1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. LTB’de Asbaşkan Akın Aktunç
LTB’de Asbaşkan Akın Aktunç

LTB’de Asbaşkan Akın Aktunç

Lefkoşa Belediye Meclisi’nde UBP ve TDP’nin oylarıyla… LTB’de Asbaşkan Akın Aktunç

A+A-

LTB Başkanı Mehmet Harmancı başkanlığında Asbaşkanlık, yedek asbaşkanlık ve yasaya göre seçilmesi gereken komisyon ile komitelerin seçimi gündemiyle toplanan Belediye Meclisi’nde Akın Aktunç asbaşkan, Boysan Boyra ise yedek asbaşkan olarak seçildi

Yerel seçimin ardından Lefkoşa Belediyesi Belediye Meclisi asbaşkanlık ve komiteler seçimi gündemiyle dün akşam 20.00’de toplandı.
'Asbaşkanlık' için, “denetleme ve yapıcı muhalefet etme” gerekçeleriyle aday göstermeyip, aday olması halinde YKP'li üye Murat Kanatlı'yı destekleme kararı alan, belediye meclisinde 8 üyesi bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) toplantıda da bu tavrını korudu. TDP grubu ilk olarak asbaşkanlığa, CTP grubundan Ahmet Bağzıbağlı’yı önerdi. Bağzıbağlı, “Murat Kanatlı çok değerli bir arkadaşımızdır, sol kesimden bir arkadaşımızdır. Biz onu öneriyoruz” dedi. Bunun üzerine UBP grubu asbaşkanlığa Akın Aktunç’u önerdi.

Kanatlı: “Aday değilim”

Bu konuşmaların üzerine söz alan YKP meclis üyesi Murat Kanatlı, bu önerinin kendilerine Perşembe günü iletildiğini, kendilerinin son olarak CTP’nin olmasını önerdiklerini, partiler arası bir uzlaşı yoksa aday olmayacağını söyledi.

Harmancı: “Partiler arası herhangi bir uzlaşı olmadı”

Kanatlı’nın ardından söz alan Lefkoşa belediye başkanı Mehmet Harmancı, partiler arasında herhangi bir uzlaşı olmadığını belirterek, “Herkesin kendine göre bir değerlendirme hakkı ve özgürlüğü vardır. CTP bunu TDP’den farklı değerlendirdi. Kimsenin iradesini gasp edecek değiliz” dedi. Bunun ardından Harmancı, belediye meclis üyeliği seçiminde en çok oyu alan CTP meclis üyesi Fatma Miralay’ı önerdi. Miralay bunu ret etti.

Aktunç tek aday…

Konuşmaların ardından, asbaşkanlık için tek aday olması nedeniyle, UBP grubunun önerdiği Akın Aktunç için açık oylama yapıldı. Oylamaya CTP grubu katılmazken, YKP ve DP de çekimser oy kullandı. Böylelikle, UBP-TDP oylarıyla Akın Artunç asbaşkanlığa getirildi. Yedek asbaşkan ise oybirliğiyle Boysan Boyra oldu.

Bazı komisyon ve kurul üyeleri belirlendi…

Asbaşkanlık seçiminin ardından, Kira İhale Komitesi’ne Başkan Mehmet Harmancı ve Belediye Meclisi tarafından oylamayla seçilen Tolga Ahmet Raşit(Başkan Yardımcısı), Murat Kanatlı, Özmen Birinci ve Ahmet Akbil seçildi.
Atama-Sınav Komisyonu’na doğal üye olan Başkan Mehmet Harmancı ve Osman Yücelen, Ahmet Akbil ve Özmen Birinci seçildi. 
Disiplin Kurulu üyeliği için Belediye Meclisi oyçokluğuyla Ahmet Bağzıbağlı’yı seçti.

Ne olmuştu?

Belediye Meclisi'nde 8 üyesi bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) 'asbaşkanlık' için aday çıkarmama kararı almış, “aday olması halinde YKP belediye meclisi üyesi Murat Kanatlı'yı desteklemeyi” kararlaştırmıştı.
YENİDÜZEN’e konuyla ilgili bilgi veren CTP Lefkoşa İlçe Başkanı Mutlu Azgın, Lefkoşa’da halkın CTP’ye yeni dönemde 'denetleme ve uyarma' görevi verdiğine dikkat çekmiş ve en fazla üyesi bulunan muhalif grup olarak asbaşkanlığa aday çıkarmayacaklarını söylemişti.
Bazı kimselerin “asbaşkanlık en fazla üyesi bulunan muhalif gruba aittir” şeklinde bir gelenek olduğunu söylediğini anlatan Azgın, kendilerinin böyle bir gelenek olduğuna inanmadıklarını kaydetmişti. CTP'nin desteği sonrası sosyal medyadan açıklama yapan Murat Kanatlı ise “Eğer CTP aday çıkarmayacaksa ve hem TDP hem de CTP üzerinde uzlaşırsa, konuyu YKP organları değerlendirmeye hazırdır” diye konuşmuştu

Bu haber toplam 2579 defa okunmuştur