1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kaç öğrenciyi, ne kadara taşıyacağız?” krizi
“Kaç öğrenciyi, ne kadara taşıyacağız?” krizi

“Kaç öğrenciyi, ne kadara taşıyacağız?” krizi

Öğrencileri taşıyan toplu taşıma araçlarının sahiplerinin örgütlü olduğu KAR-İŞ, Milli Eğitim Bakanlığı ile öğrenci taşımacılığı konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

A+A-

Öğrencileri taşıyan toplu taşıma araçlarının sahiplerinin örgütlü olduğu KAR-İŞ, Milli Eğitim Bakanlığı ile öğrenci taşımacılığı konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Araç sahipleri öğrenci taşımacılığındaki kapsam bölgeleri ve ödemeleri konusunda daha fazla hak talep ediyor ve belirsizliğe tepki gösteriyor: “Hala taşınacak net öğrenci sayılarını ve nasıl ödeneceğini bilemiyoruz”

Fehime ALASYA

Yeni eğitim yılının başlamasına sayılı günler kala eylem kararı aldığını açıklayan KAR-İŞ, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile sürdürdüğü temaslarının neticesiz kalması durumunda okulların ilk günü olan Pazartesi, öğrenci taşımayacaklarını açıkladı.

Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ) Başkanı Fuat Topaloğlu, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada öğrenci taşımacılığındaki; ücretler, ödeme şekli ve zamanı, sınıf tekrarı yapan öğrencilerin taşımacılık ödemesi, servislerdeki refakatçilerin sosyal yatırımları gibi konuların çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.  

Topaloğlu, bu kalemlerde iyileştirme yapılmaması halinde Pazartesi günü toplu taşımanın duracağını, 800 civarı toplu taşımanın kontak kapatacağını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerinin uzun zamandan beridir sürdüğünü belirten Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ) Başkanı Fuat Topaloğlu, geçtiğimiz yıldan kalma sıkıntıların hala çözülmediğinden yana dert yandı. Topaloğlu yeni yıla başlarken bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Pazartesiye dek bakanlıkla uzlaşıya varılmaması durumunda okulun ilk gününden itibaren toplu taşımanın olmayacağını ifade eden Topaloğlu, yaklaşık 800 aracın kontak kapatacağını, Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta dereceli 21 bin okul öğrencisinin etkileneceğini belirtti. 

Sözleşmeli öğrenci taşımacılığı yapan 35 üyeden hiçbirinin ödeme almadığını dile getiren Topaloğlu, bu ödemelerin de bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

KAR-İŞ’İN BAŞLICA TALEPLERİ:

  • Öğrenci taşımacılığındaki kapsam bölgeleri ve ödemeleri,
  • Sınıf tekrarı yapan öğrencilerin taşıma ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği,
  • İki yıllık sözleşme ödemelerinin nasıl ve hangi zaman diliminde olacağı,
  • Okullara kaç öğrenci taşınacağı ve ödemelerin nasıl yapılacağı,
  • Öğrenci sayılarının az olması durumunda taban fiyat belirlemesi,
  • Yolcu tarifesinde yapılacak düzenlemelerin aynı tarihte sözleşmelerde uygulanması,
  • Refakatçilerin sosyal yatırım haklarının nasıl olacağı,
  • Sınav ile kazanılan okulların öğrencilerinin hangi bölgedeki okullara taşınacağının belirlenmesi.  

 

Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ) Başkanı Fuat Topaloğlu:
“Ortada bir sistemsizlik var”

Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ) Başkanı Fuat Topaloğlu, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerinin uzun zamandan beridir sürdüğünü belirterek, geçtiğimiz yıldan kalma sıkıntıların hala çözülmediğinden yana dert yandı.

Topaloğlu açıklamasında şunlara değindi:

“Ulaştırma bakanlığında görüşmelerimiz devam ediyor. Ülkedeki mevcut durum ortada fakat Milli Eğitim Bakanlığı’yla geçen yıldan beridir yaşadığımız hiçbir sorun çözülmedi.

Bölgesel okullar hangi birimden hangi okula gidecek netlik yok. Kapsam içi mi kapsam dışı mı bilmiyoruz. Örneğin Lefkoşa’da Kaymaklı Bölgesi’nde bir okula gitmesi gereken öğrenci,  başka bir okula gidiyor. Biz de taşıma yaptığımız zaman bakanlık bunu kabul etmeyip bizi ödemeyeceğini söylüyor, o zaman bakanlık bu öğrenciyi neden o okula kabul ediyor…

Bunu soruyoruz cevap alamıyoruz. Bu yıl da böyle kayıtlar var.

Bakanlık bu durumlarda öğrenci kapsam dışıdır deyip ödeme çıkarmıyor. Bu haksızlık…

Bu durumu bir örnekle anlatacak olursak; Yılmazköy’de olan öğrenci kapsam içinde Lefkoşa’ya gelmeli ama öğrenci Güzelyurt’taki daha iyi bir okulu tercih ettiği için oraya gidiyor, okul da bunu kabul ediyor, veliler devlet sizi öder diyor ama devlet de bize bu öğrenci kapsam dışıdır deyip ödemiyor. Bu çocuğu okula kaydeden de yine devlettir. Ortada bir sistemsizlik var.”

“Hala taşınacak net öğrenci sayılarını ve nasıl ödeneceğini bilemiyoruz”

“Devlet bünyesindeki tüm düz liseler, sınıf tekrarında görülen çelişkiler var. Bakanlık, sınıf tekrarı yapan öğrencilerin taşıma ücretlerinin ödenip ödenmeyeceğini tarafımıza bildirmeli. Bunu da soruyoruz, cevap alamıyoruz.

İki yıllık olarak yapmış olduğumuz sözleşme ödemelerinin nasıl olacağı belirtilmeli, taşımacılık yapılan aydan sonraki ayın birinci haftasında ödemelerimiz yapılmalı.

Hala okullara taşınacak net öğrenci sayılarının ne olacağını ve nasıl ödeneceğini bilemiyoruz, bunlar tarafımıza bildirilmeli.

Taşınacak öğrenci sayıları az ise taban fiyat ne olacak bilmek istiyoruz. Yolcu tarifesinde yapılacak olan düzenlemelerin, düzenleme tarihinden itibaren sözleşmelerimize uygulanmasını talep ettik, bunu da bekliyoruz. Bunun yanında sınav ile kazanılan okulların öğrencilerinin, hangi bölgedeki okullara taşınacağına açıklık getirilip tarafımıza bildirilmeli.”

“Görüşmelerimiz oldu ama çalışma yapmadan geldiler”

“Çocukları okullara kaydediyorlar ama o bölgenin servisi çocukları kapsamıyor. Bakanlığın kriterleri nedir? Bunları belirlemeliler…

Görüşmelerimiz oldu ama havanda su dövdük, çalışma yapmadan geldiler, bilgileri yoktu. Ortalama devlet okullarında bu yıl 21 bin öğrenci olabilir ada genelinde. Bu durum nasıl gelişecek? Geçen yıl ada genelinde 800’e yakın minibüs ve otobüs çalıştı. Bunun yanında İlkokullar için 250 de refakatçi otobüslerde görev yaptı. İlköğretim okullarına taşımacılık yapılırken araçlarda bulundurulan bu refakatçilerin sosyal yatırım haklarının nasıl olacağı hala belirtilmedi. Bunun yanında refakatçi konusunda yasaya göre ortaokula giden öğrencilerde bile refakatçi olmalı ama yok.”

“Bu yapılan öğrencilere karşı bir eylem değildir, sorumlusu bakanlıktır”

“Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşma sağlanamazsa, pazartesinden itibaren sözleşmeli taşımalı eğitimi taşımayacağız. Yani Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta dereceli okulları taşımayacağız. Okul başlayacak ama toplu taşıma başlatılmayacak, bunun da sorumlusu bakanlıktır, biz değiliz.
Yaklaşık 800 civarı otobüs buna ada genelinde dâhil olacak, yaklaşık 21 bin öğrenci taşınmayacak.
Eğer tarife sözleşmesiyle ilgili mutabık kalmazsak bu eylem giderek yayılacak.
Bu yapılan öğrencilere karşı bir eylem değildir, sorumlusu bakanlıktır.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-841.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 1646 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler