1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bahçelievler Kebap-Pide-Lahmacun
Bahçelievler Kebap-Pide-Lahmacun

Bahçelievler Kebap-Pide-Lahmacun

Bahçelievler Kebap-Pide-Lahmacun

A+A-

 

Zekai ALTAN


Her yurtdışı seyahatimde farklı lezzetleri tatmak en büyük tutkumdur. Ve Kıbrıs mutfağı ile ilişkiyi kurmak. Yakın bir geçmişte Seferihisar seyahatim oldu. Ada’ya dönüşüm İzmir üzerinden... İzmr’de yakın aile dostlarım Ali ve eşi Mehtap ile buluştuk. Kısa bir İzmir turu sonrası bir akşam yemeği aldık. Ali çok ama çok konuksever bir dostum. Hatta yemeği zorla yedirir. Alış verişlerde bile kendi karar verir. Ürünü kendi inceler, fiyatına kadar kendi karar verir. Ve sizi de hiç rahatsız etmeden pazarlığı olumlu veya olumsuz sonuçlandırır. Fazla müdahale etme şansınız olmaz. Eğer sizin istediğiniz herhangi bir şey veya girmek istediğiniz bir restorant yok ise tamamen Ali’nin kontrolundasınız. Ve sizi en iyi yere götürür. Eşi Mehtap genelde ılımlıdır. Biz de ılımlı olmak durumunda oluruz. Oğulları Alp da akşam yemeği için her zaman bizi götürdüğü bir mekan vardır. Bahçelievler.

BAHÇELİEVLER KEBAP

Bahçelievler Restorant İzmir’in Bahçelievler semtinde. Çok beğendiğim bir mekan. Yol üzeri. İç ve dış mekanları oldukça geniş. Çağdaş bir görüntü. Temiz ve hijyenik. İlk imajınız çok olumlu olur. Personel de üniformalı ve oldukça ilgili. İşlerinin hakkını vererek yapıyorlar. Bahçelievler restorant her İzmir’e gidişimizde genelde uğradığımız bir mekan. Ortam çok güzel. Mönüyü bildiğim için merak ettiğim yıllar sonrası satndartında değişiklik oldu mu diye...

MÖNÜ VE LEZZET

Evet, mönü kartı aynı. Standart korundu. Bu temiz ve hijyenik mekanda yemek almak çok keyifli. Giriş olarak lahmacun. Ve çorba. Kelle paça çorbası. Hava biraz soğuk. Çorba da tam iklime göre. Çorba içerisine kırmızı pul biber ve sirke ilavesi ile çorba içerisindeki sarmısak aroması size tam bir damak tadını varir. Bu nefis çorbadan sonra serpme mezelerimiz servis edildi. Rokka ekşi ile, acılı ezme, Havuç, kırmızı sarma ve marul yapraklı söğüş tabağı. Marul yaprakları arasında çiğ köfte. Ve keşkek.Genelde Kıbrıs’ta da tattığımız tatlar. Fazla bir yabancılık yok. Ana yemek olarak da geleneksel Adana kebap, dana şiş, incikten hazırlanmış tavuk şiş. Garnitür olarak da summaklı soğan, maydanoz ve bulgur pilavı. Nefis ve yıllar sonra bozulmamış bir tadı aldım. Bu mönüde dikkatimi çeken keşkek. Keşkek Kıbrıs mutfağında da vardır. Özellikle Baf bölgesine özgü. Mesarya bölgesinde de “dövme “ derler.

KEŞKEK VE HERSE

Kıbrıs’ta  herse, bir kutlamanın, yani ortak bir sevincin ürünüdür. Bayram, nişan, düğün gibi özel günlerde yapılmaktadır. Herse, Kıbrıs’ta islenmiş (dövülmüs) buğdaya verilen bir isimdir. Halk arasında bu buğday çesidi “aşurelik buğday” olarak bilinmektedir. Anadolu’nun çesitli yerlerinde genel adıyla “keşkek”, yöresel isimleriyle de “dövme” ya da “ dövme pilavı” olarak bilinmektedir. Hersenin temel maddesinin buğday olusu, bu geleneklerin pek çoğunu açıklayıcı niteliktedir. Buğday, arkaik dönemden günümüze kadar bereketin sembolü olarak kabul edilmistir. Herse yemeğinde genellikle tavuk eti kullanılmaktadır. Ancak kuzu  ve dana eti de yapılabilmektedir.
Gerek Kıbrıs’ta gerekse Türkiye’de herse yapımında buğdayın dibek’te dövülmesinin ortak geleneğini görmekteyiz. Kıbrıs’ta insanların bir kusur işlediklerinde, yersiz sözler sarfettiklerinde onları kınamak amacıyla “yediği herseye bak hele” tabiri kullanılmaktadır. Yine “Hersesiz düğün, yağışsız kışa benzer ”  


TEL: (0232) 255 55 45
ADRES: ALİRİZA AVNİ BULVARI NO. 10/A BAHÇELİEVLER –İZMİR
www. bahcelievlerkebap.com

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 252. Sayısı

Adres Kıbrıs 252. Sayısı