1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 9 yılda 808 çocuk suça itildi
9 yılda 808  çocuk suça  itildi

9 yılda 808 çocuk suça itildi

Mahkemelerin faaliyet raporlarına göre son 9 yılda 808 çocuk suça itildi. Mahkûm olan çocukların 740’ı erkek, 68’i kız çocuğuydu...

A+A-

ORAN ARTIYOR…  Mahkemelerin faaliyet raporlarına göre son 9 yılda 808 çocuk suça itildi. Mahkûm olan çocukların 740’ı erkek, 68’i kız çocuğuydu... 2013 yılından itibaren hem suça itilen çocukların sayısında, hem de itildikleri suçun niteliğinde artış oldu…

9 YILDA 748 DAVA…  2010-2018 yılları arasında suça itilen çocuklar için mahkemelerde toplam 748 dava dosyalandı. Faaliyet raporlarında çocukların mahkûm oldukları suçlar arasında “Soygun”, “Adam öldürmeye teşebbüs”, “Cinayet”, “Yaralama”, “Tecavüz”, “Silah ve patlayıcı madde” göze çarptı.

ISLAH EVİ YOK… Kıbrıs’ın kuzeyinde suça yönelen çocuklar için henüz bir ıslah evi yok. Suça itilen ve hüküm alan genç suçlular da yetişkinlerin bulunduğu kapasitesini çoktan aşan Merkezi Cezaevinde ıslah olmaya çalışıyor.

“HİÇBİR ÇOCUK SUÇLU DOĞMAZ”… Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doktor Yeliz Engindereli, çocuk ve genç suçlular için genelleme yapmanın çok zor olduğuna değindi. Suçlara karışan çocukların aile yapısına mutlaka bakılması gerektiğine değinen Engindereli, “Hiçbir çocuk suçlu doğmaz” dedi.

Devrim DEMİR

Mahkemelerin son dokuz yıllık faaliyet raporlarında 16 yaşından küçük çocukların suça yönelmelerindeki artış dikkat çekiyor. Raporlar, 16 yaşından küçük çocukların da her türlü adli olaya itilebileceğini ortaya koyuyor…

Raporlarda, suça yönelmiş çocukların sayısı ve karıştıkları suçlar göze çarpıyor: Mahkûm olan 808 çocuğun 740’ı erkek, 68’i ise kız çocuğu.

Faaliyet raporlarında çocukların mahkûm oldukları suçlar arasında “Soygun”, “Adam öldürmeye teşebbüs”, “Cinayet, “Yaralama”, “Tecavüz”, “Silah ve patlayıcı madde” olmak üzere 16 farklı suça itildikleri gözlemlendi.

Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan 2010-2018 yılı faaliyet raporlarında, incelenmesi gereken ciddi veriler öne çıktı.

Islah evi olmayan ülkemizde, mahkeme kararları doğrultusunda hüküm alan genç suçlular da Merkezi Cezaevi’ne gönderiliyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Yeliz Engindereli suça itilmiş çocukların ve genç suçluların rehabilite edilmesi için yetişkin bireylerle cezaevinde kalmalarının yanlış olduğuna vurgu yaptı.

Suça eğilimli çocuk ve gençlerin anne ve babalarının çocuklarını dikkatli izlemelerini tavsiye eden Dr. Engindereli, anne ve babaların duruşlarının çocukları için çok önemli olduğunun altını çizdi.

9 yılda 748 dava dosyalandı

YENİDÜZEN, suça itilmiş çocuklar ve suç çeşitleri ile ilgili kısmı mercek altına aldı.

Faaliyet raporlarına göre, son 9 yılda suça itilen 808 çocuğun 740’ı erkek, 68’i ise kız çocuğu. Dokuz yılda, 808 çocuk çeşitli suçlardan hapislik ve para cezalarına mahkûm edildi.

16 yaşından küçük çocukların suça itilmelerindeki artış göze çarparken, suç türleri ve genç suçluların sayısı dikkat çekti.

Çocukların yöneldiği suçlarla ilgili, 2010-2018 yılları arasında mahkemelerde 748 dava dosyalandı.

2010 ve 2018 yılında en çok işlenen ‘ Soygun ‘ suçu oldu

Raporlara göre, 2010 yılında 16 yaşından küçük olup suç işleyenlerle ilgili mahkemelerde, 63 dava dosyalandı.

Bu yıl içinde bir önceki yıldan askıda kalan davalarla birlikte 84 davada 94 genç suçlu çeşitli suçlardan itham olarak, 78 genç suçlu bulunup mahkûm edildi.

2010 yılında en çok işlenen suçlar arasında birinci sırada “Soygun” suçu yer alırken, çeşitli suçlardan 73 erkek, 5 kız çocuğu mahkûm oldu.

Genç suçlular geride bıraktığımız 2018 yılında da en fazla soygun suçunu işledi.

2018 yılında 16 yaşından küçük sanıklarla ilgili olarak mahkemelerde 56 dava dosyalandı. Bir önceki yıldan askıda kalanlarla birlikte neticelenen 58 davada muhtelif suçlarla itham edilen 44’ü erkek, 9’u kız 53 genç suçlu bulunarak mahkûm edildi.

Faaliyet raporlarında genç suçluların karıştıkları suçlar arasında 2010 yılında olduğu gibi, 2018 yılında da en çok ‘ Soygun ‘ suçuna karıştıkları gözlemlendi.

 2011 yılında trafik suçları ve suçlu kız çocuğu sayısında artış oldu

Mahkemenin faaliyet raporlarında 2011 yılında da işlenen suçlara bakıldığında da durum pek iç açıcı değil.

2011 yılında da genç ve suça yönelmiş çocuklarla ilgili mahkemelerde, 87 dava dosyalandı.

Açılan davalarda 74 genç itham olurken, bunların 74’ü suçlu bulundu.

2011 yılında suça yönelmiş kız çocuğu sayısındaki artış da dikkatlerden kaçmadı. Suçlu bulunan 74 genç suçlunun 65’i erkek çocuğu 9’u kız çocuğu mahkûmiyet aldı.

Yine, en yaygın suçlar arasında soygun ilk sırada yer alırken, trafik ve trafikte işlenen suçlarda da artış oldu.

Tecavüz suçu ve adam öldürme göze çarptı

Raporlarda en çok suçların patladığı yıl 2012 olduğu gözlerden kaçmadı.

2012 yılında 16 yaşından küçük çocukların itildiği suç çeşitliliğindeki artış dikkat çekti. Çocuklar ve genç suçlular için mahkemelerde 93 dava açılırken, 97 genç itham olundu.

Mahkûmiyet alanların 88’i erkek 9’u kız çocuğu oldu.

Mahkeme kararlarında suçlu bulunanların işledikleri suçlara soygunun yanı sıra “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “yaralama” ve “tecavüz” eklendi.

2013 ve 2014 yılında çocuk suçlu sayısı tavan yaptı

Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından 2010-2015 yılları arasında hazırlanan faaliyet raporlarında 16 yaşından küçük çocuklar 2013 ve 2014 yılları arasında birçok suça itildi.

Raporlara göre, mahkemelerde 2013 yılında 71 dava açılırken, bu sayı 2014 yılında 83’e yükseldi.

2013 yılında bir önceki yıldan askıda kalanlarla birlikte, 66 davadan 94 genç itham olundu 87 erkek çocuğu, 7’si kız çocuğu çeşitli suçlardan mahkûm oldu.

2014 yılında ise bir önceki yıldan askıda kalan davalarla 98 davadan muhtelif suçlardan itham edilen 105’i erkek çocuğu, 16’sı kız çocuğu 121 genç mahkûm oldu.

İncelenen raporlarda ise 2013-2014 yıllarında “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “tecavüz”, “yaralama” suçları yıllara damgasını vurdu. “Silah” ve “patlayıcı madde taşıma” çocukların işlediği suçlar arasına girdi

Raporlarda, suça itilmiş çocuklar için son 9 yılda dosyalanan 748 davada 2015 yılında “silah” ve “patlayıcı madde taşıma” suçları da artış gösterdi.

2015 yılında mahkemeler 93 dava dosyalarken, 89 genç itham olundu, 83 erkek, 6 kız mahkûm oldu.

Yine 2015 yılında mahkeme kararlarında, suçlu bulunan 16 yaşından küçük çocukların mahkûm oldukları suçlar arasında “silah” ve “patlayıcı madde taşıma”, “soygun yapmak”, “adam öldürme” ve “tecavüz” suçları yer aldı.

Suçlara katılım 2018’de geçmiş yıllarla oranla azaldı

Faaliyet raporlarına bakıldığında suçların tavan yaptığı 2013 ve 2014 yıllarına oranla 2018 yılında genç suçluların suça katılımı geçmiş yıllara oranla azaldığı dikkatlerden kaçmadı.

Geride bıraktığımız yılda suça karışan genç suçlu sayısı 53. İncelenen mahkeme raporlarında gençlerin karıştığı en fazla suç ‘ soygun ‘ suçu olurken, bu suçları ‘ adam öldürme ‘ , ‘yaralama ‘ gibi suçlar takip etti.

 


Çocuk ve Ergen Psikiyatri Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Yeliz Engindereli:

“Çocukların aile yapıları incelenmeli

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doktor Yeliz Engindereli, suça itilmiş çocuk ve genç suçlular için genelleme yapmanın çok zor olduğuna değindi. Suçlara itilen çocukların aile yapısına mutlaka bakılması gerektiğine değinen Engindereli, “Hiçbir çocuk suçlu doğmaz” dedi.

Çocuğun altta yatan, bastırılmış duygularının çok önemli olduğuna vurgu yapan Engindereli, genelde bu tür genç ve çocukların duygularının altında ihmal ve istismarın ön planda olduğunu kaydetti.

Çocukların küçük yaşlardan itibaren anne ve babaları tarafından dikkatlice izlenmeleri gerektiğini ve çocuklarda küçük yaşlarda başlayan saldırgan tavırlara ‘ geçer ‘ gözüyle bakılmaması gerektiğine değinen Engindereli, “Tedavi edilmeyen bir dikkat dağınıklığı bile ileride çok pahalıya mal olabilecek durumlara yol açabilir. Bir çocuğu suça iten en önemli etkenlerden biri de anne ve babanın aşırı ilgisiz oluşudur. Anne ve babanın eksikliği, sık çevre değişimi, anne ve babanın boşanması bir çocuğun boşlukta kalarak suça atılması için büyük bir nedendir. Bir çocuk bir anda suçlu olmuyor, incelenmesi gereken birçok etken vardır” dedi.

“Çocuklar ıslah evine gönderilmeli”

Uzman Doktor Yeliz Engindereli, tüm dünyada 1940’lı yıllardan bu yana ıslah evlerinin var olduğunun altını çizdi. Engindereli, “Suç işleyen bir çocuk özellikle 15 yaş altı çocuklar her ne şart olursa olsun yetişkinlerin arasında ıslah olmaz. 1940’lı yıllardan bu yana tüm dünyada ıslah evleri var ve ne yazık bizim ülkemizde 70 yıldır bir ıslah evi yapamadık. Merkezi Cezaevi suç işleyen çocuklar için açık istismar yeridir. Hiçbir çocuk cezaevinde yetişkinler arasında ıslah olmaz, cezaevindeki şartlar çocukları rehabilite etmez” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 4742 defa okunmuştur
Etiketler :