1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bafra’da Arıtma ‘Krizi’
Bafra’da Arıtma ‘Krizi’

Bafra’da Arıtma ‘Krizi’

Mehmetçik Belediyesi’nin geçtiğimiz gün, Bafra Turizm Bölgesi Pis Su ve Kanalizasyon Arıtma Tesisi’ni içi, çevresi ve denize boşaltılan atık sular nedeniyle mühürlemesinin ardından, ‘Mühürlemenin çözüm olmayacağı’ gerekçesiyle Başbakan Yardımcısı, Turizm

A+A-

Meltem SONAY

Mehmetçik Belediyesi’nin geçtiğimiz gün, Bafra Turizm Bölgesi Pis Su ve Kanalizasyon Arıtma Tesisi’ni içi, çevresi ve denize boşaltılan atık sular nedeniyle mühürlemesinin ardından, ‘Mühürlemenin çözüm olmayacağı’ gerekçesiyle Başbakan Yardımcısı, Turizm Bakanı Serdar Denktaş’ın talimatıyla mühür kaldırıldı.

Başkan Sarıçizmeli: “Yetkimizi aştığımız söylendi”
Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, tesisten alınan su örneğinde 1100 e-coli ve 2 bin 400 üzerinde koliform bakteri tespit edildiğini ve tesisisin mühürlendiğini ancak, bakanlığın istemi üzerine mührün kırıldığını belirtti.
Başkan Sarıçizmeli, “Biz tehlikeye işaret ettik, yetkilerimizi aştığımız söylendi. Bundan böyle bu bölgede yaşanabilecek sağlık sorunlarından belediyenin sorumluluğu yok. Burada söz konusu olan halk sağlığı” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

---------


Müsteşar Aşıkoğlu: “Kamu yararına toparlanmaya çalışılıyor”
Tesisin Bafra’daki otellerin atık suları için geliştirilmiş bir proje olduğunu hatırlatan Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, düşüncenin tesisin yapılıp otellere devredilmesi olduğunu ancak bölgedeki iki otelin ‘çok masraflı’ diyerek tesisleri devralmadığını anımsattı.
Bakanlığın bir süre tesisi Çevre Dairesi ile birlikte yürütmeye çalıştığını ancak sıkıntılar nedeniyle tesisin daha iyi işletilebilmesi için sözleşmeyle verildiğini aktaran Aşıkoğlu, daha sonra da Maliye Bakanlığı ile bir takım sıkıntıların yaşandığını ve tesise bütçe verilmediğini belirtti.

“Mühürlemek çözüm değil”
Bu sürede tesiste sıkıntıların biriktiğini ifade eden Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, belediyenin yaptığı inceleme sonrası, bakteri oranının yüksek çıkması üzerine tesisi mühürlediğini kaydetti, “Mühürlemek çözüm değil. Oradaki taşma kokuya ve sağlık sorunlarına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Serdar Denktaş’ın Kaymakamlığa verdiği yetkiyle mührün kaldırıldığını da belirten Müsteşar Aşıkoğlu, “Şimdi tesis çalıştırılmaya, olumsuz koşullar iyileştirilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.
“Tesis kamu yararına toparlanmaya çalışılıyor” diyen Şahap Aşıkoğlu, tesisin iki, iki buçuk ay kadar finansal destek alamamasının sorunların daha da birikmesine yol açtığına dikkat çekti.

“Devletin üzerinde bir kambur”
Tesisin devletin üzerinde bir kambur olduğu görüşünü de belirten Turizm Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, “Ben göreve geldiğim günden bu yana 5 yıldır bu sorun var ve o zamandan bu yana da bizimle ilgili bir olay olmadığını ifade ediyorum. Tesisin elektrik maliyetini karşılamakta zorlanıyoruz. Tesis planlandığı gibi biter bitmez otellere devredilmeliydi. 2007-2008’ler yapılan tesis o zamandan bu yana her geçen gün kötüleşiyor. Oradaki oteller de tesisi almamak için direniyor” şeklinde konuştu.

----------

1100 e-coli ve 2 bin 400 üzerinde koliform bakteri tespit edilmişti
Mehmetçik Belediyesi, bölgede bulunan otellerin atık suyunu arıtmakla mükellef tesisten alınan su örneğinin Devlet Laboratuarı’nda incelendiğini, 1100 e-coli ve 2 bin 400 üzerinde koliform bakteri tespit edildiğini açıklamış, 17 Eylül’de tesisi mühürlemişti.
Açıldığı ilk yıllarda, içme suyu kalitesinde su üreten ancak, son yıllarda çalışmamakla birlikte, atık sularını çevreye boşaltan arıtma tesisİ, bölge halkını da çileden çıkarmış bir dizi eyleme de neden olmuştu.

22 Ağustos’ta da mühürlenmiş, daha sonra 6 Eylül’e kadar süre tanınmıştı
Mehmetçik Belediyesi’nin, 22 Ağustos’ta da tesisi mühürlemesinin ardından tesis koordinatörü İsmail Kırmızı’nın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’la da yapılan temasların ardından, tesise 6 Eylül’e kadar süre tanınmıştı.
Tesis koordinatörü sürdürülen biyolojik çalışmanın 6 Eylül’e kadar tamamlanacağını taahhüt etmişti.

Bölge halkı Nisan ayında eylem yapmıştı…
Nisan ayında tesis önünde eylem yapan bölge halkı, arıtma tesisi işletmesinin yeni el değiştirdiğini ve el değiştirme işleminden itibaren ise tesisin hiçbir verim sağlamadığından yakınmıştı.
Tesisin verim sağlamadığı gibi atıkların ise bölgedeki ormanlık arazilere ve denize boşaltıldığından şikayet eden yurttaşlar kimsenin bu duruma müdahale etmemesine de tepki göstermişti.
Bölge halkı konuya müdahale edilmesi için imza da toplamıştı.

Bu haber toplam 1940 defa okunmuştur