1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ÜNİVERSİTELERE 'YÖK KOTASI' FRENİ!
ÜNİVERSİTELERE  'YÖK KOTASI' FRENİ!

ÜNİVERSİTELERE 'YÖK KOTASI' FRENİ!

TC uyruklu öğrenci sayısında yaşanan düşüş, üniversiteleri de memnun etmedi…

A+A-

9 bin 536 kontenjanın boş kalması gözleri ek kontenjanlara çevirdi, üniversiteler TC’li öğrencilerde yaşanan kontenjan boşluğunu doldurabilmek için hem KKTC vatandaşı hem de yurt dışından gelecek yabancı uyruklu öğrencilere yoğunlaştı.

Ayşe GÜLER

Kıbrıs’ın kuzeyini yükseköğrenim için tercih eden TC uyruklu öğrenci sayısında yaşanan düşüş, üniversiteleri memnun etmedi.
11 üniversitede 9 bin 536 kontenjanın boş kalması gözleri ek kontenjanlara çevirdi, üniversiteler TC’li öğrencilerde yaşanan kontenjan boşluğunu doldurabilmek için hem KKTC vatandaşı hem de yurt dışından gelecek yabancı uyruklu öğrencilere yoğunlaştı.
Üniversite rektörleri yaşanan düşüşü; YÖK’ün bazı fakültelere ‘başarı sınırlaması’ koymasıyla birlikte,  ÖSS’ye giren yaklaşık 900 bin civarındaki adayın tercih yapmamasına bağladı.
Üniversite kontenjanlarında yaşanan düşüşün geçtiğimiz yıl başlayan, bu yıl daha da artırılan YÖK kotalarının olduğunu dile getiren GAÜ Rektörü Prof Dr Kutsal Öztürk, ek kontenjanlarla öğrenci sayısını artırma yoluna gideceklerini söyledi.
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Murat Tüzünkan ise yalnızca Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerinde değil, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinde de %20-25 oranında gerileme görüldüğünü kaydetti.
DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam ise bu yıl 850 bin öğrencinin tercih yapmadığını ifade etti, bu durumun kontenjan sayısındaki düşüşte etkili olduğunu belirtti.
Osam, kotalarla öğrenci sayısının azalmasına rağmen neden bu kadar üniversite açıldığını da sorarak, “Üniversite çöplüğüne doğru gidiyoruz” dedi.

Hangi üniversiteye kaç öğrenci yerleşmişti?

Bilindiği üzere 2017-2018 öğretim yılı için Türkiye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYM) yerleştirme sonuçlarına göre Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere TC uyruklu 10 bin 795 öğrenci ‘yerleşme hakkı’ kazanırken, 9 bin 536 kontenjan boş kalmıştı.
Eğitim Bakanlığı’nın resmi verilerine göre üniversitelere yerleşme hakkı elde eden öğrenci sayısında geçtiğimiz yıla oranla % 12’lik düşüş görülmüştü.
YDÜ’ye 2650, LAÜ’ye 2131, DAÜ’ye 1622, UKÜ’ye 1555, GAÜ’ye 1391 öğrenci yerleşmişti. Diğer üniversitelerin dağılımı ise şöyleydi: “Girne Üniversitesi: 541, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi: 338
Kıbrıs İlim Üniversitesi: 217, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi: 170, Uluslararası Final Üniversitesi: 129, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi: 51”

ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ NE DEDİ?

GAÜ Rektörü Prof Dr Kutsal Öztürk:
YÖK’ün koyduğu kotalar, tüm üniversiteleri etkiledi

Üniversite kontenjanlarında yaşanan düşüşün geçtiğimiz yıl başlayan, bu yıl daha da artırılan YÖK kotalarının olduğunu dile getiren GAÜ Rektörü Prof Dr Kutsal Öztürk, ek kontenjanlarla öğrenci sayısını artırma yoluna gideceklerini söyledi.

Rektör Öztürk, YÖK’ün Eğitim Fakültesi’nin yanı sıra Hukuk, Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerine kota uygulamasına gittiğini ifade ederek, bu durumun tüm üniversiteleri etkilediğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıla oranla yerleşme hakkı kazanan TC’li öğrenci sayısında 300 kişilik bir gerileme görüldüğünü de dile getiren Öztürk, bu gerilemeyi hem KKTC vatandaşı hem de yurt dışından gelecek öğrencilerle kapatmayı hedeflediklerini belirtti.


YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Murat Tüzünkan:
Öğrenci sayımızda bir önceki yıla göre %8 düşüş var…

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Murat Tüzünkan, bu yıl da YDÜ’nün en çok öğrenci alan ve tercih edilen üniversiteler arasında yer aldığını ifade ederek,  buna rağmen yerleşme hakkı kazanan öğrenci sayısında bir önceki yıla göre de %8 oranında düşüş olduğu bilgisini paylaştı.

Tüzünkan, yalnızca Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerinde değil, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinde de %20-25 oranında gerileme görüldüğünü kaydetti.

 “Devlet üniversitelerinin 2 yıllık ön lisans programlarında geçtiğimiz yıl 21 bin 167 kontenjan boş kalmışken bu yıl bu rakam 127 bin 682’ye çıktı” diyen Tüzünkan, “Bu rakamlar çok ciddi. Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin 4 yıllık programlarında 7 bin 103 kontenjan boş kalmışken, bu yıl 16 bin kontenjan boş kaldı…” şeklinde konuştu.

Tüzünkan, Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerin kontenjanlarında Türkiye’deki gibi radikal boşluk olmadığını da sözlerine ekledi.

“900 bin civarındaki aday tercih yapmadı”

Öte yandan Tüzünkan, üniversitelere yerleşme hakkı kazanan TC uyruklu öğrenci sayısındaki düşüşün nedeninin; ÖSS’ye giren yaklaşık 900 bin civarındaki adayın tercih yapmaması olduğunu söyledi, bu rakamın da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 civarında daha az kişinin tercih yaptığı anlamına geldiğini belirtti.

YÖK’ün bazı fakültelere koyduğu başarı şartlarının söz konusu düşüşte etkisi olduğunu ifade eden Tüzünkan, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi’nde başlayan kotanın bu yıl Eğitim Fakültesi’ne aktarıldığını söyledi.

Tüzünkan, “YÖK bu yıl Eğitim Fakültesi’ne ilk 240 binin içerisinde olanlarının tercih edebileceği şartını getirdi. Genelde öğretmenlik isteyen öğrenciler, öğretmenlik dışında bir başka alana bakmazlar. Bir yıl daha hazırlanmayı göze almışlar gibi görünüyor” dedi.


DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam:
Kotalarla öğrenci sayısı azalıyor ama neden bu kadar üniversite açılıyor?

DAÜ Rektörü Prof Dr Necdet Osam, bu yıl 850 bin öğrencinin tercih yapmadığını ifade etti, bu durumun kontenjan sayısındaki düşüşte etkili olduğunu belirtti.

Osam, kotalarla öğrenci sayısının azalmasına rağmen neden bu kadar üniversite açıldığını da sorarak, “Üniversite çöplüğüne doğru gidiyoruz” dedi.

DAÜ’nün lisans ve ön lisans programları için 3126 kontenjanının olduğunu bunların 1622’sine öğrenci yerleştiğini aktaran Osam,  “Üniversitemizdeki fakültelere yerleşen öğrenci sayısı,  kontenjanlara göre yüzde 51.89’dur. Diğer üniversitelere baktığımda onların bir kısmının kontenjanı çok fazla olmakla birlikte oransal bağlamda yerleşme farkı çok ciddi değildir” şeklinde konuştu.

YÖK kotası nedeniyle kontenjanlarda az miktarda düşüş yaşandığını ancak bunun sıkıntı yaratacak düzeyde olmadığını ifade eden Osam, “Geçtiğimiz yıl Eğitim Fakültesi çok daha fazla öğrenci almıştı. Bu yıl yüzde 10-12 oranında daha öğrenci almıştı” dedi.

Osam, ek kontenjanlarla da üniversite kalitesini benimseyen öğrencilerin alınacağını kaydetti.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki 11 üniversite için 20 bin 331 kontenjan verildiğini, 10 bin 795’inin dolduğunu belirten Osam, Türkiye bağlamında da kontenjan açığı olduğunu, 2 kez daha yerleştirme yönetimine başvurulacağını belirtti.

 “En iyi öğrencileri alan ilk üniversiteyiz”

“Kuzey Kıbrıs’ta yarış yoktur. Kendimizi Times Higher Education’da yer alan üniversitelerle kıyaslayabiliriz” diyen Osam, “Bizim, az ya da fazla öğrenci aldık şeklinde kıyaslama yapacak durumumuz yok.  En iyi öğrenci almak için çalışıyoruz. En iyi öğrencileri alan ilk üniversiteyiz” şeklinde konuştu.

Osam, ülkemizde yüksek öğrenim politikası olmadığını ifade ederek, bu durum nedeniyle de inanılmaz sayıda üniversite açıldığını kaydetti.


 

UKÜ Rektörü Prof Dr Halil Nadiri:
Başarı sıralaması, gerilemede etkili oldu…

UKÜ Rektörü Prof Dr Halil Nadiri, Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerin kontenjan sayılarında geçtiğimiz yıla oranda yüzde 13’lük gerileme olduğunu söyledi.

Nadiri, bu gerilemenin tüm üniversitelere benzer şekilde yansıdığını kaydederek, son dönemde uygulanan başarı sıralamasının bu durumda etken olduğunu ifade etti.

Özellikle Eğitim Fakültesi’nde ‘çok rağbet’ gören bazı programlarında bu sene puan oluşmamasından dolayı öğrencilerin yerleşme şansı bulamadığını dile getiren Nadiri, “Bununla birlikte belli istikrar içinde UKÜ olarak dramatik bir düşüş yaşamadık. Biz, daha az olumsuz etkilenen üniversiteler arasındayız. Ancak, yaptığımız emek ve hazırlıkların karşılığı; öğrenci sayısının geçen yılın üzerinde olmasıydı” dedi.

Nadiri, bu yıl Türkiye’de tercih yapan öğrenci sayısında ciddi oranda gerileme görüldüğünü de kaydederek, “Öğrenciler, normal tercih kullanmadan durumu görme veya boş kalacak kontenjanlarda gitmek istedikleri programlarda tercih yapmayı düşünüyor” dedi.

Geçtiğimiz yıla göre bu yıl UKÜ kontenjanlarına yerleşen öğrenci sayısında 300 kişilik azalmanın da yaşandığını ifade eden Nadiri,

 

 

 

 

Bu haber toplam 3368 defa okunmuştur
İlgili Haberler