1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. YENİDÜZEN, Girne'de seçimin nabzını tuttu
YENİDÜZEN, Girnede seçimin nabzını tuttu

YENİDÜZEN, Girne'de seçimin nabzını tuttu

CTP bölgede çok güçlü, kesinlikle birinci parti çıkar. UBP bitmiş, mahvolmuş değil, UBP’liler istemeden de olsa partilerine oy verecek, kurultay süreci partilileri kırdı. DP kapalı kutu, transferlerin oylarını artıracağı konuşuluyor. TDP, Girne’de neredey

A+A-

YENİDÜZEN’den Fayka Kişi, Mert Özdağ ve Derman Paça Girne ve civar köylerde seçimin nabzını tuttu, vatandaşı dinledi:

'Bu defa domadez ekşidi…'

YENİDÜZEN (Özel)

28 Temmuz milletvekilliği seçimi için son 1 haftaya giriliyor ancak sokakta ‘seçim’ havası yok. CTP, tüm bölgelerde, hem örgütlülüğü hem de seçim çalışmalarında isminden söz ettiriyor.
UBP’liler ‘saklı’…
Ortada “UBP’liyim” diyen çok az…
TDP yok gibi…
Ülke barajını geçeceğine ise şüphe ile bakılıyor.
DP-UG tam bir bilinmez, ama karma oyları toplayacak gibi bir hava oluştu vatandaşta…
Dün YENiDÜZEN ekibi olarak, Girne ve köylerinin nabzını tuttuk…
Girne Türk Mahallesi’nde konuştuk önce, ardından Çatalköy’de iki farklı kahvede misafir olduk…
Son olarak da Alsancak’a gittik, vatandaşın seçime bir hafta kala seçim nabzını ölçtük…

En yoğun kanı 4-3-3


28 Temmuz’daki seçim sonucunda Girne’den 10 vekil meclise girecek, göreve başlayacak. Şimdilik nabız CTP’nin 4 vekilini meclise göndereceği yönünde…
Ancak son bir atakla bunun 5 olacağına inananlar da var.
UBP’ye tepki büyük ancak UBP’nin Girne’de 3 vekili zorlayacağı konuşuluyor.
DP’nin ise katılımlarla birlikte bir çıkış yapması bekleniyor.
Ancak bu sandığa yansır mı? Göreceğiz…
TDP, Girne’de neredeyse yok.
Özellikle adaylarının ‘zayıf’ olması  TDP’nin Girne’den oy çıkaramayacağı yönünde görüş hakim…

Yenilere şans verilmeli…

Genel kanı ‘eski’ vekillerin artık yerlerini ‘yenilere’ devretmesinden yana…
Sohbet ettiğimiz vatandaşlar, “Onlar denendi, olmadı, değişim olmalı, yeniler seçilmeli” yönündeki düşüncelerini sıkça dillendiriyor…
Bunu en koyu CTP’lisi, UBP’lisi, DP’lisi de dile getiriyor.

UBP’ye kızgın

Geçmiş UBP hükümetine olan kızgınlık devam ediyor, çok dillendirilmiyor ancak hataları neydi diye sorduğumuzda, ardı ardına sıralanıyor…
Bugüne kadar UBP’ye mühür vuran Çatalköylü Ali Amca, durumu özetliyor aslında, “Çürümüş domateslere oy yok” diyor.
UBP’nin kurultay  sürecinde yaşadıkları ve topluma yaşattıkları da büyük tepki topluyor halen…
Kendi iç kavgaları nedeniyle ülkeyi parsellemeleri, gereksiz istihdam yapmaları unutulmadı.

Karma oy artacak…

Konuştuğumuz birçok kişi partilerin kemikleşmiş mühür oylarının devam edeceği, çok az artacağı, sürprizin ‘karmalar’ olacağı yönünde bir görüş var.
Girne bölgesinde ve ülke genelinde, karma oyların artacağına ve karma oyların ‘gençlere’ gideceği  inancı da hakim…

CTP birinci parti ama…

Vatandaş, 28 Temmuz’da sandıktan CTP’nin birinci parti çıkacağını söylüyor.
Ancak CTP tek başına iktidar olmazsa, DP-UG ile koalisyon kurulacağına dair düşünce ifade ediliyor.
UBP ile koalisyon dillendirilmiyor bile, “Midesi kaldıran bunu yapmaz” diyerek de UBP’ye ağır bir eleştiri gönderiliyor…
Girne’de seçim havası böyle yaşanıyor… 

----
Röportajlar: Derman PAÇA
----

Ertuğrul Kayasal: (Girne Türk Mahallesi)
Yaklaşan erken seçimlerde karma oy kullanacak olan kişi sayısının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bunun nedeni ise halkın, eski siyasetçilere küsmesi ve mecliste yeni yüzler görmek istemesidir. Birçok vatandaş sandığa gitmeyeceğini dile getiriyor. Bana soracak olursanız sandığa gidip oy vermeyecek vatandaş çok az, gitmeyenlerde yurtdışında olacağından dolayı gitmeyecek. Girne de CTP-BG üç milletvekili, UBP üç milletvekili, DP üç milletvekili ve TDP bir milletvekili çıkaracağı veya 4, 4, 3 milletvekili olacağı ama UBP mi yoksa CTP-BG mi dört milletvekili çıkaracağını bilemiyorum. Kesin bir şey söylemek yanlış sonuçları seçimler açıklandığı zaman göreceğiz. İnsanlar sürekli bir arayış içindeler. Bu arayışa hitap etmeyen hükümet ise ezilmeye mahkûmdur. Nitekim ki ezildiler de. Sadece UBP hükümeti değil geçmiş hükümetlerde bunu yaşadı. Değişime uymayan hükümet de iktidardan gidecek.

Hasan Hüseyin Tatlı: (Girne Türk Mahallesi)
Yaklaşan erken seçimlerde karma oy kullanılmasından yanayım. Çevremize ve etrafımıza soruyoruz, aldığımız cevaplar doğrultusunda ise Girne de CTP-BG üç milletvekili, UBP üç milletvekili, DP üç milletvekili ve TDP de bir milletvekili çıkacağını bekliyoruz. Yeni adaylara karşı ılımlıyız. Umarım kazanırlar.

Ahmet Tanat: (Girne Türk Mahallesi)
Dört senede bir seçilen milletvekillerimiz biz Girne esnafından gelip de bir kuruşluk alışveriş yapmıyorlar. Ya ordu pazarında ya da Güney kesiminde alışveriş yapıyorlar.Bu yüzden gelip de bizden oy istemeye hakları yok. Bu esnaftan, bu çarşıdan ve bu toplumdan oy istemesinler. Girne’de tahminimce vatandaşların büyük çoğunluğu seçimde mühür vuracak. CTP-BG, UBP ve DP Girne’de her üç partinin de çekişeceğine inancındayım. Yarışı kim kazanır bilemem.

Ali Tunçay: (Çatalköy)
Seçim sonuçlarını milletvekillerine sorsanız şuan onlar dahi bilemez. Milletvekilliğine Çatalköy’ den on kişi aday. Artık mecliste gençlerinde yer alması lazım. Seksen yaşına gelmişsin gençlere de bırak, onlarda kazansın. Üniversite de okuyup bitiren gençlerimiz de işsiz evde oturuyorlar. Seksen bir yaşındayım. Her zaman UBP’ ye oy verdim. Ama bu defa domadez ekşidi. Eğer milletvekilin seni terk edip başka partiye transfer oluyorsa ‘domatesler çürüdü’ demektir. Seni bu halk buraya getirdi, bu halk alır. Eski başbakanımız İrsen Küçük bazı söylemlerde bulundu. Ben bile okul yüzü görmemiş bir insanım böyle konuşmaya utanıyorum. Bundan sonra ‘ çürük domates’lere oy yok. Ne yazık ki hangi parti tek başına iktidara gelse sonuç hüsran oluyor. Hükümet yakın zaman da hayat pahalılığından dolayı maaşlarda 15 TL’lik zam yaptı. Hiç yapmasaydılar.15 TL ne ki, yapmış oldukları zamlarla verdiklerini zaten kat ve kat elimizden alıyorlar. Yaklaşan seçimlerde, UBP ve DP arasında koalisyon olacağını düşünmekteyim.

Oktay Özden: (Çatalköy)
Vatandaşların büyük bir çoğunluğu mecliste yeni yüzler görmek istiyor. Bu yüzden yenilerin şanslarının yüksek olduğunu kanaatindeyim. Girne’de CTP’nin birinci parti, DP’nin ise ikinci parti çıkağını TDP’nin ise şansının düşük olduğunu düşünüyorum. UBP kurulduğundan beri hep önde olmaya çalıştı. Kendi partisini desteklemeyenleri kendisine düşman gördü. İş yapmadan, vatandaşı çocuğunu ‘işe alma’ vaatleriyle kandırıp oylarını aldı. ‘İşe alma’ gibi vaatlerin de yolu kapanınca, UBP’nin peşinde koşturanlar geri döndü. Yaklaşmakta olan erken seçimde karma oyların etki edeceğini düşünmekteyim fakat ne kadar etki eder onu ben bilemem.

Ahmet Senal: (Alsancak)
Yaklaşmakta olan erken seçimde %75 oyların karma oy çıkacağını beklemekteyim. Seçimlerde de sandığa gidip oy kullanmayı düşünmüyorum. Vatandaşlar mecliste yeni yüzler görmek istiyor. Dolayısıyla eski milletvekillerine rağbet yok.  Dört veya beş dönem milletvekilliği yapan kişiler hem yüksek emeklilik maaşı hem de emekli ikramiyesi alıyorken ben aldığım düşük miktardaki emeklilik maaşımla geçinmeye çalışıyorum. Değişim yapılırken önce kendileri yapacak ki halkta milletvekiline güvenebilsin. Benim emekli maaşımdan ve emekli ikramiyemden kesinti yapılırken milletvekili maaşına ve emekli ikramiyesine kesinti yapılmaması yanlış. Böyle davranan bir milletvekili beni nasıl temsil eder soruyorum sizlere. Girne’de yapılan seçimlerde her zaman CTP-BG ve UBP arasında çekişme yaşanır. Yaklaşan erken seçimlerde de yine bu iki parti arasında çekişme yaşanacağını düşünmekteyim. Girne bölgesinde CTP’nin tavan oylarının değişmeyeceğini bekliyoruz. UBP ise liderleri sayesinde kendi içinde parçalandı. Özellikle Alsancak, Lapta, Tepebaşı ve Çamlıbel’de UBP büyük darbe alacak. Hatta ve hatta Girne bölgesinde DP UBP’yi geçebilir.

Erbay Yarışan:(Alsancak)
Yaklaşan erken seçimlerde tek kesin gerçeğin ‘koalisyon’ gerçeği olduğudur. Girne’de CHP-BG ve UBP’nin üç veya dört milletvekili çıkaracağını fakat hangisinin üç hangisinin dört milletvekili çıkaracağını bilemiyorum. Ne yazık ki CTP-BG’nin Annan Planı zamanında ki yükselişi şuan yok. İktidara geldikleri dönemde güzel işler de yaptılar fakat çok da yapamadıkları işler oldu. Kurultayda yaşanan olaylar ve mahkemeye gidilmesi aşırıya gidilmesine yol açtı. Vatandaşlarda yaşanan olaylardan memnun değiller. TDP ise sırf seçmen listesini doldurmak amacıyla araştırmadan aday aldı. Şuan ki hükümet ‘seçim bekçisi’ dir. Gençlerden de ümitli değilim. Nedeni ise yine gençleri yönetenlerin aynı kişiler olması ve hiçbir şeyin değişmeyecek olmasıdır. Halkında bu durumun yaşanmasında büyük payı var. Kimsesi tahsiline veya ne iş yaptığına bakmadan kim daha güçlü veya kim işini hallediyorsa ona oy veriyor. CTP-BG ve DP arasında koalisyon olacağını düşünüyorum.

İbrahim Öskan: (Alsancak)
Yaklaşan erken seçimlere ‘boykot’ damgasını vuracak. Seçime gitmeyen pek çok vatandaşın olacağını tahmin ediyorum. Fakat bu durumun seçimleri ne kadar etkiyeceği konusunda yorum yapmam yanlış olur. CTP-BG ‘nin ülke genelinde %40 civarında oy toplayacağını umuyorum. Yaklaşan erken seçimlerde CTP-BG’ nin birinci parti çıkacağına kesin gözüyle bakıyorum. CTP-BG’ nin tek başına iktidar olma şansının da yüksek olduğunu düşünüyorum. Eskiden böyle bu kadar rahat siyaset konuşup düşüncelerimizi dile getiremezdik. Bana soracak olursanız CTP-BG’nin en önemli icraatı bu oldu. Herkes korkmadan düşüncesini söyleyebiliyor.

Bu haber toplam 2972 defa okunmuştur