1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Göç Yasası' açıklamasına tepkiler sürüyor
Göç Yasası açıklamasına tepkiler sürüyor

'Göç Yasası' açıklamasına tepkiler sürüyor

Dev-İş: “‘Kamuda statüko devam etmemeli’ diyenler, sermaye statükosunun artarak devam etmesini talep etmektedir”

A+A-

 

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) sendikaların meclise getirdiği ve ivediliği alınan değişiklik önerilerine sermaye örgütlerinin karşı çıkmakta olduğunu ileri sürerek, geçmişte “kamuda statüko devam etmemeli” diyen örgütlerin bugün sermaye statükosunun artarak devam etmesini talep etmekte olduğunu savundu.

DEV-İŞ Genel Sekreteri Hasan Felek yaptığı açıklamada, söz konusu tavrın; “kar marjlarının maksimize edilmesi amacı ile sömürüyü derinleştirme, çalışanları sermayenin iki dudağı arasında tutma ve kamu kaynaklarını yalnızca sermayeye isteme ve devleti de sermayenin malı olarak görme çabası” olduğunu iddia etti.

“Yapılan açıklamada, tüm çalışan sayısının 101 bin olduğu, bu sayının 84 bininin özel sektörde çalıştığına vurgu yapılırken, bu sayının 40 000’den fazlasının ucuz işgücü olarak yabancı işgücüne dayandırıldığı ve en az bir o kadarının da kaçak olarak çalıştırıldığı saklanmaktadır” diyen Felek, 47/2010 ile ilgili yasanın sadece kamu çalışanlarının maaş ve ücretleriyle ilgili değil aynı zamanda sendikaların serbest toplu pazarlık yolu ile toplu sözleşme yapma hakkını da kapsadığını kaydetti.

Sermaye grubunun bu tavrının yalnızca kamu kaynaklarını gasp etme çabası değil, aynı zamanda toplu sözleşme hakkının da ortadan kaldırılması çabaları olduğunu ileri süren Felek, bu grubun 84 bin çalışandan kaç tanesinin sendikalı olarak çalışmasına müsaade ettiği, sosyal yatırım ve iş yasasına uygun çalıştırdığı ve sömürmeden çalıştırdığını kamuoyuna açıklaması gerektiğini belirtti.

Felek, “emek ve sermaye” çelişkisinin dün olduğu gibi bugün ve yarında devam edeceğini ifade ederek önemli olan noktanın, kendini “sosyalist” olarak tanımlayan ve “emeğin en yüce değer olduğunu” savunanların takınacağı tavır olduğunu kaydetti.

BASS, Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin istifa etmesini istedi

Kıbrıs Türk Ofis, Banka, Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası (BASS), Ticaret Odası ile Sanayi Odası yetkililerinin, sendikaların “Göç Yasası” olarak adlandırdıkları yasanın “değiştirilmeden devam etmesi gerektiği” yönündeki açıklamalarla “kendilerini komik duruma düşürdüklerini” belirterek, derhal özür dileyip görevlerinden istifa etmelerini istedi.


Kamu-İş de tepkisini koydu

“Emek düşmanlığıdır... Sendikaların ortaya koyacağı eylemlere ortak olacağız”

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, sendikaların “Göç Yasası” diye adlandırdığı yasanın değiştirilmesine karşı çıkan Ticaret Odası ve Sanayi Odası’nın açıklamasına tepki koydu.

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, yaptığı yazılı açıklamada, Odaların yaptığı açıklamayı “emek düşmanlığı” olarak nitelediklerini ifade ederek, hükümet ile sermaye kesiminin, el ele vererek, ucuz emeğin devamının bir mücadele haline getirildiğini, buna da sendikaların izin vermeyeceğini kaydetti.

Hür-İş’ten  kınama

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı “yaklaşımları nedeniyle” kınadı.

Latifoğlu yaptığı açıklamada, sermaye çevrelerinin özel sektörde yarattığı; “kölelik düzeni”nde çalışanları günde 10-12 saat çalıştırarak asgari ücrete mahkum ettiğini ileri sürerek, söz konusu çevrelerin yaptıkları ortak açıklamalarda, Kamu Çalışanları Aylık ve Ücretlerini Düzenleyen Yasa’nın (Göç Yasası) kaldırılması yönünde başlatılan çalışmalara karşı çıktıklarını kaydetti.

(tak)

Bu haber toplam 1589 defa okunmuştur