1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 3 yeni üniversiteye ret yaklaşımı
3 yeni üniversiteye ret yaklaşımı

3 yeni üniversiteye ret yaklaşımı

Nobelyum Üniversitesi, Uluslararası Aydın Üniversitesi ve Erkman Üniversitesi’nin izin konusu Meclis komitesi gündemine geldi

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi dün toplandı, ülkede üç yeni üniversite ön iznine olumsuz baktı.
 

Dila ŞİMŞEK

Ülkede üç yeni üniversite açılmasına yönelik ön izin başvurusu Meclis komitesinde karşılık bulmadı, ancak, oylama yapılmadı ve karar açıklanmadı.

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, UBP Milletvekili Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu Başkanlığında, dün saat 10:00’da toplandı. 

Bakanlar Kurulu’ndan gelen üç yeni yükseköğrenim kurumlarının başvurusunu değerlendiren Komite, olumsuz yönde karar aldı.

YENİDÜZEN’e konuşan, Komite üyesi CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Neden reddettiğimize yönelik bir rapor hazırlayacağız” dedi.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra ise, ülkede oldukça fazla üniversite olduğuna değinerek, öğrenci sayısının da azaldığını ve mevcut koşullarda böyle bir ihtiyaç olmadığını kaydetti.

Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na ulaşılamazken, YÖDAK yetkilileri de açıklama yapmak istemediklerini belirtti.

Komite, gündeminde bulunan, Nobelyum Üniversitesine Verilen Açma Ön İzninin Yükseköğretim Kurumu Açma İznine Dönüşmesine İlişkin Karar Tasarısı’nın, Uluslararası Aydın Üniversitesine Verilen Açma Ön İzninin Yükseköğretim Kurumu Açma İznine Dönüşmesine İlişkin Karar Tasarısı’nın ve Erkman Üniversitesine Verilen Açma Ön İzninin Yükseköğretim Kurumu Açma İznine Dönüşmesine İlişkin Karar Tasarısı’nın genel görüşmesini gerçekleştirdi.

Komite toplantısına davetli olarak, Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler katılarak görüşlerini ifade etti.

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Başkanlığı’ndaki toplantıya, Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Doğuş Derya, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, CTP Milletvekili Asım Akansoy ve HP Milletvekili Hasan Büyükoğlu katıldı.

Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi verilerine göre:

• Ülkede 22 aktif yükseköğrenim kurumu bulunuyor.

•2018-2019 Eğitim Yılında, toplam 102 Bin 701 yükseköğretim öğrencisi vardı.

•2019-2020 Eğitim Yılında bu sayı, 103 Bin 748’e yükseldi.

•2018-2019 akademik yılında KKTC uyruklu 12 Bin 508, TC uyruklu 54 Bin 875, Yabancı uyruklu ise 35 Bin 318 öğrenci bulunuyordu.

•2019-2020 akademik yılında ise KKTC uyruklu 12 Bin 243, TC uyruklu 50 Bin 286, Yabancı uyruklu 41 Bin 219 öğrenci bulunuyor.

22 yükseköğrenim kurumu…

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’nin verilerine göre, ülkede 22 aktif yükseköğrenim kurumu bulunuyor. Bu kurumlar, 16'sı yerel merkezli, 4'ü yurtdışı merkezli toplam 20 eğitim veren üniversiteden ve 2'si meslek okulundan oluşuyor.

2018-2019 eğitim yılında, toplam 102 Bin 701 yükseköğretim öğrencisi vardı. 2019-2020 Eğitim Yılında bu sayı, az bir artışla 103 Bin 748’e yükseldi.

2018-2019 akademik yılında KKTC uyruklu 12 Bin 508, TC uyruklu 54 Bin 875, Yabancı uyruklu ise 35 Bin 318 öğrenci bulunuyordu.

İçinde bulunduğumuz 2019-2020 akademik yılında ise KKTC uyruklu 12 Bin 243, TC uyruklu 50 Bin 286, Yabancı uyruklu 41 Bin 219 öğrenci bulunuyor.

Ülkede KKTC ve TC uyruklu öğrencilerin sayısının azaldığı, yabancı uyruklu öğrenci sayısının ise epey arttığı gözlemleniyor.

 

Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Doğuş Derya: “Ret konusunda görüş birliğine vardık”

Komite Başkan Vekili CTP Milletvekili Doğuş Derya, “Aslında komitemizde görüştüğümüz ve tamamlamaya çalıştığımız başka yasalar var. Üniversite ön izinleri ile ilgili toplantı Komite Başkanı sayın Hasipoğlu'nun inisiyatifi ile gündeme alındı. Eğitim Bakanlığı'ndan ve YÖDAK'tan gelen görüşler olumsuz” şeklinde konuştu. Derya, komite üyeleri olarak tüm koşulların değerlendirildiğini ve bunun sonucunda ret konusunda görüş birliğine vardıklarını kaydetti. Oylamayı dün gerçekleşen komitede yaparak sonuçlandıracaklarına değinen Derya, “Komite Başkanı, neden olumsuz görüş çıktığını açıklayan bir rapor yazılması ihtiyacını dile getirdiği için, oylama ertelendi, ancak kararlar olumsuzdur” dedi.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra: “Ülkenin bilinen gerçekleri vardır, mevcut üniversite sayısı KKTC için yeterlidir”

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, üniversiteler konusunda, Bakanlar Kurulu’ndan gelen üç üniversite ön izni konusunda sağlıklı kararı almak istediklerine değinen Gürçağ, “Ülkenin bilinen gerçekleri vardır, mevcut üniversite sayısı KKTC için yeterlidir” dedi.

Gürçağ, öğrenci sayısının azaldığına dikkat çekerek, şu anda yeni bir üniversite ihtiyaç olmadığına vurgu yaptı. Gürçağ şu şekilde konuştu: “Üniversiteler, ülkemize gelirken sormamız gereken bazı sorular vardır. Bizim ülkemizde, eksik bir alan mı var? Bu eksik alanı dolduracak mı? Öğrenciler nerede kalacak? Bir yurt projeleri var mı? Yoksa, nasılsa bir çaresine bakarlar diye mi düşünüyorlar? Hem üniversite projesini, hem de yurt projesini görmek istiyoruz. Ayrıca, üniversite kuracak kişinin gelir kaynağı nedir, geçmişi nedir, öğrenmek istiyoruz. Kampüste amfi salon var mı, kütüphane var mı, kısacası tam teşekküllü bir kampüs mü, kaliteli bir eğitim sağlanabilecek mi… Tüm bunların şeffaf olması gerekir. Tüm bunların sonuçları içimize sindiğinde, haklı bir talep olduğunda tabii ki üniversite açılabilir. Ancak burada çocuklar yetiştirilecek, gelecek oluşturulacak, toplumun ve o çocukların geleceğini korumakla yükümlüyüz. Özetle, şu anda bize sunulan çerçevede, yeni üniversitelere olumlu bakmıyorum”

Bu haber toplam 5879 defa okunmuştur
İlgili Haberler