1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Aplıç Kapısı’nın açılması için gerekeni yapmaya hazırız”
“Aplıç Kapısı’nın açılması için gerekeni yapmaya hazırız”

“Aplıç Kapısı’nın açılması için gerekeni yapmaya hazırız”

Lefke Sivil Toplum Örgütleri’nden bir heyet, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret etti

A+A-

 

 

Lefke Sivil Toplum Örgütleri’nden bir heyet Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret ederek, “sahil şeridinin Kıbrıs Rum tarafına verilmesini istemediklerini, sahilsiz edemeyeceklerini ve sahilden çıkmayacaklarını” ifade etti. Heyet, Eroğlu’nun bunu, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’e iletmesini istedi. Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11.00’de gerçekleştirilen ziyarette heyet adına konuşan Vehit Nekipzade, Aplıç kapısının açılmasını istediklerini de dile getirdi.
Nekipzade, Annan Planı’nın birinci versiyonunda, Gaziveren-Yeşilırmak arasındaki sahil şeridinin, Bağlıköy yol ayırımına kadar Kıbrıs Türk tarafında; Yedidalga ve ötesinin ise Rumlara bırakıldığını belirtti. Nekipzade, plandaki ikinci alternatifte ise Gaziveren’den itibaren Yeşilırmak’a kadar tüm sahil şeridinin Kıbrıs Rum tarafına, Yedidalga ve ötesinin de tamamen Kıbrıs Rum tarafına bırakılmasının öngörüldüğünü anlattı.

“Sahil şeritsiz yaşamamız mümkün değil”
Annan Planı’nda klasik Kıbrıs Rum köyü olarak nitelendirilen bazı köylerin öyle olmadığını da ifade eden Nekipzade, “Sahil şeridi Rum tarafına verildiği takdirde bizim sahil şeritsiz Lefke’de Bağlıköy’de Çamlıköy’de, Doğancı’da Gaziveren’de Taşpınar’da yaşamamız mümkün değildir. Sahilsiz edemeyeceğimizi ve sahilden de çıkmayacağımızı vurgulamak için geldik ve istirhamımızdır, bunu Anastasiadis’e bildirin” diye konuştu.
Nekipzade, görüşleri ve isteklerinin yer aldığı yazıyı da Cumhurbaşkanı Eroğlu’na sundu.
Nekipzade, Aplıç kapısının açılmasını istediklerini de dile getirdi.

Eroğlu: “Müzakere masasında yeniden bir araya geldik”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Annan Planı’nın kabul edilmemiş bir plan olduğunu ve müzakere masasında yeniden bir araya geldiklerini söyledi. Eroğlu, Anastasiades’in geçmişte yapılan anlaşmaları bile kabul etmeme noktasında olduğunu ifade ederek “Dolayısıyla sadece onun isteğine göre değil, bizim de istediğimize göre bir yol haritası ortaya çıkması lazım. Bu konudaki hassasiyetinizi anlıyorum. Ben de sizin kadar hassasım bu konuda…” diye konuştu.
Geçiş kapılarının açılmasıyla ilgili bir komite kurulduğunu ancak komitenin pek çalışmadığını belirten Eroğlu, özetle şöyle konuştu:

“Anastasiadis işi yokuşa sürüyor…”
“Şimdi Anastasiades geldi, bir kapıya 5 kapı istiyor. Kendi askeri uzmanlarının bilgisi de var, ona göre ister… Bazı bölgelerden askerin de geri çekilmesini istiyor. Yani işi yokuşa sürüyor. Konu henüz detaylı incelenmemiştir. Ama dediğim gibi aşırı bir istekle karşımıza çıktı. Aplıç kapısının açılmasıyla Lefke biraz rahatlayacak ama senin 22 köyün de rahatlayacak. Bu köylerin Lefkoşa bağlantısı daha kolay olacak. Biz Aplıç için gerekeni yapmaya hazırız zaten.”
Bazı noktalarda askerin geri çekilmesi istenirken, uzmanlarla beraber bir askeri stratejik plan yapılarak kendilerine gelindiğini söyleyen Eroğlu, onun için çok iyi değerlendirme yapmak gerektiğini vurguladı.
Aplıç kapısının açılmasının Kıbrıslı Türklerden çok Rumları memnun edeceğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Ama bunun bile pazarlığını yapıyor” diye konuştu.
(tak)

Bu haber toplam 1815 defa okunmuştur