1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yüzlerce mezun, onlarca işsiz!
Yüzlerce mezun, onlarca işsiz!

Yüzlerce mezun, onlarca işsiz!

Ülkedeki üniversitelerde ‘ihtiyaç fazlası’ olarak açıklanan bazı bölüm temsilcilerinin gözü yasalarda…

A+A-

Fehime ALASYA

Ülkedeki üniversitelerde ‘ihtiyaç fazlası’ olarak açıklanan bazı bölüm temsilcilerinin gözü yasalarda…
2017-2018 öğretim yılında üniversite öğrencilerine uygulanan burslarla ilgili 22 bölüm ihtiyaç fazlası olarak açıklandı.
Yasalarda yapılacak olan çeşitli iyileştirmelerle, uygulama ve denetimlerle ‘ihtiyaç fazlası’ bölümlerin bu listeden çıkabileceği inancında olan ilgili bölüm temsilcileri, devlete büyük iş düştüğü konusunda hemfikir…
İhtiyaç fazlası bölüm olarak nitelendirilen dalların temsilcileri, YENİDÜZEN’e değerlendirmelerde bulundu, bu alanlarındaki işsiz sayılarının çok fazla olduğuna değindi, yasalarda yapılacak düzenlemeler ile işsizlere iş imkânı yaratılabilineceğine dikkat çekerken, mevcut mezunların dahi ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalacağının altını çizdi.
Hem devlet bünyesine, hem de özel kurum ve kuruluşlara hem de çeşitli iş yerlerine birçok ‘İhtiyaç fazlası’ bölüm mezunu yerleştirilebilineceğine dikkat çekildi. 

KAYITLI YÜZLERCE ÜYE… Meslek temsilcilerinden elde edilen resmi rakamlara göre hali hazırda kayıtlı yüzlerce üye varken buna rağmen mezunların giderek artıyor… Fizyoterapistler Birliği’ne üye 155 fizyoterapist, Barolar Birliği’ne üye 850, 700’ü aşkın aktif meslek icra eden avukat, Diyetisyenler Birliği’ne üye 194 diyetisyen,  Öğretmenler Sendikası’na üye 2 bin civarında öğretmen ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği’ne üye 78 danışman bulunuyor…

 

Kayıtlı yüzlerce üye…

Meslek temsilcilerinden elde edilen resmi rakamlara göre hali hazırda kayıtlı yüzlerce üye varken buna rağmen mezunların giderek arttığı belirtiliyor.

Fizyoterapistler Birliği’nde 155 fizyoterapist, Barolar Birliği’nde 850 avukat yanında 700’ü aşkın aktif meslek icra eden avukat, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği’nde 194 diyetisyen,  Öğretmenler Sendikası’nda 2 bin civarında öğretmen, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği’nde 78 üye kayıt altında. 

Bölüm temsilcilerinin gözü yasa çalışmalarında

YENİDÜZEN’e bölümleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan bazı ihtiyaç fazlası bölüm temsilcilerinin gözü devlette yapılacak olan yasa çalışmalarında…

Yüzlerce kayıtlı avukat bulunmasına ve yıllardır bu bölümün ihtiyaç fazlası olduğunun bilinmesine rağmen halen daha hukuk bölümüne ilgi duyulmasını yorumlayan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı “İyi bir eğitim planlaması şart” açıklamasında bulundu.

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği Başkanı Şahveren Çakartaş ise birçok bölüm temsilcisiyle yasalar konusunda hemfikir.

Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği Başkanı Yağmur Çerkez, ihtiyaç fazlası bölümler arasında yer alan ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık’ bölümüne ilişkin yasada düzenleme yapılması ve yürürlüğe konması halinde, bölümdeki işsizlerin bile yetersiz kalacağı inancında olduğunu ifade ederken, Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, kamu bünyesindeki hemşire eksikliklerini anımsatarak, ‘Hemşireler ve ebeler birliği yasasının geçmesi’ halinde bölümün ‘ihtiyaç fazlası’ olarak tanımlandırılamayacağını kaydetti. 

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği  Başkanı Hidayet Ağören, gerek devlet bünyesinde gerekse özelde okullar, oteller, kreşler ve bu gibi yerlerde yasaya dayalı istihdam yapılabileceğine dikkat çekerken, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, öğrencilerin ihtiyaç alanlarına yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

2017-2018 öğretim yılında üniversite öğrencilerine uygulanan burslarla ilgili ihtiyaç fazlası olarak açıklanan bazı meslek dallarının temsilcileri ‘acil önlem’ istedi…

 

İhtiyaç fazlası olarak tespit edilen bölümler

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Devlet Planlama Örgütünün birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda 2018-2019 öğretim yılında ihtiyaç fazlası olarak tespit edildi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının resmi internet sitesinde yayınlanan listede yer alan bölümlere, gerek ülkemizde, gerekse Türkiye Cumhuriyeti ve üçüncü ülke üniversitelerinde kayıt yaptıran öğrencilerin, burs hakkından yararlanamayacağı ifade edildi.

2018- 2019 öğretim yılında ihtiyaç fazlası olarak tespit edilen ve açılanan bölümler ise şöyle:

“Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği/Spor Yönetimi; Beslenme ve Diyetetik (Türkçe ve İngilizce); Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği; Eczacılık (Türkçe ve İnginlice); Elektrik, Elektronik Mühendisliği  (Türkçe ve İngilizce), Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe ve İngilizce), Görsel İletişim Tasarımı/Görsel Sanatlar (Türkçe ve İngilizce); Grafik Tasarım; Halkla İlişkiler ve Tanıtım/Reklamcılık (Türkçe ve İngilizce); Hemşirelik; Hukuk (Türkçe ve İngilizce), Uluslararası Hukuk; İngilizce Öğretmenliği; İşletme (Türkçe ve İngilizce), Uluslararası İşletme (Türkçe ve İngilizce), Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Türkçe ve İngilizce), İşletme Yönetimi (Türkçe ve İngilizce); Mimarlık (Türkçe ve İngilizce); Okul Öncesi Öğretmenliği; Radyo TV Sinema (Türkçe ve İngilizce); Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği; Uluslararası İlişkiler (Türkçe ve İngilizce), Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler (Türkçe ve İngilizce); Zihin Engelliler Öğretmenliği/ Zihinsel Engelliler Öğretmenliği”

 

YENİDÜZEN’e alanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ihtiyaç fazlası bazı bölümlerin temsilcilerinin gözü yasa çalışmalarında… Gençlerin ‘ihtiyaç alanlarına yönlendirilmesi’ gerekliliğine işaret eden temsilciler, bu bölümlerden mezun olan gençlerin ya başka işler yaptıklarını, ya da işsiz kaldıklarını belirtiyor…

 

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği Başkanı Şahveren Çakartaş:

“Birçok klinik açılıp kapanıyor, çoğu fizyoterapistler farklı alanlarda çalışıyor”

“Bu konuyla ilgili biz daha önce devletin çeşitli kademelerine bilgi verdik. Mezun kişilerin istihdamıyla ilgili sıkıntı yaşanıyorken hala bu bölüm açılıyor.

Birçok klinik açılıp kapanıyor, çoğu fizyoterapistler farklı alanlarda çalışıyor. Birliğe kayıtlı 155 kişi bulunuyor. Ama tümü çalışmıyor, aralarında işsizler de var. 155 kayıtlı üyenin tümü çalışmıyor bunun yanında yüzü aşkın kişinin de mezun olup birliğe üye olmadığını tahmin ediyoruz. Mezun sayısı giderek de artıyor. Tüm bunların yanında devlet hastanelerinde de fizyoterapist eksiği bulunuyor. Bunun istihdamı henüz yapılmadı. Bunun yanında özel eğitim merkezlerinin de fizyoterapist eksiği var. Gerekli yasalar uygulansa, hem özel hem de devlette birçok kişi istihdam edilecek. Meslek yasası olmadığı için de meslek dışı kişiler özellikle spor ve diyet merkezlerinde bile bu mesleği icra etmeye kalkıyor.  Hastalara bilinçsiz şekilde tedavi uygulanır. Yasa çıkmasıyla hem istihdam hem de denetim artacak ve mesleğimizin de önü açılacak.”

 

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı:

“850 kayıtlı avukat var… Hukuk, hala daha cazip geliyor”

“Hukukunun ihtiyaç fazlası bölümler arasına girmesinde geç bile kalındı. KKTC’de avukat sayısı olması gerekenin çok üzerinde olduğu uzun zamandır söyleniyor, bu tespit geç kalınmıştır. Bana göre devletin bu ihtiyaç fazlası bölümlere burs vermiyorum demesi yeterli değildir. Çocukları daha küçük yaşta ihtiyaç olan alanlara, ara mesleklere, tekniğe yönlendirmeli. Ne zaman ki üniversiteye gelip tercih yapacaklar, bu bölümler ihtiyaç fazlasıdır demek doğru değil. Eğitim planlaması açısından çok geç kalınmış bir karar. İyi bir eğitim planlaması gerek...

Halen daha bu bölümlere ilgi var çünkü bu plansızlık içinde çocuklar sırf ve mecburen üniversite okumak için bölüm seçiyorlar. 850 kayıtlı, 700’ü aşkın aktif meslek icra eden avukat var buna rağmen hukuk, hala daha cazip geliyor çünkü serbest icra edilen bir meslektir.”

 

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği  Başkanı Hidayet Ağören:

“Devletin artık tedbir alması gerekiyor”

“Geçtiğimiz yılda da öyle açıklama yapılmıştı. Bölümümüz giderek artıyor. Uzun süredir gözlemlediğimiz bir konu.

194 kayıtlı üyemiz var. Bunların yanında hiç mesleğini icra etmeyen, bize üye olmayanlar, işsiz veya işleyenler de var…

Geçen yıl da bu listede yer aldık. Kaçıncı sıradayız bilmiyorum ama neticede ihtiyaç fazlası… Neticede bu bölümden mezun olup kasiyerlik yapanlar olduğunu biliyoruz. Her mezunun klinik açma hayali vardı, pasta giderek küçülüyor. Bunlar artık çözüm değil, çalışma alanlarımız geniş değil.

Bakanlık diyetisyen istihdam etmeli, oteller, kreşler, bu gibi yerlerin tamamının hizmet alması lazım. Bu insan sağlığı açısından çok önemli bir çalışma ve bir kazanç olacaktır.

Bu konuda yaptırım olmalı, çocuklarımız çok kötü menüler ile besleniyor, sağlıkları tehlike altında.

Bu sayede iş alanı açılabilinir ama yine de yeterli değil. Gençlerimiz ciddi anlamda işsizlik yaşıyor. Veya akademiye yöneliyor, farklı işlere yöneliyor.

Bu veriler çok değerli, artık gençler bu bölümlere yönelmemeli. Devlet de YÖDAK da bu konuda tedbir almalı. Her açılan yeni üniversitede bu bölümler var ve öğrenci kabul ediliyor. Kıbrıslı öğrencilere bir kontenjan konulmalı. Öğrenciler tercih etmiyor ama yine de bunlar tercihe bırakılmamalı.

Bu yönde yönetimimizin girişimleri oldu.

Amacımız kimsen eğitim hakkını elinden almak amacında değiliz.

Devletin artık tedbir alması gerekiyor.

Bunların yanında mezun olan diyetisyenlerimiz de kaliteli eğitimle mi mezun oluyor, bu konularda da çok ciddi tedbirler alınıp doğabilecek sıkıntıların önüne geçilmeli.

Nasıl ki avukatların, eczacıların sınavı var, diyetisyenlerin de mesleklerini icra etmeden ciddi bir sınava tabi tutulması gerekecek.”

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil:

“Öğrencileri ihtiyaç alanlarına yönlendirmeliler”

“Geçmişte adada üniversite yoktu açıldıktan sonra gençlerin yurt dışına gidişi azaldı, herkes kendi ülkesinde öğrenim görmeyi tercih eder oldu.

Girişlerde herhangi bir kural olmadığından dolayı da lise diploması olan herkes istediği bölüme girdi. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir sistemdir. Bu çarpıklığa bir düzen getirmek ve gençlerin doğru bölümlere yönlendirilmesi adına zamanında devlet tarafından tedbir alındı. Fazla rağbet edilen ve ihtiyaç olmayan mesleklere burs vermekten vazgeçildi, bu olumlu bir adım ama bu adım bölümlere olan rağbeti engellemiyor. Esas üniversitelere girişlerde belli bir kural konulması gerekiyor.

Bizdeki düzen, parayı verenin öğrencilik yapmasına fırsat veren bir düzenlemedir. Bunun önüne geçilmeli, kurallar konulması, planlı öğrenci yetiştirmeyi kolaylaştıracak. Esas olan öğrencileri ihtiyaç alanlarına yönlendirmeliler.

İnşaatta çalışacak insana ihtiyaç varken biz inşaat mühendisi yetiştiriyoruz. Klima tamir edebilecek birini bulamazken klimayı nereye koyacağınızı bilen pek çok kişi buluyorsunuz. Liseden başlayarak öğrenci yönlendirilmesi yapılmalı.

Şu an sendikamıza kayıtlı, emekli öğretmenlerle birlikte 2 bin civarında üyemiz var.”   

 

Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen:

“Böyle giderse ülkede hemşire arar olacağız”

“Başta dev hastaneleri, sağlık ocakları ve sağlık merkezlerinde ortalama 300 hemşirenin eksik olduğu bilinirken, bunun yanında özel kliniklerde artış yaşandığı gözlemlenirken, bunun yanında hemşireler ve ebeler birliği yasası geçmek üzere. Hemşireler ve ebeler birliliği yasası geçtikten sonra elinde ön lisans veya lisans diploması bulunmayan kişiler bu mesleği icra edemeyecekler.

Elinde bu diploma olmayanların bu işi yapması suç sayılacak. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu sonucun yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.

Eskiden bir doktorun yanına giden de bu işi öğreniyordu, artık bir insanın hemşireyim ve ebeyim diyebilmesi için bir diplomaya ihtiyacı vardır, artık herkes bu işi yapamayacak. Bu bir suç teşkil edecek. Bunlar dikkate alınınca bölüm ‘ihtiyaç fazlası olarak’ nitelendirilemeyecek diye düşünüyorum. Tam tersi, özellikle kamuda çalışanların maaş ve özlük haklarının murat edilen seviyede olmaması ve hastane altyapılarının istenilen düzeyde olmamasından, mesleğin daha cazip hale getirilmemesinden olayı,  dolayı mesleğe yönelimde düşüş var. Bu konuda derhal önlem alınmalı yoksa önümüzdeki yıllarda ülkede hemşire arar olacağız. Maddi, manevi bu mesleğin özendirilmesi gerekiyor. Burada da devlete büyük rol düşüyor. Biz bunun mücadelesini zaten vermekteyiz. Yoksa böyle giderse ülkede hemşire arar olacağız.”

 

Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği Başkanı Yağmur Çerkez:

“Yasa çalışmaları tamamlanıp yürürlüğe girse mezun sayımız yetersiz kalır”

“Aslında bu alan çok da ihtiyaç fazlası olamaması gereken bir bölümdür. İlkokullarda şu anda rehberlik hizmetleri yok, yasa çalışmaları yapılıyor.

78 kayıtlı üyemiz bulunuyor. Kayıtlı işsiz sayısı ise elimizde yok…

Çok işsiz olduğu doğru fakat çalışma alanı mevcut olmasına rağmen uygunsuz yasa yüzünden işsizlik var. Bu yasa yürürlüğe girdiği zaman bu işsizler yetersiz bile kalacak, ihtiyaç olacaktır.

Sadece okullarda değil, özel hizmet de verilebilinir. Rehberlik hizmetine sadece öğretmenlik olarak bakılmamalı, ilkokullar, dershaneler, şirketler, birçok alanda uygulansa çok fazla ihtiyaç var. En acili ilkokullardaki çalışmadır.

Şu an çok fazla işsiz KKTC mezunu vardır. Bu yıl çok az KKTC mezunu verdik. Kadroya atanamadıkları için gençler bu bölümü çok tercih etmemeye başladı. Bu alandan mezun olup başka alanlara yönelen çok fazla kişi var. Devletin bir an önce bu konuya el atması gerekir.

Sadece devlet değil, sendikalar da bu konuda çalışmalar yürütmeli. Buna benzer bir çalışmamız var, onun tamamlanması ve yürürlüğe geçmesi gerekiyor. Yasa çalışmaları tamamlanıp yürürlüğe girse mezun sayımız yetersiz kalır ama…”

 

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-553.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 9457 defa okunmuştur