1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ceza çekerken üretim de yapıyorlar
Ceza çekerken üretim de yapıyorlar

Ceza çekerken üretim de yapıyorlar

YENİDÜZEN ekibi dün Merkezi Cezaevi’ne girerek parmaklıklar ardından kalan yaşamları görüntüledi, mahkumların iş tuttuğu atölyeleri gezdi

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Merkezi Cezaevi son dönemde 'kötü haberlerle' anılsa da başarılı işlere de imza attığı bir gerçek… Ön yargısız, insana ve topluma artı değer katmayı amaçlayan, daha iyi bir gelecek adına mahkumlar için dönem dönem çeşitli kurs ve etkinlikler düzenlenirken, farklı zanaatlar da icra edilemeye devam ediyor. Mahkumlar; dülger, demir, seramik, matbaa, dikiş ve bakım-onarım atölyelerinde çalışarak hem meslek sahibi olmaya hem de stres atmaya çalışırken, az da olsa para kazanmak için ter döküyor.

Üretiyorlar
YENİDÜZEN dün Merkezi Cezaevi’ne giderek parmaklıklar ardından kalan yaşamları görüntüledi, mahkumların iş tuttuğu atölyeleri gezdi. Cezaevi’nde zamanlarını geçirmek için iş tutan mahkumlar çeşitli zanaatlarla uğraşıyor. İş atölyelerinin yanı sıra hükümlü ve tutuklular, bilgisayar ve İngilizce gibi kurslara da katılıyor, çok sayıda kitabın yer aldığı kütüphaneden yararlanabiliyor.
Cezaevindeki iş atölyeleri genellikle sipariş üzerine çalışıyor.
Yeteneğine göre branşını seçerek atölyelerde çalışan tüm mahkumlar, ürettikleri ürünleri zaman zaman kermeslerle sergilediğini dile getiriyor.

Çamurdan üretiyorlar
En kalabalık ve dikkat çekici olan atölyeler arasında seramik atölyesi geliyor. Çamurla oynayarak hem stres gideren hem de üretebilmenin zevkini yaşayan mahkumlar, bu ürünlerden iyi bir kazanç sağlamayı bekliyor. Seramik atölyesinde; testi, heykel, saksı gibi çok farklı malzemeler üretiliyor.
Atölyelerde çalışanlar tutuklu ve hükümlüler cezaevi koşullarında sağlanan imkanların kendilerini stresten uzaklaştırdığını, ayrıca üretime katkıda bulundukları için kendilerini daha iyi hissettiklerini söylediler

Resmi Gazete cezaevinde basılıyor
Cezaevinin bir diğer atölyesi ise matbaacılık… En önemli atölyelerden biri olan matbaa atölyesinde önemli iler yapılıyor. Devlete ait Resmi Gazete burada basılıyor. Mahkemeler, savcılık ve polise ait birçok evrakın basımı cezaevinin matbaasından çıkıyor. Devlet kurumlarına ait ajandalar, defterler ve birçok malzemenin basımı yapılıyor. Matbaa atölyesinin başında bulunan gardiyan Gültekin Gültekin, Kıbrıs’taki en iyi matbaa işinin cezaevinde yapıldığını ancak hükümetin bu mahkumlara cüzi paralar verdiğini savunuyor. Yeterince maddi kaynak aktarılmadığı ve mahkumların hak ettiği parayı alamadıklarını anlatan Gültekin, matbaadaki mahkumların 3 ayda 90 TL kazandığını dile getiriyor

Çeşitli atölyeler
Bir diğer atölye ise terzi atölyesi… Kadın ve erkek mahkumlar farklı günlerde hem terziliği öğreniyor hem de birçok kıyafet üretiyor. Moda dergilerini de takip ederek farklı ürünler üreten mahkumlar, kendi dikişlerini kendileri yapıyor. Cezaevinde mahkumların giydiği üniformaların ise temizliği çamaşırhane atölyesinde yapılıyor. Çamaşırhanede çalışan mahkumlar büyük makinelerde hem çarşafları hem de cezaevi üniformalarını yakıyor.
Erkek mahkumların ilgi odağı olan bir diğer atölye ise dülger atölyesi. Burada farklı mobilya çeşitleri yapılarak, bazı kurum ve kuruluşlara veriliyor. Demir atölyesinde de farklı ürünler yapılarak, kimi kurumun ihtiyacı karşılanıyor. Bakım-onarım atölyesinde ise mekanik ürünler tamir ediliyor.  
Mahkumlar, hem para kazanmak hem de sosyal haklardan yararlanmak istiyor.

Bu haber toplam 1929 defa okunmuştur