentine geçeceği 5 Kasım’da ise Atina’ya gideceği belirtildi. 5 Kasım akşamı Kıbrıs’a gelecek olan Eide, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde Adanın iki tarafında görüşmeler yapacak. (BRT)

Bu haber toplam 1798 defa okunmuştur