1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 64 eski KTHY çalışanı açlık grevi başlattı
64 eski KTHY çalışanı açlık grevi başlattı

64 eski KTHY çalışanı açlık grevi başlattı

KTHY mağdurları adına açıklama yapan sözcü Osman Yücelen, yaklaşık 2 ayı aşkındır çadır eyleminin sürdüğünü belirterek, bu noktaya gelmek istemediklerini ancak bu kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi. Yücelen, ilk etapta 15 kişiyle açlık grevine başl

A+A-

Kıbrıs Türk Havayolları’nın (KTHY) kapatılmasının ardından Cyprus Airport Services’te (CAS) işe başlayan ve 5 Ağustos’ta işine son verilen 64 eski KTHY çalışanı açlık grevi başlattı. İlk aşamada 15 kişi açlık grevine girdi…

“Haklarımızı alan kadar direneceğiz”

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Türk Havayolları’nın (KTHY) kapatılmasının ardından Cyprus Airport Services’te (CAS) işe başlayan ve 5 Ağustos’ta işine son verilen 64 eski KTHY çalışanı açlık grevi başlattı. CAS şirketinin kapanmasıyla 114 gündür sokakta kalan ve eski KTHY binası önünde çadır eylemi başlatan eylemcilerden 15’i açlık grevine girdi. İlk etapta 15 eylemciyle başlatılan grevde kişi sayısının giderek artacağı belirtildi. Sendikalardan ve bazı siyasi partilerden destek alan çalışanlar, ‘haklarını elde edene’ kadar açlık grevinin süresiz devam edeceğini dile getirdi.
KTHY mağdurları adına açıklama yapan sözcü Osman Yücelen, yaklaşık 2 ayı aşkındır çadır eyleminin sürdüğünü belirterek, bu noktaya gelmek istemediklerini ancak bu kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi. Dün saat 14:00’te başlayan greve CTP-MYK üyesi İsmet Akim’de gelerek destek belirtirken, “gerekirse sizlerle bu cadde yürüyerek mücadele edeceğim” dedi.

“İlk olarak 15 kişi sonra artacak”

KTHY mağdurları adına açıklama yapan sözcü Osman Yücelen, yaklaşık 2 ayı aşkındır çadır eyleminin sürdüğünü belirterek, bu noktaya gelmek istemediklerini ancak bu kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi. Yücelen, ilk etapta 15 kişiyle açlık grevine başlandığını ve bunun arkasının geleceğini söyledi. Süresiz açlık grevine girdiklerini vurgulayan Yücelen, “eğer içimizden birine bir şey olursa bunun sorumlusu Hükümet olacaktır” dedi. Tam 114 gündür sokakta olduklarını hatırlatan Yücelen, şunları söyledi: “2012’de çıkan Özelleştirme Yasası vardı ve bu yasadan devlete 400 istihdam yapıldı. Biz o dönem CAS şirketine görevlendirildik. Şirketin kapanmasıyla 30 Haziran’dan beri sokakta kaldık. ‘Başbakan’a diğer kamuya giren arkadaşlarımıza ne uygulandıysa onu istiyoruz’ dedik. Başbakan Başsavcılıktan KTHY çalışanı olup olmadığımıza dair bir karar vermesini bekleyeceğini ardından da yasayı uygulayıp bize işe alacağını söyledi. Eğer bir problem çıkarsa 1 ay kadar bekleyeceğiz dedim. 8 Ekim’de savcılık kararı olumlu geldi. Yalnızca 6 ay içerisinde müracaat etmemiz gerekirdi ki biz o dönem ettik ama kabul olunmadı. O dönemde sendikasız oluşumuz, maddi imkansızlıklar nedeniyle o hakkı kaybettik”

“Başbakan ikilem içerisinde kaldı”

Başbakan’ın Başsavcılık raporunun olumlu çıkması durumunda işe alacağına dair söz verdiğini hatırlatan Yücelen şöyle devam etti: 
“Başbakan raporun olumlu gelmesiyle işimizi yapacağını söyledi. Arkasından Başbakan 69 kişiyi hükümetlere her yıl verilen 365 kişi içerisinden alacağını söyledi. Bunun olmayacağını çünkü 26 kişinin memur olduğunu ve üniversite mezunları olduğunu söyledik. Bilmediğini söyledi, bir kez daha baktı ve herkesi işçi olarak alabileceğini söyledi. Biz de diyoruz alamaz çünkü üniversite mezunu var ve kamu reformu yapmaya çalışılıyor. 2006’da yasa çıkarıldı ki işçi işçi olarak çalışacak. Başbakan bu ikilem içerisinde kalmıştır”

114 gündür kimsenin cebine para girmediğini söyleyen Yücelen, sigortalara geç bildirim yapıldığı için yalnızca geçen ay 800- 900 TL civarında para aldıklarını söyledi. KTHY’den ve CAS’tan üçüncü kez mağdur olduğumuz için toplu iş sözleşmesi yasasına göre alacakları olduğunu aktaran Yücelen, izinlerinin de CAS’ta para olmadığı için alamadıklarını söyledi. “Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyen Yücelen ilk etapta 15 kişinin açlık grevine girerek bu yola baş koyduklarını söyledi. Bu sayı gün geçtikçe artacağını belirten Yücelen, “eylemler bu akşam başlıyor. Her an her yerde olabiliriz” dedi.
 

------------------------------------------------------

Akim: “ CTP-MYK ve PM olarak eylemci arkadaşların yanındayız”

CTP Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim de destek vermek amacıyla dün eylemcilerin çadırına gitti.

Kurum çalışanlarının geldiği noktadan üzüntü duyduğunu belirten Akim, “Tüm siyasiler bu yükün altındadır” diye konuştu.

Akim, hükümetlerin ilk görevinin sıkıntıları aşmak ve sorun çözmek olduğunu belirterek, “Ne yazık ki zaman zaman sorunların altında kalınıyor. Ulusal Birlik Partisi döneminde yapılan ciddi yanlışların faturasını tüm toplum ödüyor. Ancak halkımızın umut yüklediği sol partilerin görevi de bu sorunları aşmaktır. Umarım ki, 2015’e tüm bu sorunların üstesinden gelmiş olarak gelebilelim” diye konuştu.

“Cumhuriyetçi Türk Partisi Merkez Yönetimi, Parti Meclisi ve tabanıyla bu arkadaşlarımızın mücadelesinin yanındadır” diyen İsmet Akim, “Elbette çözüm üretecek olan hükümettir. Bu sorunun aşılması için hükümete gerekli desteği verecek ve takipçisi olacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

--------------------------------------------------------


KTHY çalışanları ne dedi? 

Röportajlar: Beyza TAÇKİN

Nezaket Özer : “İşimizi istiyoruz. 21 yıldır burada çalışıyorum. Devletin bizi görmesini istiyoruz. Ekmeğimi istiyorum başka bir şey istemiyorum. 53 yaşındayım bu yaştan sonra ne iş yapayım. Aç hayvandan tok insandan korkacaksın. Bizi sağır sultan duydu, devlet duymadı”

Meryem Tülücü : “Evimize maaş götürmek istiyoruz. Torunumda yanımda 4 aydır çocuğuma harçlık veremiyorum. Dört aydır buradayız bizi görmüyorlar mı? 20 yıldır burada çalışıyorum, emeklerim boşa gitti. Açlık grevine, işimizi geri alana kadar, sonuna kadar devam edeceğiz.”

Özgür Solmazcan: “9 yıldır burada çalışıyordum. Bizi ekmeksiz aç bıraktılar. En son çare açlık grevine oturduk. Hükümetimiz bizi aç bıraktı. Üç kez mağdur edildik. Savcılık kararı ile tescilli her şeyimiz var ama hükümet bizim için uğraşmıyor. Hakkımızı arıyoruz.”


Eren Büyükoğlu: “ 10 yıldır burada çalışıyorum. Evimize 4 aydır bir kuruş götüremiyoruz. Borçlarımız var, ödeyemiyoruz. Hükümetten alacaklarımız var, alamıyoruz. Buraya gelirken ailemle, çocuğumla vedalaştım. Çözüm bulsunlar, aksi halde bize olacakların sorumlusu onlardır.”

İbrahim Garip: “13 yıldır burada çalışıyorum. İşimizi kaybettiğimiz için açlık grevi yapıyoruz. Hükümet verdiği vaatleri tutmadı. Bizimde başka çaremiz kalmadı, bu yola başvurduk. Sorunumuz çözülene kadar buradayız.”

Yılmaz Konaklı: “25 yıldır burada çalışıyorum. İşimizi kaybettik. Ben işsizim, eşim çalışmıyor. Kötü durumdayım. 2 çocuğum var. Son çare açlık grevine gittik. Sağlık sorunum var, kontrole gidemiyorum. Benzin paramı bile annemden alıyorum.”

Mahsar Şarkıcı: “Dört aydır işsiziz, hiç birimiz ücret almadık. Kime gittiysek tamam halledeceğiz dediler ama bir şey olduğu yok. Bizim esas isteğimiz özelleştirme yasasından işe alınmamız. Burada 21 yılımızı verdik. Sil baştan mı yapacağız, emeğimiz ne olacak ? Bu iş çözülene kadar devam edeceğiz.”

Bu haber toplam 2290 defa okunmuştur