1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. YENİDÜZEN, Lefkoşa’da vatandaşın nabzını tuttu
YENİDÜZEN, Lefkoşa’da vatandaşın nabzını tuttu

YENİDÜZEN, Lefkoşa’da vatandaşın nabzını tuttu

Yeni yüzler seçilmeli, eski siyasiler çekilmeli. CTP Lefkoşa’da da genelde de birinci parti çıkar. UBP’nin icraatlarına büyük öfke var. DP ikinci parti olamaz, henüz 3’cü konumda. CTP tek başına iktidarı zorlayacak güce geldi, ancak seçimden sonra yüksek

A+A-


“Yeni yüzlere şans verilmeli”

 


Derman PAÇA


Kuzey Kıbrıs halkı mecliste yeni yüzler görmeyi bekliyor… 28 Temmuz’da gerçekleşecek olan erken seçime kısa bir süre kala YENİDÜZEN LEFKOŞA’da vatandaşın nabzını yokladı. “Seçimlerden usandığını” dile getiren bir kısım yurttaş sandığa gitmeyeceğini belirtirken, kimi yurttaş ise Meclis’te yeni yüzler görmek istediğini söylüyor. ‘’Senelerdir aynı milletvekilleri seçiliyor, aynı kişiler aday oluyor” diyen vatandaş artık yeni kişilere bir şans verilmesi gerektiğine de dikkat çekti.  Özellikle geçmiş UBP Hükümeti döneminde yaşanan gelişmeleri eleştiren yurttaş, ‘bıkma noktası’na gelindiğini belirterek, “Herkes çıkar peşinde, bir beklenti içerisindedir” şeklinde konuştu. Seçim sistemi yüzünden bağımsız katılan adayların şanslarının çok düşük olduğu noktasında birleşen bazı vatandaşlar, CTP-BG’nin birinci parti olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Kimi vatandaş da erken seçim sonrası kurulacak yeni hükümet şeklinin koalisyon olacağını da dile getirdi. İsmini vermek istemeyen bazı vatandaşlar ise siyaset hakkında konuşmak istemediklerini çünkü hiçbir şeyin değişmeyeceğine inandıklarını kaydederek, sandığa gidip gitmeme konusunda karar vermediklerini aktardı.

Vatandaşlar ne dedi? Vatandaşlar ne dedi?


Sait Kumru:
“Seçim sonuçlarını sandıklar açıldığı zaman öğreneceğiz. Sandıklar açılmadan şuan hiçbir şey söyleyemeyiz. Halkın bir kısmı sandığa gitmek yerine pikniğe veya denize gitmeyi planlıyor. Nedeni ise halkın iktidara hangi parti gelirse gelsin hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünmesi. Özellikle CTP-BG’ ye Meclis Başkanlığı, Başbakanlık hatta Cumhurbaşkanlığı dahi sunuldu. Kendi şahsım adıma konuşacak olursam CTP-BG’ ye oy vermediğim halde iktidara geçtiği dönemde bir şeyler düzelecek diye sevinmiştim. Fakat sonuç yine aynı, değişen hiçbir şey olmadı. Olan yine bu halka oldu. UBP ve DP-UG‘de her türlü yolsuzluğu ve sahtekârlığı yaptı. Kimi zaman geldiler, kimi zaman gittiler. 30 senedir UBP iktidarda. Ne yazık ki UBP’ den de memnun değiliz. Bana soracak olursanız denenmeyen ve temiz tek bir kişi var oda Sayın Çakıcı. Sayın Çakıcının da temiz mi yoksa yalan söyleyen bir siyasetçi mi olduğunu kazanırsa öğreneceğiz. Şuan bilemeyiz”

Mehmet Salih Atagül:
“Şuan ki görüntü CTP-BG’nin sandıktan birinci parti çıkacağını gösteriyor. İkinci ve üçüncü parti ise UBP veya DP-UG olacağını düşünüyorum. Bana soracak olursanız ne CTP-BG’ den ne de UBP’ den ümitli değilim çünkü her iki partide iktidara geldi. Ne yazık ki her iki partide düş kırıklığı yarattı. Tek diyebileceğim kim gelecek ise hayırlı olsun. Seçimlere çok az bir süre kaldı. Seçimlerde birçok insanın oy kullanmayacağını düşünüyorum. Nedeni ise halkın iktidara kim gelirse gelsin hiç bir şeyin değişmeyeceğini düşünmesi. Seçim sistemi yüzünden partiler dışında bağımsız katılan adayların hiç şanslarının olmadığını düşünüyorum. Bağımsız katılan adayların kaliteli olduklarına inanıyorum ama ne yazık ki seçilme ihtimalleri yok denecek kadar az”

Ali Güden:
“CTP-BG, birinci parti çıkarak, gümbür gümbür tek başına iktidara doğru emin adımlarla yürüyor. CTP-BG’nin birinci Parti çıkacağına %100’de yüz inanıyorum. Amacımız CTP-BG’nin tek başına iktidar olması fakat koalisyonda olabilir. Bağımsız adaylar hakkındaki düşüncem ise bu sistemde kazanmalarının imkânsız olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yaşanacak olan seçimlerde karma oyların etkili olacağı kanaatindeyim. İnsanlar sütten ağızları yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyorlar. Halk artık direnen ve evet efendimci bir politika gütmeyen siyasetçiler istiyor. Kıbrıs Türk halkı kendi ayakları üstünde durabilmeyi ve onurlu bir yaşamı hak ediyor. Vatandaş ona buna avuç açmaktan usandı.  Biran önce Kıbrıs sorununun çözümlenmesini istiyorum”


Süreyya Ovacıllı:
“DP-UG ve UBP’nin ortak koalisyon kurabileceğini düşünüyorum. Son yaşananlardan sonra UBP’ye karşı halkta bir güvensizlik var. Bu nedenle birçok kişi oy kullanmayacağını söylüyor. Eşim ve ben her ikimizde oy kullanacağız. Herkesin oy kullanması gerektiğini düşünüyorum; sonuçta bir oy bile çok önemli. Bağımsız katılan adayların ise şanslarının yüksek olmadığı kanaatindeyim. Genel olarak siyasetçiler halka sözler veriyorlar fakat verdikleri sözü tutmuyorlar. Dilerim yaklaşan seçimlerde idealist ve ülkesi için çalışan kişiler seçilir. Kardeşim vatandaş olmadığı için iş bulmakta zorluk yaşıyor. Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle bu ülkenin vatandaşı olanlar bile işsiz. Yeni gelecek olan hükümetten işsizlik sıkıntısına bir çare bulmalarını istiyorum”

Gülseren Dereli:
CTP-BG’nin birinci parti çıkacağına gönülden inanıyorum. Bu yaşadıklarımızdan ders aldıysak toplum olarak CTP-BG’yi CTP-BG’li olmayanların da desteklemesi gerekli. CTP-BG en fazla milletvekili çıkararak, tek başına iktidar olacak. Yaklaşan erken seçimlerde sandığa gidip oyumu kullanacağım.

Hayati Erken:
“Öncelikle şunu söylemek isterim ki yaklaşan seçimlerde memleketimiz için hayırlısı ne ise o olsun. Görüntü itibariyle CTP-BG birinci parti çıkacak fakat tek başına iktidar olur mu bilemem. CTP-BG tek başına iktidar olamaz ise yüksek ihtimalle DP-UG ile koalisyon kuracağı inancındayım. Birçok kimse oy vermek için sandık başına gitmeyeceğini dile getiriyor. Benim fikrimi soracak olursanız oy vermemek yanlış. Herkesin iradesini gösterip, sandığa giderek oy vermesi gerekir. İster A partisi olsun, ister B partisi olsun. Son olarak söylemek isterim ki kim gelirse gelsin iyi şeyler yapacağını düşünüyorum. Yeni kurulacak olan hükümetten umutluyum”


Nihat Taşel
“CTP-BG tek başına iktidar olarak hükümet kurdu. Ne kadar başarılı oldu? UBP’de aynı şekilde başarısız oldu. Özelikle eski Başbakan İrsen Küçük zamanı neler yaşandı herkes biliyor. Her iki partiden de hiçbir şey beklemiyorum. CTP-BG’nin tek başına iktidar olabileceğine inanmıyorum. Hatta birinci parti çıkabileceğinden bile şüpheliyim. CTP-BG’ de hükümete geldikleri dönemde başarısız oldular. UBP’ de 30 senedir iktidarda ne yazık ki onlardan da memnun değilim. Değişikliğe gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Halkın artık yeni kişilere bir şans vermesi gerek. Senelerdir aynı milletvekilleri seçiliyor aynı kişiler aday oluyor. Bu halk artık yeni yüzler görmek istiyor. Bağımsız adaylara gelince ise %1 bile kazanma imkânları yok. En büyük sebebi seçim sistemidir. CTP-BG ve UBP’nin birinci veya ikinci Parti çıkabileceklerini tahmin ediyorum fakat kiminle hükümet kurabileceklerini bilemiyorum. Yeni gelecek olan hükümetin temiz ve dürüst çalışmasını diliyorum”

Selçuk Amcaoğlu:
“Yaklaşan erken seçimlerde UBP’nin birinci parti çıkacağını tahmin ediyorum. Karma oyların da seçime etkisinin olacağını düşünüyorum. 35 sene Gönyelide muhtarlık yaptım. UBP’ci doğdum, UBP’ci öleceğim. Yaklaşan erken seçimlerde de sandığa gidip, oyumu yine UBP’ye vereceğim”

Özcan Okur:
“CTP ve UBP’nin meclise girecek milletvekili sayısında çok fark olacağını düşünmüyorum. Kaymalar yaşanabilir, özellikle sağdan sağa geçecek olan milletvekilleri olabilir. Yaklaşan erken seçimlerde bağımsız olarak katılan milletvekili adaylarından çok ümitli değilim. Bağımsız olarak katılan milletvekili adaylarından belki 1 tane seçilebilir fakat şansları çok düşük”

Ahmet Dereli:
“Yaklaşan erken seçimlere soğuk bakıyorum. CTP-BG adına beklentilerim boşa çıkmasından sonra artık bir şey beklemiyorum. Çok mücadeleler verdim. CTP-BG iktidar oldu diye ağladığımı bilirim. Ben CTP-BG’ den şunu beklerdim; İktidara geldi ve bazı vaatlerde bulundu. Ama günün sonunda geriye dönüp baktığında hükümet olarak vermiş olduğu sözleri tutamadı. Hükümet olarak eğer yapamıyorsam istifa ederim. Yaklaşan erken seçimlerde sandığa gidip oy kullanmayı düşünmüyorum. Evimde oy verebilecek 4 kişi var fakat yinede sandığa gidip oy vermeyeceğiz. Siyaset kişiler ve beklentiler üzerinedir. Herkes bir beklenti içinde siyasetle ilgileniyor, oğlum veya kızım işi girsin. Yerel ve genel seçimlerde de çalıştım. Bugüne kadar bir kişinin kapısını çalmadım. Çünkü bir beklentim yok. Beklenti bitince rağbette biter”

Bu haber toplam 2784 defa okunmuştur