1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. UFUKTA ZAM VAR!
UFUKTA ZAM VAR!

UFUKTA ZAM VAR!

AKSA ile KIB-TEK arasında imzalanan sözleşmenin faturalara etkisi merak konusu halini aldı. EL-SEN’e göre, yüzde 30 civarında yeni bir zamma hazırlanılıyor. KIB-TEK yönetimi ise, bu rakamın abartı olduğunu, bir fiyat düzenlemesine gidileceğini bildirdi.

A+A-

Ertuğrul SENOVA

AKSA ile KIB-TEK arasında sessiz sedasız imzalanan ve detayları, imzalar atıldıktan yaklaşık 4 gün sonra kamuoyuna yansıyan 15 yıllık alım garantili sözleşme 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe giriyor.

Geçtiğimiz ay, Temmuz ayına ilişkin elektrik tüketimine yönelik açıklanan kilowatt saat başına 56,58 kuruşluk zammın ardından vatandaş, AKSA ile yenilenen sözleşmenin, faturalara etkisinin ne olacağını merak ediyor…

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, uzun süredir AKSA’dan alınan enerjinin, “siyasi amaçlarla” yurttaşa “zararına” satıldığını ve aradaki farkın Maliye Bakanlığı tarafından karşılandığını belirterek, bu uygulamanın yeni imzalanan sözleşmeyle birlikte sona ereceğini, artık aradaki farkın faturalara yansıyacağını söyledi.

Cesurer, aradaki farkın kapanması için yüzde 30 civarında bir fiyat düzenlemesine gidilmesi gerektiğini de iddia etti.

Öte yandan Cesurer’in söz konusu açıklamaları üzerine YENİDÜZEN’e konuşan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa ise “Bu iş bütçeyle alakalı ve ödenekler sınırsız değil” dedi, artış olacağını doğruladı ancak yüzde 30’luk bir zammın gerçekçi olmadığını söyledi.

“Arada diyelim ki 20 kuruşluk bir fark var. Yönetmelik gereği zararına satış olmaz, faturaya yansıtacağız” diyen Paşa, “Peki bugüne kadar Maliye neden aradaki farkı karşıladı?” sorusuna, “Siyasi politikaydı. Hükümetin politikasıydı. Zamma müsaade etmem, aradaki farkı karşılarım derlerdi” şeklinde yanıt verdi.


EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer:

“Zararına satışı, siyasi amaçlarla Maliye Bakanlığı üstleniyordu ama artık faturaya yansıyacak”

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, AKSA ile KIB-TEK arasında geçtiğimiz hafta imzalanan yeni sözleşmede, AKSA’nın kira bedelinin 3,50 Dolar’a çekildiğini ancak dövizdeki tırmanışın sürdüğünü söyledi.

Cesurer, “Ayrıca kira bedeli, ABD borsasına bağlı olduğu için giderek artacak. Sözleşme 15 yıllık. 15 yılın sonunda bu rakam iki katına çıkacak” dedi.

“Burada, özellikle şunun bilinmesinde fayda var” diyen Cesurer, “Sözleşmenin ilk imzalandığı dönemde AKSA’nın kurduğu santrallerin kira bedeli 1,57 Dolar/Cent idi. Ama şimdi aradan yıllar geçti, Kalecik’teki santrallerin bedeli onlarca kez ödendi. Ama buna rağmen, bu bedel tekrar tekrar ödenmeye devam edilecek” şeklinde konuştu.

AKSA’dan uzun süre –ortalama- 3,50 TL’den satın alınan enerjinin, yurttaşa 3,40 TL’den zararına satıldığını belirten Cesurer, “Zararına yapılan bu satış uzun yıllar sürdürüldü. Aradaki fark, Maliye Bakanlığı tarafından karşılandı. Bu neden yapılıyordu? Yaklaşan seçimler, politik hedefler… Şimdi tümü bitti. Ağustos ayından itibaren bu fark Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmayacak, faturalara yansıtılacak” dedi.

 

“Yeni sözleşmeyle aradaki fark artık faturaya yansıtılacak… Bu da yüzde 30 üzeri bir zam olur”

“Siyasiler, aradaki farkın ‘nizamname’ gereği faturalara yansıtılmasına izin vermiyor, bu aradaki fark birikiyor ve Maliye Bakanlığı bu farkı ödüyordu” diyen Cesurer, “Ancak yeni sözleşme kapsamında bunu artık yapamayacaklar, bu fark doğrudan faturalara yansıtılacak” ifadelerini kullandı.

Cesurer, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“İmzalanan yeni sözleşmede, yeni bir düzenleme yapıldı. Daha önce, Dolar üzerinden bir aylık borç, bir ay sonra Maliye tarafından ödenebiliyordu. Ama imzalanan yeni sözleşme kapsamında, ödemede geciktiğiniz her gün için, gecikilen günkü Dolar kuru üzerinden gecikme zammı ödemek zorundasınız. Bundan dolayı Maliye, yani hükümet aradaki farkı ödemekten vazgeçti.”

“Sözünü ettiğim açık, bu aydan itibaren yüzde 30’un üzerinde bir zamla ancak kapanabilir” diyen Ceusrer, “Bu zam, geçtiğimiz haftalarda açıklanan zammın üstüne ek olarak uygulanacak ve bu artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

 

“Ödenemeyecek faturalarla karşı karşıya kalacağız”

Cesurer, “Faturaların düşebilmesi için AKSA ile sözleşmenin sonlanması gerekiyordu. Biz bunu talep ederken, tam tersini yaptılar” dedi.

“Vatandaşı ‘ne olacaksa olsun’ noktasına getirdiler” diyen Cesurer, “Bu yöntem bir kurtuluş yöntemi değil. Bu toplumun 15 yılını daha ipotek altına aldılar. Ödenemeyecek faturalarla karşı karşıya kalacağız. Şu anda Teknecik Elektrik Santrali’nde 9 dolar/cent’e üretilen enerjiyi biz AKSA’dan 15 dolar/cent’e alıyoruz” ifadelerini kullandı.


KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa:

“Bu iş bütçeyle alakalı ve ödenekler sınırsız değil”

Cesurer’in söz konusu açıklamaları üzerine YENİDÜZEN’e konuşan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, aradaki farkın bugüne kadar Maliye Bakanlığı tarafından karşılandığını, ancak artık bunun olmayacağını ifade etti: “Bu iş bütçeyle alakalı ve ödenekler sınırsız değil.”

“Arada diyelim ki 20 kuruşluk bir fark var. Yönetmelik gereği zararına satış olmaz, faturaya yansıtacağız” diyen her ay, belirli aralıklarla hesaplama yapılacağını ve arada oluşan farkın, faturalara yansıtılacağını ifade etti.

 

“Siyasi politikaydı…”

Paşa, “Peki bugüne kadar Maliye neden aradaki farkı karşıladı?” sorusuna, “Siyasi politikaydı. Hükümetin politikasıydı. Zamma müsaade etmem, aradaki farkı karşılarım derdi” şeklinde yanıt verdi.

 

KIB-TEK, “2 ayda bir fiyat düzenlemesi” yapılacağını duyurmuştu

KIB-TEK,  elektrik tarife ücretlerine kilowatt saat başına 56,58 kuruş zam yapılacağını duyurduğu açıklamasında, 2 ayda bir ekonomik şartlara göre fiyat düzenlemesi yapılacağını duyurmuştu…

Açıklamada “Elektrik İnkişaf Nizamnamesi uyarınca en geç 2 ayda bir ekonomik şartlara göre fiyat düzenlemesi yapması gerektiği” belirtilmişti. 

yd-destek-gorseli-2-20230725111452.jpg

Bu haber toplam 2106 defa okunmuştur
Etiketler : , ,