1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Her şeyin arkasında devlet var'
Her şeyin arkasında devlet var

'Her şeyin arkasında devlet var'

Gold Night Gece Kulübü Sahibi, Gece Kulüpleri Birliği eski Başkanı Günaltay Kırlar YENİDÜZEN'den Meltem Sonay ve Mert Özdağ'a konuştu, çok tartışılan gece kulüpleri konusuna 'gece kulüpleri' sahiplerinin bakış açısıyla yanıt verdi

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Gece Kulüpleri Birliği eski Başkanı ve Gece Kulübü sahibi Günaltay Kırlar gece kulüpleri konusunda kendi bakış açılarını anlattı, vergiden şikayet etti, ‘insan haklarının çiğnendiği yönündeki’ iddiaları reddederek, “Devlet gece kulüplerini kapatamaz” dedi. YENİDÜZEN’e konuşan Kırlar, çok tartışılan gece kulüpleri konusuna 'gece kulüpleri' sahiplerinin bakış açısıyla yanıt verdi.

Gold Night Gece Kulübü Sahibi Günaltay gece kulüplerinin bir ihtiyaç olduğunu iddia ederek “Gece kulüpleri kapatılırsa sokaktaki fuhuş çoğalır. Sokağa iner, hastalık alır başını gider” dedi.

Çalıştırdıkları kızlar işçin çok fazla vergi ödediklerini kaydeden Kırlar “Kız daha çalışmadan ben sigortaya altı aylık peşin yatıracaksam 1500-1600 TL… Bunlar paradır. Kız çalışmaya başlamadan ben devlete 3-4 bin TL para öderim” dedi.

Çok eleştirilen gece kulüplerindeki insani koşullarla ilgili de konuşan Kırlar “Hangi insani koşul, siz bana söyleyin. Pasaportların alınması, devletin onu güvence altına almasıdır. Pasaportu veremem kıza, müşteriyle gider… Kaçmasını engellemek değildir bunun amacı, gitmek isterse gider” şeklinde konuştu.

İşte Gold Night Gece Kulübü Sahibi Gece Kulüpleri Birliği eski Başkanı Günaltay Kırlar'ın ağzından gece kulüpleri dosyası:


• YENİDÜZEN: Bir kızı getirirken izlediğiniz prosedür nedir?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Yasaya göre asgari ücretin 10’da birini öderiz ön izni alırız. Form doldururuz, ön izin için, falan kız gelecek, o izni Sağlık Bakanlığı’na götürürüz. Sağlık Bakanlığı da falan kız şu gün geliyor diye kayıt yapar.100 TL yardım makbuzu da orada kesilir, oldu 250 TL. Kız gelmezse eğer beni kandırıp, en azından onun yerine başka kız getirirken 100 TL daha alınmamalı bize, 150 TL daha alınmamalı bize… Gelmedi bu kız sonuçta. Hayır, onu da alıyorlar.

Hastanede kontrol olup çıkması için 600 TL de oraya ödüyoruz. Kızı yatırdık temiz çıktı, ertesi gün alacağız, 600 TL.
Tabii şimdi bunları ödeyeceğiz ama bir soru işareti var kafamızda, her hafta kızlar kontrole gittiğinde onun da ücreti 40 TL. Kan tahlili bir 150 TL’lik var, bir 300 TL’lik. Özel hastanelere sordum bu tahlil ücretleri hastaneye verdiğimiz ücretlerin yarı fiyatı. Özelde 50 TL ise hastanede 100 TL. Kimdir burada soyguncu, devlettir.

Rum ‘sahte devlet’ der, ben ‘Sahtekâr Devlet’ diyeceğim. Faiz lobisine çalışan devlet.

Birinci tefeci bankalar, ikinci tefeci devlettir, diğer bildiğimiz tefeciler de, zaten onlar da batıyor. Olmaz böyle, siz vatandaşı soymaya mı kalkıyorsunuz.
Sadece gece kulübü değil, girişimciye, işletmeciye yardımcı ol, gerekirse kredi ver, yok ki baltalayasın… Karın tokluğuna mı çalışsın bu insanlar, devletin iççine giren kapsın maaşı gitsin…

Halktan da şikayetin vardır, yıllardan bu yana Venedikliler, Osmanlılar,  Mısırlılar daha sonra İngilizler geldi bu memleketi idare etti, bugün Türkiye… Biz adam olamadık mı kendimizi idare edelim… Niye… Mentalite yanlış. Ben maaş alırım şimdi, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ ama komşum açtır, benim attığım bayat ekmeği alacak... O günlere de geleceğiz.

• YENİDÜZEN: Bu işten çok para kazandığınız söyleniyor, doğru mu?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Benim arabam yoktur. Son Mercedes arabamı sattım, gidecek olan 2-3 kızın parasını ödeyeyim diye sattım. Ekonomik krizden dolayı insanlarımızın cebinde para kalmadı, restoranlar da boş.

Vergi niçin resen?... Resen vergi Anayasa’ya da aykırı. Yasada der ki, herkes kazancı oranında vergi vermekle yükümlüdür. Ben beyannamemi verirken, vergi memuru o beyanı kabul etmekle yükümlüdür. Vergi kaçırdığı iddiası varsa ajanları ile takibe alacak ve eğer yakalarsa geriye dönük de ceza verebilecek. Yasa bu…

Yok ki müsteşar oturur, ya da maliyeden bazı şahıslar, hele hele de gece kulüplerine düşman olan bazı şahıslar bir karar alır, ‘Vurun parayı da bunlar para keser’…

Gece kulübünün en büyük zararı nedir, 3 çocuğum var, eşimin köydeki ev ve bahçelerini satarak çocuklarıma ev yaptım. Arabam yok, bakın anlayın ben gece kulübünden ne kazandım… Kazanmadım.

Resen vergi yanlıştır ve Anayasa’ya da aykırıdır. Uçaktan gün indi mi o gün başlar, vergisi verilecek kızın. Para döner dolaşır devlete gider.
Kız daha çalışmadan ben sigortaya altı aylık peşin yatıracaksam 1500-1600 TL… Bunlar paradır.

Kız çalışmaya başlamadan ben devlete 3-4 bin TL para öderim. E bırak çalışsın da ondan sonra…

• YENİDÜZEN: Peki insani koşullara ne dersiniz… Eleştirilerin başında da gece kulüplerindeki insani koşullar…
• GÜNALTAY KIRLAR:
Gece kulüpçü patron değil ki, patron kızlardır. Niçin size söyleyeyim, kızlar her hafta polisten de geçiyor. İhbar hattı da var.
Kız der ki ‘Ben gideceğim’, para ister, patronunu korkutur. Kız ‘gideceğim’ dediği zaman patron ne yapacağını şaşırır. Kız getirmenin zorluklarını anlattım. Bulmak lazım, bulduğun zaman belki kandırır gelmez, bilet parası da gider.
Gelenler gelir…

Buraya gelip çalışan kızlar bizden daha rahattır. Kraliçe gibidirler, her yerde… Her gece kulübünde benim kızlarımdan vardır. Şikâyetleri olsa beni ararlar. Ta Lübnan’dan beni arayan kızlarım var. Facebook’da sürekli konuşuruz. Kötü koşul diye bir şey yoktur, hikâyedir onlar… Kızlar paralarını peşin alır.
Bazı kızlar problem yapar, patronuna tehdit olarak polisi arar…

 

Pasaportlarına neden el konuyor?

“Pasaportu alırız, polis ‘yeşil kart’ verir”


• YENİDÜZEN: Kızların anlattıkları da var koşullarla ilgili… Pasaportları, seyahat belgelerine en konuyormuş…
• GÜNALTAY KIRLAR
: Hangi insani koşul, siz bana söyleyin. Pasaportların alınması, devletin onu güvence altına almasıdır. Pasaportu veremem kıza, müşteriyle gider… Kaçmasını engellemek değildir bunun amacı, gitmek isterse gider.

Pasaportunu kaybederse burada onların elçiliği yok, tanınan bir ülke değiliz, nerede buluruz pasaportunu… Önlem nedeniyle alınır pasaportları…
Kızlar buradan kaçıyorlar artık gelmek istemezler buraya… Niye kaçıyorlar, koşullar iyi değil diye değil,  vergiler çok yüksek diye… ‘Niye ödeyeyim ben bu kadar vergi, çok verginiz var’ diyor. Başka ülkelere gidiyorlar, ’10 bin Dolar’la gideceğime, 5 bin Dolar’la mı gideyim’ diyor.
Pasaporta el koyma değil, güvence altına almadır kaybolmaması için...

Bir sebebi de, o pasaport elinde olduğunda evlendirme memuruna gider, evlenir.

• YENİDÜZEN: Yani kız ‘Ben gitmek istiyorum’ derse, gidebilir mi diyorsunuz? Gece Kulübü sahibi engel olmuyor mu?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Kesinlikle öyle bir şey yoktur, inanmayın. Gece kulübü sahibi gitmek isteyene engel olmaz.
Polis pasaport gibi yeşil kart verir, mühürlü. Üzerinde adı, soyadı, nerede çalıştığı yazar. Hastane defteri var. Buraya gelip kayıt olduktan sonra iki üç tane pasaport olur elinde… Otele gittikleri zaman ya hastane kartıyla, ya polisin kartıyla giderler, o da onun kimlik kartıdır.
Bir kulüpçü para kaybeder, kızına kötü davranmaz. Bir kıza kötü davrandığın zaman, Ukrayna’dan Romanya’ya kadar bütün kızlar birbirini tanır burada ve haberleşirler. Benim kulüpte bir olay olsa ben duymadan, Moldovya’dan duyulur.

• YENİDÜZEN: Ne zaman kapandı kulübünüz?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Mart’ta kapattım. Bu aybaşı açabilirim. Borçlandım tekrar, 35 bin TL Vergi Dairesi’ne yatırdım. 5 yıl Gece Kulüpleri Birliği’nin Başkanlığı’nı yaptım. Gayem, devlet kurumları ile gece kulüpleri arasındaki münasebeti doğru dürüst bir raya oturtmaktı. Gece kulüplerinin bir yanlışı varsa, ‘Bunlar yanlıştır, vazgeçin’, devlet haksız yere bir baskı yaparsa, devlete ‘haksızlık yapıyorsunuz’ diyebilmek için.
Vergi Dairesi’nde resen vergi olması en büyük adaletsizliktir. Lefkoşa’da bir gece kulübü gecede 10 bin TL kazanabilir ama ben hayatımda 3 bin TL’den fazla kazanmadım.

Benim bölgemin potansiyeli oraya uymaz… Şimdi sen her kız için bu kadar alıyorsun, Lefkoşa’da aynı parayı alırsan, benden de aynı parayı alırsan, belki de o gece kulüpçü belki de ayda 50 bin TL cebe kar atar, ben de 50 bin TL borca girerim. Vergide bir adaletsizlik var.

Vergi Dairesi, ‘gece baskını’ ile kulübe kontrole gelirdi ama hafta sonu ve aybaşı hafta sonları ki millet paralıdır ve güzel iş olur. İşte ‘şu kadar kazandı bu akşam kulüp, çarp 30, şu kadar olur aylık’… Bu yanlıştır. Gece kulübü aybaşı biraz güzel çalışır, bir hafta sonra çöker, masraflar zor çıkar. Bütün gece kulüpleri battı. Ben takır takır zamanında her şeyimi öderdim. Bu gece baskını yapıp resen vergi çıkardıklarından bu yana ödeyemez oldum. Bugün 350 bin TL kadar borcum var. Bazılarının 600-700 bin TL borcu var. Şimdi bu son çıkan aftan yararlanırlarsa, faizleri düşeceklermiş ama bunu da sadece peşin öderseniz yapıyorlar.

Gece kulüplerini kapatalım dedim ben… Vallahi kapatırım, işte kapalı zaten, açmak da istemem. Böyle devletin tüm kurum ve kuruluşlarından böyle baskılar olacaksa, basın bile gece kulüplerini böyle kötüleyecekse kapatayım daha iyi, niye açayım…

Gece kulüpleri tüm dünyada olduğu gibi burada da şarttır, ihtiyaçtır.

Para karşılığı fuhuş tüm dünyada var. Yasa vergi için var. Sokaktaki biri gider bu işi yapar parayı alır, Vergi Dairesi vergi alamaz.

Vergisi yoksa fuhuş adı altına seks yasaktır.

Kızlar genelde bilinçli olarak gelir. Bilinçsiz gelen çok az ama maalesef var. Bana şimdiye kadar bilinçsiz kız gelmedi. Manager’den (Kızları getiren aracı) kız almadım ben hiç, kendim tanışır alır gelirim.

Moldavya’da, Moldovyalı’dan çok Türk var. Bizim garsonlardan bile Manager’ler türer…

Kulüpte çalışan garson kızla samimiyet kurar, telefonunu alır, memleketine gittikten sonra kızla gizli konuşarak kızı daha iyi bir yere verecek diye yönlendirir. Kızda ‘tamam’ der, bu defa bir kulübe gidip 2 bin, 3 bin Dolar isterim diye aracılık yapar.

 

'30, 40 dolara kontrolsüz yapanlar var'


• YENİDÜZEN: Özellikle kadın örgütlerinin tepkileri var, ‘gece kulüpleri kapatılsın’ diyorlar…
• GÜNALTAY KIRLAR:
Kadın örgütleri mi… Gaye nedir? Gayeri gece kulübünde çalışan kadınların hakkını korur gibi görünüp de gündeme gelip kendini göstermek mi? Bana telefon açıp ‘Günaltay çocuğuma süt, ekmek alamıyorum. Gelip çalışacağım’ diyen, yalvaran kadınlar vardır. Kadın kolları, örgütleri, gelsinler böyle eşit bir ortamda bunları tartışalım. Yollar doldu… 30-40 Dolar’a yollarda…

Beleş de olsa almam, ya hastaysa?...  Tamamen kontrolsüz.

Bazı doktorlarımız gündeme getiriyor, ‘Sokaktaki fuhuşta hastalık yayıldı. Bunlar gelenler bir de korkup da gelmeyenler de var’ diyorlar. Bizim memlekette evli erkekler de hovardalık yapıyor, tehlike sokakta.

• YENİDÜZEN: Gece Kulüpleri kapatılırsa ne olur?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Gece kulüpleri kapatılırsa sokaktaki fuhuş çoğalır. Sokağa iner, hastalık alır başını gider.
Şimdi en azından bu gece kulüpleri aklı başında insanların, korkan insanların gittiği yerler. Zaten yine para verir, daha fazla mı para verir, evet ama bir şey değil da güvenlidir der.

Gece kulüpleri pahalı olduğu için fuhuş sokağa indi. Niçin pahalıdır gece kulüpleri, çünkü vergiyi yetiştiremiyor. Her şeyin arkasında devlet var.
Ben müşterimi korurum, her zaman gelmesini isterim.

Her insanın gidebileceği bir ücret olsa insanlarımız sokağa yönelmez. Gece kulüpleri kazanabilsin, masraflarını ödeyebilsin diye fiyatlar da pahalı. Mağusa civarında 300-350 liraya gider program.

Daha aşağısı kurtarmaz… Hesabı var zaten. 300 lira alsa üçte biri 100 TL’si kızın, üçte biri yani 100 TL’si vergi, 100 TL de gece kulüpçüye kalır ki bütün masraflar onun başında…

• YENİDÜZEN: Devlet gece kulüplerini kapatabilir mi?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Hayatta kapatamaz. Ancak alt yapısını hazırlar, genel ev yaparsa kapar.
Ben gece kulüpçü olduğum zaman, bu gece kulüpçülere olan düşmanlıktan dolayı bütün kariyerim sıfırlandı. 36 yaşındaki kızım, 34 yaşındaki oğlum ve 24 yaşındaki oğlum okul bitirdiler, 100 kere münhallere müracaat ettiler, alınmadılar. Niçin alınmadılar, gece kulüpçü ailesinden oldukları için… Çocuklarımın istikbali köreldi.  Gece kulüpleri yaşatılmalıdır.

Gece kulüplerini biz kapatırız ama gece kulüpçülüğüne olan düşmanlık, istememezlik nedeniyle çocuklarımın istikbali söndü, gitti. Kapatmamı isterse devlet bana, ‘Biz kapatıyoruz, al sana 200 bin TL tazminat’ diyecek. O tazminatı ödemek zorundadır, bu benim Anayasal hakkımdır. Ha ne yapacağım bu tazminatı, sağa sola borçlarımı kapatacağım, çocuklarıma da ‘bu devlet sizin istikbalinizi köreltti, alın bunu siz de bir iş kurun’ diyeceğim.
Dünyada kimse kimsenin hakkını yiyemez. Çok yenir ama günü geldiğinde ödenir.

Gece kulüplerine kimler gidiyor?

'Bir kadın kocasına bakmazsa, o koca kaçar'

• YENİDÜZEN: Kimler geliyor gece kulüplerine?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Turistlere, yani otellere hizmet eder. Başta memleketin hovardaları… Genç, ihtiyar… Hanımı olmayan.
Öyle bir ilerledi ki, gece kulübüne gidip bu kadar ödeyeceğime getirir bakıcı diye kaydını yaptırır, birlikte yaşar.
Evli de gelir… Gece kulüplerine düşman olanlar, işte ‘aileler parçalanır’ diye eleştirir. Bir kadın kocasına bakmazsa, o koca kaçar.

 

Polisin kulüp baskınları…

‘Yasaya göre biz satmayız, kız müşteriyle anlaşır’

• YENİDÜZEN: Polis bir süre önce sık sık baskınlar yapıyordu. Polis geldiği zaman neye ceza kesiyor?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Polis mevcut yasaya göre görev yapar. Kulübe gelirdi, kızı bir adamla bulursa fuhuştan içeriye götürdü. Değişen yasayla bu kalktı.
Yasaya göre ben veya garson kızı satamayız. Para alıp veremeyiz. Kız müşteri ile anlaşır, parayı da kız alırsa o zaman fuhuş sayılmaz. Sistem, kanun ne isterse olsun, bu kadınlar bir müşteri ile gider. Gitmezse seninle kavga eder, ‘Ben buraya niye geldim’ der, çalışıp para kazanmak ister.
Doğanın bir gereğidir, doğadır bu… Doğaya karşı gelemezsin. Gece kulüpleri olduğu zaman bir düzen içerisinde, kontrollü, memleketin aleyhine, vatandaşın zararına olacak hastalıkların yayılmasını engellenir.

Gece kulüpleri her memlekette olduğu gibi bu memlekette de ihtiyaçtır ve zaruridir.

Kim ne bağırırsa bağırsın, devlet bu gece kulüplerini kapatmaz. Kapatırsa devlet bunları ortamını hazırlamıştır buna benzer genel evlerle… Devlet bir şey yaparsa kârına veya yandaşına yapar… Başka türlü kapatmaz.

Gece kulüpleri kapanırsa memleketin hali duman olur. İnsanlarımız çok zararlı çıkar.

Tecavüzler, rahatsızlıklar niye olur… Çünkü gece kulüpleri pahalıdır… Bunun da etkisi var. Bir konu ele alındığında detaylı düşünülmeli.
Suç neredeyse, hukuk oradadır. Gece kulübüyle, orada, sokaksa orada.

Hasta gelen bir kız, tahlilleri yapılır hastalığı tespit edildiğinde gece kulüpçüye verilmez, hemen geri yollanır.  Gece kulübünün içinden alınmış gibi ‘hasta kız’ haberi yapmak da çok yanlış.

• YENİDÜZEN: Gece kulüpleri ucuz olsun, herkes girsin diyorsunuz… Onun da zararı yok mu sizce?
• GÜNALTAY KIRLAR:
Gece kulübüne 18 yaşını doldurmayanlar, askerler giremez. Subay, astsubaylar sivil girebilir. Onlara yasak yoktur.
Gece kulüpleri şarttır, çok büyük faydaları vardır. Evlidir, aile parçalanır denir ama aileler gece kulübüne gitmeyle parçalanmaz. Her olan olayı gece kulübüne bağlamak yanlıştır.

Çocuklar sokakta uyuşturucudan zehirleniyor, neredesin ey devlet?

Bu haber toplam 13393 defa okunmuştur