1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KARAR İPTAL EDİLMEDİ
KARAR İPTAL EDİLMEDİ

KARAR İPTAL EDİLMEDİ

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın ‘VERİLMESİNE OLANAK YOK’ raporu hazırladığı Lefkoşa’nın göbeğindeki araziyle ilgili perde gerisinde yeni gelişmeler yaşanıyor…

A+A-

Ayşe GÜLER

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın Anayasa Mahkemesi kararına atıfta bulunarak, ‘VERİLMESİNE OLANAK YOK’ raporu hazırladığı,3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı, iş kadını Resmiye Canaltay’ın sahibi olduğu RESTUR LTD’e otel yapımı için verilen arazide KİRA SÖZLEŞMESİNİN imzalanmasının gündeme geldiği iddia edildi.

Canaltay’ın önceki gün Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Eralp Münür Pınar ile bir araya geldiği, yapılan toplantıda sözleşme detaylarının konuşulduğu öne sürüldü.

Dizdarlı’nın hazırladığı raporda Canaltay’a verilen arazinin ANAYASA AYKIRI olduğuna dikkat çekilse de bu yöndeki Bakanlar Kurulu kararının halen yürürlükte olması da dikkat çekiyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Eralp Münür Pınar, Resmiye Canaltay ile henüz kira sözleşmesi imzalamadıklarını ancak bu sözleşmenin imzalanmaması için yasal hiçbir bir sıkıntının olmadığını vurguladı.

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın ‘Canaltay’a hotel yapılması için devredilen taşınmaz malın verilmesine olanak bulunmadığına’ yönelik raporu hatırlatılan Pınar, “Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı var. Ombudsman dedi diye Bakanlar Kurulu kararını uygulamayacak mıyım?” dedi.

Öte yandan RESTUR LTD Direktörü Resmiye Canaltay ise araziyle ilgili herhangi bir sözleşmenin imzalanmadığını savundu, “Şu anda otelle ilgili hiçbir aşamamız yok. Her şey durmuş vaziyettedir” şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere; Lefkoşa’nın göbeğinde, en işlek caddelerinden birinin üzerinde, KTHY Merkez binası yanındaki 6 parsellik arazi, UBP-DP Azınlık Hükümeti tarafından Canaltay’a kiralanmıştı.

Bakanlar Kurulu kararıyla Canaltay’a verilen parsellerle söz konusu yerde Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu’na ait 2 parsel birleşmiş, arazinin tümü Resmiye Canaltay’ın olmuştu.

Canaltay’a verilen araziye 5 yıldızlı Hilton Otel kurulacağı da iddia edilmişti…


Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Eralp Münür Pınar:

“Ombudsman dedi diye Bakanlar Kurulu kararını uygulamayacak mıyım?”

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Eralp Münür Pınar, Resmiye Canaltay ile henüz kira sözleşmesi imzalamadıklarını ancak bu sözleşmenin imzalanmaması için yasal hiçbir bir sıkıntının olmadığını vurguladı.

Pınar, ziyaret nedeniyle Canaltay’ın önceki gün Daire’ye geldiğini, ancak ‘kira sözleşmesi imzalandığı’ yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Öte yandan Ombudsman Emine Dizdarlı’nın ‘Canaltay’a hotel yapılması için devredilen taşınmaz malın verilmesine olanak bulunmadığına’ yönelik raporu hatırlatılan Pınar, “Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı var. Ombdusman dedi diye Bakanlar Kurulu kararını uygulamayacak mıyım?” dedi.

Pınar, ilgili yerlerden onay alınmasının ardından kira sözleşmesinin gündeme geldiğini de söyleyerek, “Bakanlar Kurulu kararı, Hükümet kararıdır. Bu kararı uygulamakla yetkiliyim” şeklinde konuştu.


RESTUR LTD Direktörü Resmiye Canaltay:

“Her şey durmuş vaziyette”

RESTUR LTD Direktörü Resmiye Canaltay ise araziyle ilgili herhangi bir sözleşmenin imzalanmadığını savundu.

“Şu anda otelle ilgili hiçbir aşamamız yok” diyen Canaltay, “Her şey durmuş vaziyettedir” şeklinde konuştu.

Canaltay, Ombudsman Emine Dizdarlı’nın kendisine verilen araziyle ilgili raporuyla ilgili de, “Emine hanımın incelemelerine saygı duyuyorum” demekle yetindi.


YENİDÜZEN gündeme getirmişti

Maliye Bakanlığı’ndan Canaltay’a!

Hatırlanacağı üzere Lefkoşa’nın göbeğinde, en işlek caddelerinden birinin üzerinde, eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY)Merkez binasının yanındaki çok değerli arazi Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmiye Canaltay’a verildiğini, YENİDÜZEN gündeme getirmişti. 

22 Eylül 2016 tarihinde Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı’nın kontrol ve yönetimine verilen, Kızılbaş Bölgesi Blok ‘C’ pafta/harita XXI/38 W1’deki parsel 698, 699, 705, 706, 707 ve 708 numaralı arazilerin, Bakanlar Kurulu’nca 5 YILDIZLI OTEL YAPILMASI AMACIYLA RESTUR LTD’e 40 yıllığına kiralandığını yazmıştı.

RESTUR LTD Direktörü Resmiye Canaltay, söz konusu arazideki parseller için müracaat yaptıklarını doğrulamış, 5 yıldızlı bir otel yapılması için çalışmaların başlatıldığını YENİDÜZEN’e açıklamıştı.


Raporda neye işaret ediliyor?

“ANAYASA’YA AYKIRI’!…

Dizdarlı hazırladığı raporda şu ifadelere yer vermişti:

“Bu durumda Anayasa Mahkemesinin 19/1987 sayılı kararı ışığında çok kısa bir süre önce Sayın Resmiye Canaltay’a hotel yapılması için verilen taşınmaz malın verilmesine olanak bulunmamaktadır ve/veya turizm teşvik amacıyla verilen taşınmaz hazine mallarının KKTC Anayasası’nın ilgili hükümlerine aykırı olduğu şeklinde yorumlanması gerekmektedir.   Bu bağlamda, KKTC Anayasasının 159’uncu maddesi hangi taşınmaz malların hangi amaçlar için dağıtım dışı bırakabileceğini belirlediğine göre, bu belirlenen amaçlar dışında kalan kırsal kesim arsaları da, kamu yararı olsa dahi, verilemez veya Anayasa Mahkemesi kararı ışığında dağıtılması mümkün değildir.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanan laik bir Cumhuriyet’tir. KKTC Anayasası’nın bu şekilde bir yönetim öngörmesi nedeniyle bu Devleti yöneten kişiler  faaliyetlerini hukuk kurallarına bağlı olarak yürütmesi  ve vatandaşlarına hukuki güvenlik sağlaması gerekir. Bu bağlamda tüm devlet organlarının eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olması, idarenin veya yetkili kurumlarının ve/veya yürütmenin Anayasaya aykırı durum ve tutumlarından kaçınması gerekmektedir.”

resmiye-foto-3.jpg

Bu haber toplam 4314 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler