1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gözler 'Kamu Reformu'nda: UZLAŞI ARAYIŞI
Gözler Kamu Reformunda: UZLAŞI ARAYIŞI

Gözler 'Kamu Reformu'nda: UZLAŞI ARAYIŞI

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Menteş Gündüz, tasarının Genel Kurul’a sevkine ilişkin bir tarih vermekten kaçınırken, YENİDÜZEN’in elde ettiği bilgiye göre, tasarıyla ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta tamamlanması halinde, 23 Şubat Pazar

A+A-

 

Kamuda radikal değişiklilere yol açacak yasa çalışmasında sona geliniyor. Hükümet kısa sürede yasanın çıkması için girişimlerini sürdürürken ilgili komitede de çalışmalar hız kazandı. ‘Kamu Reformu’ olarak nitelendirilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nı yaklaşık bir yılı aşkın süredir görüşen Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, bugün yeniden toplanacak.

 

SON ŞEKLİNDE NELER VAR?

• İstihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesi ve geçici memur istihdam imkânının ortadan kaldırılması.
• Üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılması, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesi ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakate dayandırılması.
• Danışman pozisyonlarının oluşturulması.
• Kamu görevine ilk atanma ve terfilerde ilgili kurumların temsilcilerine söz hakkı sağlayacak sınav kurullarının oluşturulması.
• Terfi ve kademe ilerlemesinde kıdem yerine liyakati öne çıkaran düzenlemelerin getirilmesi.
• Performansa dayalı yönetim anlayışının geliştirilmesi ve performans değerlendirme sonuçlarının ödül-ceza ile ilişkilendirilmesi. 
• Disiplin işlemi başlatma ve sonlandırma süreçlerinin etkinleştirilmesi.
• İntibakların kazanılmış haklara halel getirmeden yapılmasının geçici maddelerle düzenlenmesi.


Meltem SONAY

‘Kamu Reformu’ olarak nitelendirilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nı yaklaşık bir yıldır görüşen Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, bugün yeniden toplanacak.

Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmaların titizlikle sürdüğünü ifade eden İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, tasarının Genel Kurul’a sevkine ilişkin bir tarih vermekten ise kaçınıyor.

Bir yılı aşkın süredir komitede…

Yıllardır çalışması yapılan, AB Koordinasyon Merkezi’nce başta sendikalar olmak üzere tüm ilgili kesimlerle görüşülerek Bakanlar Kurulu’na giden, oradan da Meclis’e gönderilen yasa tasarısının komite çalışması ise bir yılı aşkın süredir devam ediyor.

Gündüz: “Çalışıyoruz”

Kamu Reformu ile ilgili komite çalışmalarına yönelik detay vermekten kaçınan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, çalışmaların ‘en ufak bir pürüz kalmayacak şekilde’ devam ettiğini söyledi.

Komitenin bugünkü toplantısında da yasa tasarısı ile ilgili çalışmalara kalındığı yerden devam edileceğini kaydeden Gündüz, 130. Madde’ye gelindiğini kaydetti.

“Uzlaşılamayan değil ancak bazı pürüzlerin olduğu, alternatifli maddeler var

Gündüz, ‘Uzlaşılamayan maddeler var mı’ sorusuna, “Uzlaşılamayan değil ancak bazı pürüzlerin olduğu, alternatifli maddeler var. Onlarda da uzlaşılacak, uzlaşılmayacak bir şey yok” yanıtını verdi.

Genel Görüşme tamamlanıp madde madde oylamaya geçilebilir

Öte yandan YENİDÜZEN’in elde ettiği bilgiye göre, komitenin bugünkü toplantısında, yasa tasarısının genel görüşmesinin tamamlanması ve  ‘madde madde oylanması’ aşamasına gelmesi mümkün.

Komite çalışmasını tamamlarsa, 23 Şubat’ta Genel Kurul’a gelebilir…

Komitenin bugünkü toplantıda hedeflenen çalışmayı yapması durumunda, yasa tasarısı çalışmalarının önümüzdeki hafta tamamlanıp, Meclis Genel Kurulu’na sevk edilebilecek ve 23 Şubat Pazartesi günü de Genel Kurul’da görüşülebilecek.

-----------------------------------------------------------------------

‘Çalışma saatleri’ne ilişkin  madde henüz netleşmedi

Öte yandan önümüzdeki Pazartesi günü grev ve eylem yapacağını açıklayan KTAMS, grev gerekçeleri arasına ‘Kamu çalışanlarının çalışma saatleri hakkını çiğnetmeme’yi de koydu.

Yasa Tasarısı’nın komiteye gelen ilk halinde ‘Çalışma saatlerinin kış mesaisinde 40, yaz mesaisinde 35 saat olarak belirlenmesi’ne ilişkin bir düzenleme olduğu biliniyor.

Şu anda tek mesai çalışan kamuda, bazı yetkili sendikaların itirazları da ilk günlerde duyulmuştu.
Yasadaki çalışma saatlerine ilişkin maddenin henüz görüşülmediğini ifade eden İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, öngörülen düzenleme ile ilgili ise detay vermedi.

Uzlaşı sağlanamayan maddeler var…

YENİDÜZEN’in güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, komite çalışmaları süresince ortaya çıkan 7-8 ‘taslak’ üzerinde halen uzlaşılamayan maddeler var.

Yasa Tasarısı’nda özelikle uzlaşı olmadığı için sona bırakılan 8-9 madde olduğu da elde edilen bilgiler arasında.

153 madde, 13 geçici madde…

Katılımcı bir yaklaşımla tüm kesimlerin de sürece dahil edilerek hazırlanan  ve kamuda yetkili tüm sendikaların görüş ve önerileri alındıktan sonra son şekli  verilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, 153 maddeden  ve 13 geçici maddeden oluşuyor.

Geçici memura son, üçlü kararname atamalarına daraltma…

Yasa tasarısı; İstihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesi ve geçici memur istihdam imkânının ortadan kaldırılması; Üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılması, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesi ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakate dayandırılması;  Danışman pozisyonlarının oluşturulması; Kamu görevine ilk atanma ve terfilerde ilgili kurumların temsilcilerine söz hakkı sağlayacak sınav kurullarının oluşturulması;

Terfi ve kademe ilerlemesinde kıdem yerine liyakati öne çıkaran düzenlemelerin getirilmesi; Performansa dayalı yönetim anlayışının geliştirilmesi ve performans değerlendirme sonuçlarının ödül-ceza ile ilişkilendirilmesi;  Disiplin işlemi başlatma ve sonlandırma süreçlerinin etkinleştirilmesi; İntibakların kazanılmış haklara halel getirmeden yapılmasının geçici maddelerle düzenlenmesini öngörüyor.

Bu haber toplam 2064 defa okunmuştur