1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Vatandaşın kafası karışık
Vatandaşın kafası karışık

Vatandaşın kafası karışık

Sağlıkta ‘özel hasta bakma’ süreci devreye girdi, deneme çalışmaları başladı, vatandaş ise yeni uygulamayı anlamakta zorlandı

A+A-

Fehime ALASYA

İkinci iş yasağının konmasıyla birlikte, kamu hekimlerine tanınan mesai saatlerinin dışında ‘Özel ücretle özel hasta bakma’ hakkı süreci devrede…
Doktorların, kamu hastanelerinde öğleden sonra özel hasta bakımı uygulamasına dün start verildi.
Tartışmalar gölgesinde uzun süredir gündeme girmesi beklenen yeni uygulama vatandaşın kafasını karıştırdı. Vatandaş, yeni uygulamayla ilgili daha fazla bilgi istedi.
Sağlık Kurumları Ücretleri Tarifesi Tüzüğü kapsamında Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yapan 17 doktorun, hastanede ‘özel hasta bakma’ hakkını kullanacağını belirten Hastane Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, ilk denemenin dün itibariyle başlayacağını ifade etti.
‘Özel hasta bakma’ döneminin yavaş yavaş uygulamaya konulduğunu anlatan Dizdarlı, süreç içerisinde karşılaşılan sıkıntıları takip edeceklerini belirtti.  
Bu uygulamaların henüz deneme aşamasında olduğunu kaydeden Dizdarlı, ilk denemelerini dün, Sıla Usar ile gerçekleştirdiklerini belirtti.
Mümkün olduğu kadar çok hekimi hastane bünyesi içerisinde tutup, çalışmaya teşvik etme çabası içerisinde olduğunu anlatan Dizdarlı, uygulama denemelerinde aksaklıkları görerek ve hızla düzelterek ilerleyeceklerini kaydetti.  
Vatandaşlara randevu verilirken bölümün, cihazların veya doktorların yoğunluğuna göre çok ileri tarihli randevular verilmesiyle ilgili de açıklama yapan Dizdarlı, bu doğrultuda da çalışmalar yapılacağını kaydetti.
Randevu sisteminde olmasının yanında yine de hastanede de numara verildiğini belirten Dizdarlı, bazı hastaların da randevu sistemiyle değil de hastaneye giderek numara almayı tercih ettiğini kaydetti.

Vatandaş, yeni uygulamayı anlamakta güçlük çektiğini belirtti

Randevu sisteminden kısmen memnun olan vatandaşlar ise hastanede ‘özel hasta bakma’ uygulamasının nasıl işleyeceğinden haberdar olmadığını dile getirdi. Bu konuda daha detaylı ve anlaşılır bir açıklama isteyen vatandaşın kafası karışmış durumda…
“Yıllarca yatırımlarımız yapıldı, devlet hastanesine gelip para ödeyerek bakınmak için miydi?” diye soran vatandaş, yeni uygulamayı anlamakta güçlük çektiğini belirtti.
“Doktorların akşamüzeri hastanede bakacaklarıyla ilgili bir şeyler duyduk ama tam olarak nasıl olacak neler yapılacak bilemiyoruz… Bu konuda daha çok bilgi verseler iyi olacak” diyen vatandaş, konunun detaylandırılmasını talep ediyor.

Randevu sistemi kolaylık, geç randevular sıkıntı…

Randevu sisteminin kolaylık olmasını savunan vatandaş, buna karşın ileri tarihli randevular verilmesinden de dert yandı.
İki, üç ay veya daha uzun tarihli randevuların, vatandaşı özel sektöre yönlenmesine neden olduğu ifade edildi.
Telefon ile randevu alıp muayene olmaya gelen vatandaşlar, yakın geçmişte bu uygulamadan faydalanmaya başladıklarını belirterek, sabah erkenden gelmek zorunda kalmadıkları için memnuniyet dile getirdiler.  

Telefonla randevu için 1102 veya 1101 numaralarını arayın

Dizdarlı, dün yaptığı yazılı açıklamada, bir süredir denenmekte olan randevu uygulamasının uygulamanın dünden itibaren halkın hizmetine sunulduğunu belirtti.
Dizdarlı, polikliniklerden randevu almak isteyen vatandaşların, bundan böyle ev veya cep telefonlarından 1102 veya 1101 numaralarını tuşlayarak randevu birimine ulaşabileceğini kaydetti.

“Hasta, 2’den sonra telefon açacak, vezneye gelecek, parasını yatıracak ve hastanede doktoruna bakınacak”

Öte yandan bir televizyon programında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, ikinci iş yasağının geçerli olmasının ardından, Döner Sermaye Yasası’nın hayata geçirilmesi süresini kapsayan tüzük çerçevesinde kamuda görev yapan hekimlerin özel hastanelerde mesai bittikten sonra hasta bakabilmelerini sağlamak amacıyla özel hastane temsilcileri ile protokol imzalayacaklarını kaydetti. 

“Yoğun çalışmalar sonucunda geçici tüzüğü hazırladık. Döner Sermaye geçene kadar hastanede özel hasta bakabilme hakkı tanıdık. Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olan yerlerde başhekimin altyapı olarak verecekleri raporlar doğrultusunda hasta bakabilecek. Geçici tüzük geçti. Çarşamba itibari ile doktorlarımız hastanelerde hasta bakmaya başlayacak. Hastanelerde sıkıntı yaşanırsa bakanlıktan izinli olarak nöbetçi olmadıkları günlerde vereceğimiz tarihler içerisinde hasta bakabilecekler. 2. iş yasağı yürürlüktedir ve izinsiz olarak hasta bakmak mümkün değil. Hasta, 2’den sonra telefon açacak, vezneye gelecek, parasını yatıracak ve hastanede doktoruna bakınacak. Yüzde 32-37 arasında vergilendirmesi olacak. Ödenecek vizite ücretinin yüzde 50’sini doktor alacak yüzde 50’si hastaneye kalacak.

Bugün (dün) protokolü imzalıyoruz özel hastane temsilcileri ile. Yarın (bugün) itibari ile basın toplantısı ile hastanelerde bu işin öğleden sonraları başlayacağını açıklayacağız. Tüzüksel anlamda yasal prosedür hazır, faturalar da hazırlandıktan sonra Çarşamba gününde itibaren başlanacak. Şuanda doktorların başvuruları devam ediyor. Nalbantoğlu’ndan 15 tane doktor mesaiden sonra hastanede hasta bakacak. 25’e yakın doktor ise özelde bakacak. Müracaatlar devam ediyor…”


Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı:
“Uygulama başladı”

Hastanemiz dâhilinde hasta bakmak için müracaat eden 17 tane hekim arkadaşımız var. Bu hafta içerisinde, deneme şeklinde bu uygulamayı başlatmayı planlıyoruz. Bugün tek bir doktor ile ilk denememizi yapacağız. İlk denememiz Sıla Usar ile olacak, yarından (bugünden) sonra da birkaç branşta denemeler yapacağız.

Küçük bir grupla başlayıp, aksaklıkları görerek ve hızla düzelterek ilerleyince şansımız yüksek olur.

Öğleden sonra çalışacak olan kadrom çok kalabalık olsaydı belki alt yapım yetersiz kalırdı ve erken zamanda tamamlayamazdım ama şimdi böyle bir sorunumuz yok. Şu andaki altyapımızı hazırladık. Esas görevimiz mümkün olduğu kadar çok hekimi hastane bünyesi içerisinde tutup, çalışmaya teşvik etmektir.

“Yeni numaralar ile daha kolay ve akılda kalıcı numaralar ile direk aranarak randevu alınabilecek”

Yaklaşık altı aydır bazı branşlarda tam bazı branşlarda ise yüzde 50 dolaylarında bir randevu sistemi uygulanmaktaydı, bu uygulama da telefonla yapılabilmekteydi. Bu giderek oturmaya başlayan, hatalarımızı görerek ve düzelterek devam ettiğimiz bir uygulama olmuştur.  Her geçen gün bu sistem daha da oturmaktaydı. Randevu birimine ulaşmak için hastane telefonlarından arayıp bağlanmak gerekiyordu, bunu ortadan kaldırdık, yeni numaralar ile daha kolay ve akılda kalıcı numaralar ile direk aranarak randevu alınabilecek.
Randevu almak isteyen vatandaşların, bundan böyle ev veya cep telefonlarından fark etmeksizin 1102 veya 1101 numaralarını arayarak randevu birimine doğrudan ulaşabilecekler. İlk günden numaralarda bir yoğunluk yaşandığını da görüyoruz.

İzlenen yol…

Randevu almak isteyen hastalar, bu telefonları arayıp bakınmak istediğini söyleyecek. Gerek tercih ettiği doktoru, gerekse o branşta başka bir doktor için randevu alabilecek. Sonra sabah gelip randevulu kısmına kayıtlarını yaparlar, akabinde doktorun yanına girip bakınıyorlar. 

“Hedef, 1 Ocak 2018’de tüm bölümlerin randevu sistemine geçmiş olması”

Gün ve gün randevu birimlerinin sayısını arttırmaktayız, hedefimiz 1 Ocak 2018’de bu uygulamaya tamamen geçmeyi umuyoruz. Büyük bir çoğunlukta randevu sistemine geçtik. Bazı aksaklıkları görüp ona göre düzenlemeler yapıyoruz.
Sabahın erken saatlerinde gelip numara almak için sıraysa giren vatandaş sayısı çok aza indirgendi diyebilirim, bu da çok sevindirici bir durum.

“Randevu sisteminin amacı insanları çok bekletmeden ama mutlaka o gün muayene olmasını sağlamaktır”

1 Ocak’tan itibaren de sabah kapıda bekleme oranının ortadan kalkacağını düşünüyorum. Bu sistemin yavaş yavaş oturduğuna inanıyorum.
Bu sistemin temel amacı, insanları çok bekletmeden ama mutlaka o gün muayene olmasını sağlamaktır.
Halen daha randevu sistemine geçemediğimiz branşlar var, örneğin kardiyoloji… Bu bölümü de yavaş yavaş gündeme getiriyoruz.
Vatandaşa ileri tarihli verilen randevular için de araştırmalarımız olacak, bu süreleri nasıl daha aza indirgeyebiliriz araştırma ve çalışmalarını yapacağız.


Vatandaş tepkili

rado.jpg

Fatma Uygut:
“Randevu sistemine geçilmesi umarız bu keşmekeşi yoluna sokar”

Rahatsız değilim, vatandaşlık için buradayım. Herhangi bir rahatsızlığım yok sadece imza bekliyorum. Bir imza için saatlerce bekliyoruz… Rahatsız olduğumuz zaman ise randevu alıp geliyoruz veya gelip burada sıra numarası alıyoruz. Randevu sistemine geçilmesi umarız bu keşmekeşi yoluna sokar.

Melis Dağlı:
“Doktorların akşamüzeri hastanede bakacaklarıyla ilgili bir şeyler duyduk ama tam olarak nasıl olacak neler yapılacak bilemiyoruz…”

Randevu ile daha kolay oluyor. Serhatköy’den geliyoruz, bizim için bu randevu sistemi büyük kolaylık oldu. Erkenden çıkıp gelmek zorunda kalmıyoruz. Bakınmazdan önce gelip kayıt yapıyor ve hemen doktor sırasına giriyoruz. Randevu verilmesi güzel de randevuların aylar sonrasına verilmesi kötü… Kimi zaman üç ay gibi bir süre için randevu veriliyor, bu olur şey değil.
Doktorların akşamüzeri hastanede bakacaklarıyla ilgili bir şeyler duyduk ama tam olarak nasıl olacak neler yapılacak bilemiyoruz… Bu konuda daha çok bilgi verseler iyi olacak.

Şevket Rado:
“Yeni proje kapsamında birçok doktorun istifa ettiğini ve çok iyi hizmet verilmediğini düşünmüyorum. Bu durumun nasıl çözüleceğiyle ilgili de çıkıp net bir açıklama yapmalılar”

Randevu sistemine geçilmesi iyi oldu. Ama temelde hastanemizin sisteminin bozuk olduğunu düşünüyorum. Randevu sistemi güzel de 40 gün sonrasına randevu verilmesi kötü… Yıllardır bu laçkalım zaten devlet kurumlarında var. Doktorları tek mesai olarak çalışmaları yönünde başlatılan yeni proje kapsamında birçok doktorun istifa ettiğini ve çok iyi hizmet verilmediğini düşünmüyorum. Bu durumun nasıl çözüleceğiyle ilgili de çıkıp net bir açıklama yapmalılar. Buna rağmen doktorlarımızın da haklı olduğunu gözlemliyorum. Yeni işe başlayan doktorlara çok düşük maaşlar veriyorlar. Hal böyle iken devlette çalışmak istemiyorlar. Hastaneden bu yüzden kaçan doktorlar oluyor sanırım, burada da olan vatandaşa oluyor. Yıllardır hastanede, sağlık sektöründe düzgün bir iş yapılmadı. Her başa gelen ben yasa çıkaracağım dedi ve öyle deye deye bu günlere geldik. Henüz hiçbir yasa oturmadı…
Bu hastanenin adam olması için aletlerinin yenilenmesi, doktorlarının da çoğaltılması gerekiyor.

Yusuf Gezginer:
“Hastanede doktorlar bakacak ve vatandaştan para alacakmış, bu durumların nasıl olacağını detaylarıyla açıklamalılar. Bize çok mantıklı gelmiyor…”

Randevu sisteminin tamamen oturduğunda çok iyi olacağını düşünüyorum. Artık insanlar birbirini itip kalkmadan randevusunu alabilecek ve işini yapıp insan gibi gidebilecek.  Şimdiden bu sistemi uygulamaya başladılar, iyi gidiyor diye düşünüyorum.
Sanırım doktorlar yetersiz, bu yüzden randevuları çok geç veriyorlar. Umarız bu durum düzelir.
Dar gelirli vatandaş ilk iş hastaneye koşuyor, parası olsa özele gidecek zaten. Hastanede doktorlar bakacak ve vatandaştan para alacakmış, bu durumların nasıl olacağını detaylarıyla açıklamalılar. Bize çok mantıklı gelmiyor…

Vedat Yalçın:
“Uzun zamandır bu görüşmeleri yapıyorlar, en kısa sürede bu konun üzerine eğilmeli ve net kararlar alınmalı, bunu da halka izah etmeliler”

Yeni uygulama hakkında çok bir bilgim yok. Doktorlar hastanede ücretli hasta bakacak denildi, sanırım henüz geçmedi. Temennimiz sağlık sigortasının uygulamaya geçmesidir. Böyle yan formüller, ara formüller halkımıza uygun değil, bunlarla kesin çözümler elde edemeyiz. Ben bir emekli olarak sigortamla her şeyi yapabilmek isterim. Yıllarca çalıştık, neden hastanelerde para ödeyelim ki? Doktorlar zaten ödenir, neden halktan para alacak. Biz emekli insanlarız ne özele ne de paralı doktora gidemeyiz… Paralı olduktan sonra özele de gideriz, hastaneye gitmemizin ne anlamı kalır. Uzun zamandır bu görüşmeleri yapıyorlar, en kısa sürede bu konun üzerine eğilmeli ve net kararlar alınmalı, bunu da halka izah etmeliler.
Randevu verirken çoğu zaman saat de vermeliler ve buna sadık kalmalılar, randevulu olduğumuz halde gelip saatlerce sıra beklememeliyiz.  

Suna Özakbel:
“Hastanede para alınmasını pek de doğru bulmuyoruz”

Randevu sistemi zaten vardı, biz bu sistemden faydalanıyorduk. Telefonla arayıp randevu alıyorum, sonra da geliyoruz. Diğer sistemin nasıl uygulanacağıyla ilgili bir fikrimiz yok, nasıl para alınacak, ne kadar alınacak, nasıl olacak bilemiyoruz… Hastanede para alınmasını pek de doğru bulmuyoruz.

Neslihan Altındağ:
“Doktorlar akşamüzeri de hastanede bakacakmış, bu konularla ilgili halkı bilgilendirmeliler”

Randevu aldım ve geldik, yeniden kızım için randevu alacağım. Artık telefondan da randevu alabiliyoruz, bu uygulamaya alışmamız gerekecek ansırım.
Doktorlar akşamüzeri de hastanede bakacakmış, bu konularla ilgili halkı bilgilendirmeliler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

Bu haber toplam 2990 defa okunmuştur