1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Yılın Başarılıları belirlendi
Yılın Başarılıları belirlendi

Yılın Başarılıları belirlendi

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Yılın Başarılıları Ödülleri’ni açıkladı

A+A-

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği “KTSYD Yılın Başarılıları Ödülleri”ni açıkladı.
Dernekten yapılan açıklamaya göre Ahmet Sami Topcan Spor Üstün Hizmet Ödülü uzun yıllar Tenis ve ülke sporuna hizmet veren Özel Vasıf’a verilirken, Mete Adanır Yılın Sporcusu Ödülü basketbolda yakaladığı üstün başarı ve performans ile YDÜ sporcusu Halil Kutruza’ya layık görüldü.
Yusuf Kaptan Yılın Antrenörü Ödülü Erenköy bölgesinde Voleybola yaptığı üstün hizmetler ve elde ettiği şampiyonluklardan dolayı Yeni Erenköy Belediyesi Voleybol Antrenörü Erdinç Serdahoğulları’na Sulhi Garan Yılın Hakemi Ödülü ise bu yıl maçlarda gösterdiği performans dolayısıyla futbol hakemi Kerem Eran’a verilecek.
Zeka Özteknik Özel Ödülleri kapsamında ise Türkiye’de yıldızlar atletizm kategorisinde hem erkeklerde hem kızlarda ilk kez şampiyon olan Yakın Doğu Koleji’ne, atletizmde elde ettiği başarılarla Buse Savaşkan, Triatlonda elde ettiği başarılarla Emine Uluçay, tekerlekli sandalye basketbolunda başarılı oyunuyla dikkat çeken İbrahim Yavuz ödüle layık görüldü.
Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Yılın Başarılıları 17 Haziran Salı akşamı KTSYD Merkez Binasında gerçekleştilecek gecede ödüllendirilecek.

Ahmet Sami Topcan Spor Üstün Hizmet Ödülü - Özel Vasıf
9 Şubat 1934’te Lefkoşa’da doğdu. Küçük yaşlarda yüzmeye başladı. 15 yaşında İngiltere’ye gitti ve orada tenisle tanıştı. 1954’te Field Club’a üye oldu. İlk şampiyonluğunu 1960’da kazandı. Tenis çalışmalarına 1963’ten itibaren Çetinkaya kortlarında devam etti. 1963’te önce Trodos’ta, daha sonraları Ankara Elmadağ’da, İsviçre ve Avusturya’da kayak sporuyla uğraştı. 1966-1971 yılları arasında CENTO’daki görevi nedeniyle Ankara’da bulunurken 19 Mayıs Tenis Kulübü’nde 4 şampiyonluk kazandı. Kıbrıs’a döndükten sonra 1972-1974 yılları arasında Field Club’ta Rum, İngiliz, Amerikan ve Fransız tenisçiler arasında şampiyonluklar kazandı. 1975’te Lefkoşa Şehir Kulübü’nün kurulmasından itibaren tenise burada devam etti. 1980’de İslam Oyunları’nda tenis müsabakalarında ülkemizi temsil etti. 1992’de Lefkoşa Şehir Kulübü’nün Tenis Ligi şampiyonluğunu kazanan kadrosunda yer aldı. 1995 yılına kadar teniste şampiyonluklar kazandı, tenisçiler yetiştirdi, yurt dışında turnuvalara katıldı. Şehir Kulübü Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. Tenisi 2001’de bıraktı.

Mete Adanır Yılın Sporcusu - Halil Kutruza
Kıbrıs Türk basketbolunu yıllarca Türkiye’de temsil eden Halil Kutruza 8 Şubat 1984’te Lefkoşa’da doğdu. Basketbola Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda başladı. Şampiyonluklar yaşadı. İlkokul 4. sınıfta, okulu ile birlikte Türkiye’ye giden Halil, Efes Pilsen, Ülker ve Tofaş gibi takımlardan teklifler aldı. 1996 da Tofaş kulübüne transfer oldu. Tofaş ile şampiyon olurken, en iyi forvet ödülünü aldı. 2001 yılında Türkiye genç milli takımıyla final oynadı.  Aynı yıl TOFAŞ A Takımında yer aldı. Türkiye Basketbol Ligi’nde en iyi oyun kurucu seçildi. Türkiye Genç Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası’nda da 5’inci olurken, aynı yıl Liselerarası Dünya Şampiyonası’nda takımı 3’üncü oldu. Burada en iyi forvet ödülünü almayı başardı. 2010’da ülkemize dönen Halil, aynı yıl Gönyeli’de şampiyonluk yaşarken, en değerli oyuncu seçildi. Ertesi sezon Gönyeli’de sayı krallığını kazandı. 2012-2013 sezonunda Yakın Doğu Üniversitesi’ne tranfer olan Halil, geçtiğimiz sezon yine sayı krallığını elde etti. Bu yıl Yakın Doğu Üniversitesi’nin Telsim Büyük Erkekler Basketbol Ligi’ndeki şampiyonluğunda en önemli isimlerden biri olan Halil sezonun en değerli oyuncusu seçildi.

Yusuf Kaptan Yılın Antrenörü - Erdinç Serdahoğulları
1967 yılında Avtepe köyünde doğdu. İlkokul öğrenimini köyümde tamamladıktan sonra orta ve lise öğrenimimi Erenköy Lisesi’nde tamamladı. 1989 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor bölümünden mezun oldu. Vatani görevini tamamladıktan sonra Şubat 1992’de Erenköy Lisesi’nde göreve başladı ve halen bu okulda görevini sürdürmektedir. Voleybol antrenörlük hayatına Avtepe Spor Kulübünde başladı ve uzun yıllar burada görev yaptı. 2011 yılından itibaren Yenierenköy Belediyesi Voleybol Takımları çatısı altında görev yapmaktadır. Antrenörlük hayatı okul ve kulüp çatısı altında şampiyonluklar ve başarılarla dolu olan Erdinç Serdahoğluları 2012-2013 ve 2013-2014 yıllarında Erenköy Lisesi orta kız-erkek ve lise kız-erkek voleybol takımları ile şampiyonluklara ambargo koydu. Benzer bir başarıyı Yeni Erenköy Belediyesi Voleybol Takımı ile tekrarlayan Serdahoğluları yıldız ve genç erkeklerde şampiyonluk sevinci yaşadı.

Sulhi Garan Yılın Hakemi Ödülü - Kerem Eran
Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu mezunu olan Kerem Eran hakem olmadan önce bir dönem Aydoğan ve Mormenekşe’de futbol oynadı. 2006 yılında hakemliğe başladı. O yıldan beri kesintisiz olarak hakemlik yapmakta olan Kerem Eran, 2013 yılında üst klasman hakemliğe yükseldi. Kerem Eran, geride bıraktığımız futbol sezonunun genelinde tecrübesi, kritik maçlardaki başarılı yönetimi, sakin tavırları ve isabetli kararlarıyla öne çıkan hakemimiz oldu. Merkez Hakem Kurulu’nun birçok zor maçta görev verdiği Kerem Eran, saha içindeki otoriter duruşu, oyuncularla girdiği başarılı iletişim ve tüm saha içinde futbolculara, teknik direktörlere yöneticilere ve taraftarlara verdiği güven ile sezonun en başarılı hakemi olmayı başardı.

ZEKA ÖZTEKNİK ÖZEL ÖDÜLLERİ

YDK Yıldız Atletizm Takımları
Ülkemiz atletizmine önemli katlılarda bulunan, sistemli ve disiplinli çalışmaları sayesinde gerek bireysel gerekse de takımsal bazda elit sporcular yetiştiren ve önemli başarılar elde eden Yakın Doğu Koleji kız ve erkek yıldız atletizm takımları Türkiye’de son katıldıkları yarışlarda ilkleri yaşatarak zirveye çıktılar. 2 gün süren toplamda 72 okulun 700 sporcusunun mücadele ettiği yarışlarda YDK kız ve erkek takımları  hem kızlarda hem de erkeklerde birinciliğe ulaştı. YDK Kız takımı 552 puanla birinci olurken erkek takımı ise bir başka ilke imza atarak bu güne kadar olmayanı başararak 647 gibi Türkiye ve ülkemiz tarihinde bir ilk olan rekor puanla şampiyonluğa uzandı.

Buse Savaşkan
1999 doğumlu Buse Savaşkan atletizm hayatına Kurtuluş İlkokulu’nda başladı. Kurtuluş İlkokulu ve orta eğitimini aldığı Şehit Turgut Ortaokulu’nda yüksek atlama branşında birçok birincilikler elde etti. Kurtuluş Lisesi takımında 2014 yılı içerisinde yüksek atlamanın yanı sıra 3 adım atlamada da başarılı dereceler elde etti. Buse Savaşkan, Denizli’de 24-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Liseler arası Gençler Türkiye Şampiyonası’na katıldı. Burada yüksek atlama branşında 1.62’lik derecesi ile bireysel olarak Türkiye üçüncüsü olmayı başardı. KKTC Atletizm Federasyonu Yıldızlar Atletizm Takımı ile Eskişehir’de Türkiye Yıldızlar Atletizm Ligi eleme yarışlarında yer alan Savaşkan, burada yüksek atlama branşında 1.67’lik derecesi ile daha önce 1.61 olan KKTC 16 Yaş Altı kızlar rekorunun da sahibi oldu.

Emine Uluçay
1989'da Londra'da doğdu. Anaokul ve ilkokul eğitimimin bir kısmını İtalya'da tamamladıktan sonra 8 yaşında ailesi ile Kıbrıs'a dönüş yaptı. Spor hayatına 6 yaşında İtalya'da ritmik pist pateni ile başladı. Ülkemize döndükten sonra ortaokulda yüzme sporu ile tanıştı. Lisede atletizme başladı. Lisede ve kulüpler arası birçok yarışta dereceler elde etti. Liseden sonra tahsil için İngiltere’ye gitti. İngiltere’de de spordan kopmayan ve yarışlara katılan Uluçay, başarılarına başarı kattı. Birçok yarışa katılıp önemli dereceler elde etti. 2010'da triatlona başladı. Spordaki esas çıkışını burada gerçekleştiren Emine Uluçay, son bir yıl içerisinde Türkiye ve ülkemizde katıldığı yaş grupları müsabakalarında önemli başarılar elde etti.

İbrahim Yavuz
14 Kasım 1986 yılında Gazimağusa’da doğdu. 2003 yılında Engelliler Spor Federasyonu’nda Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımında oynamaya başladı. 4 yıl Türkiye Genç Milli Takımı’nda oynadı. Son 1 yıldan beri Türkiye A Milli Takımında forma giyen Yavuz, 2010 yılında Avrupa kupalarında en iyi 5’e (All star)  seçildi. KKTCELL ile Türkiye Süper Ligi’nde 3. lük yaşadı. Son olarak da bu yıl Türkiye A Milli Takım i ile 22-24 Mayıs tarihinde yapılan Dr Trawinski hazırlık turnuvasında şampiyonluk yaşadı. 3-13 Temmuz 2014’te Kore’de yapılacak olan dünya şampiyonası için Türkiye A Milli Takımı ile hazırlıklarını sürdüren İbrahim Yavuz’un en büyük hedefi burada şampiyonluk yaşamak.

Bu haber toplam 2074 defa okunmuştur