1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Uyuşturucu onların ‘oyuncağı’!
Uyuşturucu onların ‘oyuncağı’!

Uyuşturucu onların ‘oyuncağı’!

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı Köpek Eğitim Merkezi kapılarını ilk kez basına açtı.

A+A-

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri ülkedeki uyuşturucu olaylarının ortaya çıkmasında etkin rol oynarken,  polislerin arkasındaki gizli kahramanlar ise narkotik detektör köpekleri... Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı Köpek Eğitim Merkezi kapılarını ilk kez basına açtı.

 

Didem MENTEŞ

Ülkenin kanayan yarası haline gelen uyuşturucu illetine karşı büyük emekler harcanıyor. Uyuşturucu olaylarının ortaya çıkmasında Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri büyük rol oynarken, onların arkasındaki gizli kahramanlar ise narkotik detektör köpekleri...

2002 yılından beri Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi’nde yetiştirilen detektör köpekler, binlerce uyuşturucuyu maddenin ortaya çıkmasında etkin rol oynuyor.

Dikmen’de bulunan Köpek Eğitim Merkezi’nde 1 eğitmen ve 6 narkotik detektör idarecisi görev yaparken, 6’sı görev, 2’si damızlık, 4’ü de deneme köpeği olmak üzere 11 detektör köpek bulunuyor. Narkotik köpekleri 2002 yılından bugüne dek, operasyonlarda yaklaşık 37 kilo 519 gram hintkeneviri (esrar), 9 kilo 671 gram eroin, 2 bin 680 adet Extacy, 904 gram Afyon, 4 bin 140 gram kokain, 39 gram Bonzai, 903 adet Captagon ve 25 bin 553 adet cinsel gücü artırıcı hapın bulunmasını sağladı.

Dikmen’de bulunan Köpek Eğitim Merkezi’nde 1 eğitmen ve 6 narkotik detektör idarecisi görev yapıyor.  6’sı görev, 2’si damızlık, 4’ü de deneme köpeği olmak üzere 11 detektör köpek bulunuyor.

11 narkotik detektör köpek bulunuyor

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı Köpek Eğitim Merkezi, ilk kez basına kapılarını açtı. Yıllardır ele geçirilen uyuşturucuların bulunmasında büyük rol oynayan narkotik detektör köpeklerinin nasıl yetiştirildiği, ne gibi eğitimlere tabi tutulduğu ve yapılan işlemlerle ilgili bilgi verildi.

Köpek Eğitim Merkezi’nde ilk eğitimcisi olan Polis Çavuşu Yılmaz Kutluhan, merkezi gezdirerek eğitimlerle ilgili bilgi verirken, narkotik detektör idarecisi polisler de uygulamalı olarak eğitimleri gösterdi. Kutluhan, 6’sı görev, 2’si damızlık, 4’ü de deneme köpeği olmak üzere 11 detektör köpek bulunduğunu belirterek, merkezde daha önce yetiştirilen köpeklerin ilki olan Roksy’in Temmuz 2013 yılında, Zeytin’in ise Haziran 2017’de hayatını kaybettiğini söyledi. Kutluhan, şuanda en yaşlı köpeğin 11 yaşındaki Zeyna, en gencinin ise 2 yaşındaki Ares olduğunu aktararak, diğer köpeklerin ise Cindy, Liz, Lily, Çilek, Zehir, Hücum, Shela, Tarçın ve Üzüm olduğunu aktardı.   

 

14 haftalık eğitim programı

2002 yılından beri narkotik detektör köpeklerinin hava ve deniz limanlarında, geçiş noktalarında, bina, ev ve arazi aramaları yaptığını aktaran Kutluhan, Dikmen binasının 2009 yılında hizmete girdiğini, Mağusa Polis Müdürlüğü’nde de Köpek Eğitim Merkezi bulunduğunu söyledi. Kutluhan, Köpek Eğitim Merkezi’nde tercih edilen koku alma özelliklerinin yüksek ve sosyal olan Labrador ve Spaniel Cooker cinsi köpeklerin tercih edildiğini aktardı.

Kutluhan, köpek seçiminde ani ses (motor, gürültü vs) beklenmeyen hareketlerin yapılmasında korkmadan sesin geldiği kaynağı bulmaya çalışması, diğer yabancı köpeklerle karşılaştığında korkmadan tanımaya yönelik davranış göstermesi, her türlü mekanda atılan oyuncak ile istekli bir şekilde oynaması, atılan veya saklanan oyuncağı burnunu kullanarak karşılaşacağı zorlukları aşmaya çalışan özellikler arandığı belirtti. Bu özelliklere sahip köpeklerin seçilen idarecisi ile birlikte 14 haftalık temel eğitime tabi tutulduğunu aktaran Kutluhan, idareci ve köpeğin ayrı ayrı değerlendirilerek % 70 üzerinde puan almasıyla başarılı olabildiklerini kaydetti.

Köpek Eğitim Merkezi Eğitimcisi Polis Çavuşu Yılmaz Kutluhan, “Aslında köpekler kendi oyuncaklarını çıkarmaya çalışıyor. Maddeyi buldukları zaman onlara oyuncağı verilerek, oynaması sağlanıyor. Mama veya başka bir şey vermiyoruz. Biz oyuncakla maddeyi bir bütün hale getiriyoruz. Aslında köpeğin amacı maddeyi bulup, oyuncağıyla oynamaktır”

“Maddeyi bulduklarında pati vuruyorlar”

Kurs süresinde aday detektör köpeği ve idarecisinin eğitim programına göre koku tanıma, temel itaat, ileri itaat eğitimleri, birçok yerde ve ortamlarda arama çalışmaları yapmakta olduğunu aktaran Kutluhan, koku tanıma sürecinde hintkeneviri (esrar), eroin, kokain, Extacy, Sentetik Cannabionid, Captagon, Afyon, MDMA, metamfetamin türü uyuşturucu maddelerin kokularının köpeklere tanıtıldığını kaydetti. Aday köpeklerin bu maddeleri buldukları zaman aktif tepki yani pati vurarak çıkarmalarının sağlandığını söyleyen Kutluhan, köpeklerin oyuncaklarıyla ödüllendirildiklerini bol bol oyun oynadıklarını aktardı.  Yılmaz Kutluhan, narkotik detektör köpeklerinin protein değeri yüksek olan kuru mama ile beslendiğini, haftada 2 gün veteriner tarafından kontrol edildiklerini dile getirdi. Narkotik detektör köpeklerinin ortalama görev sürelerinin 8- 10 yıl arası olduğunu söyleyen Kutluhan, bu sürenin köpeğin sağlık ve performansına göre uzatılabildiğini belirtti. Görev süresini tamamlayan köpeklerin, eğitim merkezi içerisinde damızlık olarak tutulmakta ve ömürlerini tamamlayıncaya dek çok iyi şekilde beslendiklerini ifade etti.

Narkotik köpekleri 2002 yılından bugüne dek, operasyonlarda yaklaşık 37 kilo 519 gram hintkeneviri (esrar), 9 kilo 671 gram eroin, 2 bin 680 adet Extacy, 904 gram Afyon, 4 bin 140 gram kokain, 39 gram Bonzai, 903 adet Captagon ve 25 bin 553 adet cinsel gücü artırıcı hapın bulunmasını sağladı.

“Köpeğin amacı maddeyi bulup, oyuncağıyla oynamak”

Eğitim alanının ilk aşamasının üst araması olduğunu aktaran Kutluhan, hava ve deniz limanlarında insanların üzerinde yapılan aramaları detektör köpek Liz ile uygulamalı olarak gösterilmesini sağladı.

Köpeklerin biri bez biri de lastik kauçuk şeklinde iki oyuncak türleri olduğunu, köpeklerin en fazla sevdikleri oyuncağa göre uygulamada kullanıldığını aktardı. Bu oyuncaklarla uyuşturucu maddeyi çıkarmayı sağladıklarını aktaran Kutluhan, “aslında köpekler kendi oyuncaklarını çıkarmaya çalışıyor. Maddeyi buldukları zaman onlara oyuncağı verilerek, oynaması sağlanıyor. Mama veya başka bir şey vermiyoruz. Biz oyuncakla maddeyi bir bütün hale getiriyoruz. Aslında köpeğin amacı maddeyi bulup, oyuncağıyla oynamaktır” dedi.

 

Kilolarca uyuşturucu buldular

Kutluhan, 2002 yılından bugüne dek köpeklerin yaklaşık 37 kilo 519 gram hintkeneviri (esrar), 9 kilo 671 gram eroin, 2 bin 680 adet Extacy, 904 gram Afyon, 4 bin 140 gram kokain, 39 gram Bonzai, 903 adet Captagon ve 25 bin 553 adet cinsel gücü artırıcı hapın bulunmasını sağladığını aktardı.

nark1.jpg
Narkotik köpekler açık ve kapalı adı verilen yuvalarda bakılıyor

nark3.jpg
Detektör köpek Zeyna bir araca konulan uyuşturucu maddeyi ararken

nark4.jpg
Eğitim için hazırlanan insan kuklaları arasında Liz, üst arama yapıyor

nark7.jpg
Detektör işaret diliyle de talimatları uyguluyor

nark8.jpg
İlk narkotik detektör köpeği Roksy’e yapılan anıt mezar

Bu haber toplam 10693 defa okunmuştur
Etiketler : ,