1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Soruşturma tamamlandı, Bulgular Başsavcılıkta
Soruşturma tamamlandı, Bulgular Başsavcılıkta

Soruşturma tamamlandı, Bulgular Başsavcılıkta

Polis, başlatılan tahkikat kapsamında ‘alıcı’ ve ‘vericinin’ yanı sıra organ nakli yapılacak hastaların yakınları ve hastane yönetiminden ifade aldı, hastaların uluslar arası akrabalık belgesini temin etti

A+A-

Sağlık Bakanlığı’nın Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde ‘yasa dışı organ ticareti’ yapıldığı şüphesi sonrasında başlatılan polis soruşturması tamamlandı, bulgular Başsavcılığa sunuldu

 

Ayşe GÜLER

Sağlık Bakanlığı’nın Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde ‘yasa dışı organ ticareti’ yapıldığı şüphesi sonrasında başlatılan polis soruşturması tamamlandı, bulgular Başsavcılığa sunuldu.
‘Alıcı’ ve ‘vericinin’ yanı sıra organ nakli yapılacak hastaların yakınları ve hastane yönetiminden ‘ifade alan’ polis, uluslar arası akrabalık belgelerini de temin etti.
YENİDÜZEN’e konuşan Başsavcı Yardımcısı Muavini Mahmut Atakara YDÜ Hastanesi’ne yönelik polis soruşturması ile ilgili bulguların Başsavcılık tarafından değerlendirileceğini ve en kısa sürede soruşturmanın tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı.
Sağlık Bakanı Dr Ahmet Gülle ise Cumhurbaşkanlığı tarafından yeniden Meclis’e gönderilen Organ Nakli Yasası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Gülle, yapılacak uygulamaların hayata geçmesi planlanan yasaya göre yapılmasını öngördüklerini ifade etti.
Gülle, bu aşamada sağlık alanında şüpheli veya belirsiz hiçbir adımın atılmasını istemediklerini vurguladı.
Öte yandan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan,  polis tarafından yapılan tahkikatın tamamlandığını, konunun Başsavcılığa aktarıldığını söyleyerek, Başsavcılığın soruşturmaya yönelik açıklama yapmasını beklediklerini ifade etti.

Atakara: “Kısa sürede soruşturmayı tamamlayacağız”
Başsavcı Yardımcısı Muavini Mahmut Atakara ise YDÜ Hastanesi’ne yönelik polis soruşturması ile ilgili bulguların Başsavcılığa ulaştığını açıkladı.
Atakara, bulguların Başsavcılık tarafından değerlendirileceğini ve en kısa sürede soruşturmanın tamamlanmasını hedeflediklerini vurguladı.

-------------------------------------------------------------------

Gülle: “Bakanlık, konunun takipçisi”

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr Ahmet Gülle, organ ticareti şüphesinin ardından 2012 yılında YDÜ Hastanesi verilen organ nakline yönelik izninin askıya alındığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yeniden Meclis’e gönderilen Organ Nakli Yasası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Gülle, yapılacak uygulamaların hayata geçmesi planlanan yasaya göre yapılmasını öngördüklerini ifade etti.

Gülle, bu aşamada sağlık alanında şüpheli veya belirsiz hiçbir adımın atılmasını istemediklerini vurguladı.


“Personel eksikliği bulunuyor”

Gülle, YDÜ Hastanesi’nde personel konusunda eksiklerin bulunduğuna değinerek, hastanenin Yasa’nın 12. maddesine yönelik gerekli koşulları taşımadığını kaydetti.

Soruşturmanın 2 yönüyle başlatıldığından bahseden Gülle, “soruşturmayı hem kişilere hem de Interpol ayağı ile başlattık. Bu kişilerin yurt dışında bağlantılarının olup olmadığını öğrenmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Gülle, yaşananların ardından bakanlığa bağlı ekiplerin YDÜ Hastanesi’ne tekrardan denetime gitmediğini ifade etti.

------------------------------------------------------------------

Savaşan: “Polis, alıcı ve vericilerin ifadesini aldı”

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine olayla ilgili polis tarafından tahkikat başlatıldığını söyledi.

Savaşan, tahkikat kapsamında polis ekiplerinin ‘alıcı’ ve ‘vericilerin’ yanı sıra hasta yakınları ve ilgili kişilerden ifade aldığını dile getirdi.

Polisin organ nakli yapılacak kişilerin uluslar arası akrabalık belgelerini alarak, incelediğini de ifade eden Savaşan, polis tarafından yapılan tahkikatın tamamlandığını, konunun Başsavcılığa aktarıldığını öğrendiklerini kaydetti.

Savaşan, Başsavcılığın soruşturmaya yönelik açıklama yapmasını beklediklerini ifade etti.

---------------------------------------------------------------------------


İzin askıya alınmıştı

Hatırlanacağı üzere Sağlık Bakanlığı, ‘polis soruşturması’ nedeniyle Yakın Doğu Hastanesi’nin “Organ ve Doku Nakli İzni”ni dondurdu.
Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle’nin bir yazısı ile söz konusu karar “YDÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi”ne gönderilmişti.

YDÜ Hastanesi’ne gönderilen yazıda, “polis soruşturması tamamlanana” kadar herhangi bir “doku ve organ nakli yapılmasının uygun olmayacağı” bildirilmişti.

Sağlık Bakanlığı ile YDÜ Hastanesi arasında “organ nakli” konusunda yaşanan gerginlik, önceki gün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nın “polisi göreve çağırması” ile yeni bir boyut kazanmıştı.

Sağlık Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Yakın Doğu Hastanesi’nde “yasa dışı organ ticareti” yapıldığına dair ciddi şüpheleri olduğunu açıklamış, uluslar arası güvenlik örgütü ‘interpol’ün de devreye gireceği bir soruşturma talep etmişti.

Yakın Doğu Hastanesi ise iddiaları reddederek, organ nakli konusunda yasal izinlerinin olduğunu, henüz bir organ nakli yapılmadığını ve nakil için ‘akrabalık belgeleri’ beklendiğini açıklamıştı. YDÜ ayrıca Sağlık Bakanlığı’nı “hastanenin prestijine gölge düşürmekle” suçlamıştı.

Bu haber toplam 2004 defa okunmuştur