1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gündem ‘10 katlı’ binalar
Gündem ‘10 katlı’ binalar

Gündem ‘10 katlı’ binalar

Girne Beyaz Bölge Emirnamesi’nde değişikliğe gidiliyor

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne’de 2011 yılında ’10 kata kadar apartman yapmaya’ onay veren Girne Beyaz Bölge Emirname’sinde değişikliğe gidiliyor.  Şehir Planlama Dairesi ve Girne Belediyesi işbirliği içerisinde hazırlanacak olan Girne İmar Planı yürürlüğe girinceye kadar yürürlükte olan Emirname’de değişiklik kararı alındı.  Yapılması planlanan değişikliklerle ilgili Girne Belediyesi ile Şehir Planlama Dairesi, 1 Haziran’da danışma toplantısı yapma kararı alarak, bölge vatandaşlarına toplantıya katılım çağrısında bulundu.

Toplantıda, turizmin gözbebeği Girne’de 10 katlı binalarla ilgili uzun süredir devam eden tartışmaların masaya yatırılması, ‘çözüm önerilerinin’ sunulması bekleniyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Şehir Planlama Dairesi Müdürü Erol Özteknik, yasal süreci takip ettiklerini söyledi, açıklama yapmaktan kaçındı.  Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise Mayıs ayına kadar Girne’de Beyaz bölgeye 10 katlı 20 adet bina izninin verildiğini belirterek, ana hedefin İmar Planı’na geçiş olduğunu kaydetti. Güngördü, Emirname’de değişikliğe gidileceğini ancak bu değişikliğin içeriğinin toplantı sonrasında şekilleneceğini ifade etti.

Danışma toplantısı yapılacak…
Öte yandan Girne Belediyesi, İyi İdare Yasası’nın 11. maddesi uyarınca 1 Haziran Pazartesi günü saat 10:00’da halka açık danışma toplantısı gerçekleştirecek.
Toplantı, Girne Belediyesi Kültür Merkez Salonu’nunda yapılacak.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü: “Hedef, İmar Planı’na geçiş olmalı”
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Beyaz bölgede Şehircilik ve Planlama Dairesi resmi verilerine göre Mayıs ayı başına kadar 20 adet 10 katlı bina izninin verildiğini söyledi.
Girne’de nidai hedefin İmar Planı’na geçiş olması gerektiğini vurgulayan Güngördü, kentteki yüksek binaların çoğaldığına, binalara yerleşmenin olmasının ardından trafiğin artacağına, birçok sıkıntının yaşanacağına dikkat çekti.

Güngördü, yüksek katlı binalarla ilgili farklı görüşler olsa da yüksek binaların kente getireceği yükün ağır basan görüş olduğunu belirterek, yüksek katlı binaların trafiğin yanı sıra su, kanalizasyon gibi iş yüküne de neden olacağının her zaman konuşulduğunu söyledi.

“Her şey yetkililerin iki dudağı arasında olmamalı”
3 Temmuz’da belediye başkanlığı görevini devralmasının ardından İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Teberrüken Uluçay ve Şehircilik ve Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek ile birkaç kez görüştüğünü ve Girne Beyaz Bölge’de Emirname’nin kaldırılması görüşünü ilettiğini belirten Güngördü, Girne’nin emirnamelere bağlı olması nedeniyle her şeyin yetkililerin iki dudağı arasında olduğunu söyledi.  Güngördü, İçişleri Bakanı’nın bu konuda duyarlılık gösterdiğini söyledi.

“Emirname’deki değişiklik toplantıdan sonra ortaya çıkacak”
Emirname ile ilgili bir değişikliğin olacağını ancak bu değişikliğin ne olacağının toplantı sonrasında ortaya çıkacağını dile getiren Güngördü, “Girnelilerle konuyu tartışacağız, vatandaşların eğilimini anlayacağız. İyi İdare Yasası’na göre de bunu yapmak, bilgi vermek zorundayız. Kararı Girneliler verecek” dedi.
Güngördü, yapılacak toplantıda 10 katlı binaların ne olacağına ilişkin tartışma ortamının yaratılacağını belirterek, kişisel görüşünün otopark üzerinde 5 kat önerisi yapabileceğini söyledi.

“Tüm kesimler toplantıya katılmalı”
Pazartesi günü gerçekleşecek toplantıya tüm kesimleri davet eden Güngördü, “Turizm örgütleri, müteahhitler, vatandaşlar herkesin toplantıya katılmasını istiyorum. Ortak akla inanıyorum, bu sonuçlar kenti doğru yere götürecektir” şeklinde konuştu. Güngördü, şu anda Emirname’nin yürürlükte olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 2668 defa okunmuştur