1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Eide: “Bütünlüklü çözüm için sivil toplumun katkısı önemli”
Eide: “Bütünlüklü çözüm için sivil toplumun katkısı önemli”

Eide: “Bütünlüklü çözüm için sivil toplumun katkısı önemli”

Eide, iki toplum liderinin bütünlüklü çözüme odaklandığını, toprak ve ekonomi dahil her konuda görüşmeye devam ettiklerini belirterek sivil toplumun desteğinin çok önemli olduğunu, bu desteğin çözüm için kendisini umutlandırdığını söyledi.

A+A-

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,Mağusa’da ‘Mağusa İnisiyatifi’ aktivistleri ile bir araya geldi

Sevgi YALMAN
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dün Mağusa’da,’Mağusa İnisiyatifi’ aktivistleri ile bir araya geldi. Sur içindeki Magem binasında saat 18.00 de başlayan görüşmede Kıbrıs sorununda gelinen son aşama, güven yaratıcı önlemler, ekonomi ve Kapalı Maraş konuları ele alındı. Mağusa İnisiyatifi aktivistlerinin çeşitli sorularını yanıtlayan Eide, bütünlüklü çözüm için Sivil Toplumun desteğinin de çok önemli olduğunu söyledi. “Çözüm sürecini sadece siyasetçilere bırakmayınız, sizler de bu süreçte görev alınız” şeklinde konuşan Eide, nasıl bir Birleşik Kıbrıs yaratılacağı hususunda sivil toplum örgütlerinin katkı koyması gerektiğini kaydetti. Eide, “Mağusa, belki de ileride ülkenin ekonomik olarak gelişmiş çok önemli bir şehri olacak’ dedi.

Kimler katıldı
Elektriklerin kesik olduğu küçük Magem binasında bunaltıcı sıcak altında başlayan toplantı, daha sonra taşınabilir bir jeneratörün getirilmesi ile yaklaşık bir buçuk saat devam etti. Eide, görüşmeye eşi ve bazı danışmanları ile katılırken Mağusa İnisiyatifinden de Serdar Atai, Okan Dağlı, Hasan İnce, Cemal Mert, Ersan Dağlı, Mertkan Hamit, Mustafa Öncün, Erhun Şahali ve Abdulrahim Türkmen katıldı. Serdar Atai,Mağusa İnisiyatifinin kuruluşu, çalışmaları ve etkinlikleri ile bilgi verdiği konuşmasında Güven Artırıcı Önlemler kapsamında Kapalı Maraş’ın açılması ve iki toplumun yakınlaşması için önemli görevler üstlendiklerini belirtti.

Derinya kapısı
Ekonomi ve ticaret konularının da tartışıldığı görüşmede Eide, Derinya kapısının açılma olasılığı ile ilgili soruya yanıt hakkını teknik elemanına devretti. Teknik eleman, kapının açılmasının çok kolay olmadığını, geçiş yolu ile ilgili birtakım sorunlar olduğunu söyledi.
Toplantının sonunda Eide ve Serdar Atai, basına açıklamalar yaptı. Açıklamalarda Sivil toplumun önemine değinilerek çözüm sürecinde sivil toplumun katkısının devam etmesi dileğinde bulunuldu.
Eide ve beraberindekiler, daha sonra Sur içindeki tarihi mekânları gezdiler.

Bu haber toplam 1725 defa okunmuştur