1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Türkiye menşeli ilaçlara %20 zam
Türkiye menşeli ilaçlara %20 zam

Türkiye menşeli ilaçlara %20 zam

Eczacılar Birliği, Türkiye menşeli ilaçlara %20 zam geleceğini açıkladı.

A+A-

Eczacılar Birliği, Türkiye menşeli ilaçlara %20 zam geleceğini açıkladı.

Eczacılar Birliği’nden yapılan açıklamada, pandemi döneminin ilaç piyasasında yarattığı sıkıntılar ve döviz kurlarının sabitsizliğinden dolayı Türkiye’deki ilaç üretim merkezlerinde %20 oranında bir yükseliş olduğunu, bunun Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtilerek, bu oranın ülkemizdeki Türkiye menşeli ilaçlara da yansıyacağı belirtildi.  

Türkiye’deki bu gelişmelere bağlı olarak ülkedeki ilaç fiyatlarında da benzer oranda yükseliş olacağı ifade edildi.

Yapılan bu ilaç zammının doğrudan vatandaşları etkileyeceğinin belirtildiği açıklamada, “Ülkede ilaç takip sistemi, otomasyon sistemi ve de Genel Sağlık Sigortası’nın olmamasından dolayı, ilaç zammından direk olarak ülkemiz vatandaşı etkilenecektir.” denildi. 

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Umut Öksüz tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“19 Şubat 2021 Cuma Günü, Türkiye Cumhuriyeti 31400 sayılı Resmi Gazete kararı doğrultusunda "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri , 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan 1 Euro değerinin %20 fazlasını geçemez “ maddesinin yayınlanmasının ardından, bir gün sonra toplanan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme komisyonu, beşeri tıbbi ürünlerde 1 Euro değerini 3,8155’ten 4,5786’ya çekmesi ile birlikte ilgili karar uygulamaya geçti. 

Pandemi döneminin ilaç piyasasında yarattığı sıkıntılar ve döviz kurlarının sabitsizliğinden dolayı Türkiye yurt içi ilaç üretim maliyetleri ciddi seviyede artış göstererek yaklaşık %30 civarında ilaç üretim maliyetleri artmış olduğu açıklandı. Artan maliyetler sonucunda kararname ile senede sadece bir kez artış uygulanabilen ilaç fiyatlarında fiyat artış oranı %26,4 olması beklenirken, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ve Türkiye Cumhuriyeti İlaç Sanayi yetkililerinin yaptığı iyi niyetli görüşmeler sonucunda fiyat zammının %20’de kalması kararlaştırılarak, resmi gazete yayınlandı.

Ülkemizde gerek özel eczanelerde gerekse de devlette bulunan ilaç stoklarımızın yaklaşık %75’i Türkiye menşeli ilaçlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’de hafta sonu yürürlüğe geçen ilaç fiyatlarındaki artış, ülkemizdeki tüm online ilaç sistem ve programlarının Türkiye’ye entegre olduğundan dolayı güncel olarak ülkemizde de uygulanmaya başlamıştır.

Geçtiğimiz süreç içerisinde Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği olarak ilgili ilaç zamlarının ülkemizin hiçbir yetkili kurulu tarafından gerçekleşmediğini birçok kez dile getirmiştik. Fakat ayni zamanda devletler arası iyi niyet ilişkileri çerçevesinde ön görülen ilaç zamlarının ortalama ne kadar beklendiğinin önceden öğrenilmesi için Sağlık Bakanlığı’mıza iletmiş olmamıza rağmen herhangi bir sonuç alınamamıştır.

Unutulmasın ki, sosyal devlet anlayışı insan onuruna uygun refah düzeyini sağlamak ve vatandaşının dara düşmesini önlemek demektir. Geldiğimiz noktada ise sağlık alanının olmazsa olmazı olan vatandaşın ilaç tedariği, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde devletimiz tarafından kendine görev bilinerek vatandaşına sahip çıkmalıdır.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarafından hayata geçirilen %20’lik zam ile birlikte, Genel Sağlık Sigorta uygulamasını disipline bir şekilde, çok iyi kullanarak devletin eczanelere geri ödemesini sağlamayı başarmış Türkiye Cumhuriyeti’nin milyonlarca vatandaşı etkilenmeyecektir. Fakat ülkemizin sağlık ve ilaç konularını uzun vadeli değil de, günübirlik çözüm yolları ile yöneten yetkililerin henüz daha hayata geçiremedikleri ilaç takip sistemi, otomasyon sistemi ve de Genel Sağlık Sigortası’nın olmamasından dolayı, ilaç zammından direk olarak ülkemiz vatandaşı etkilenecektir.

Burada ise sorumlu vatandaş veyahut elinde tek bir yetki dahi olmayan eczacı değil, belirttiğimiz gibi geçmişten bugüne kadar taş taş üstüne koymayan yetkililerdir.  

Son olarak tekrardan hatırlatmak isteriz ki, biz eczacılar başta tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandeminin getirdiği sıkıntıların yanı sıra, halen daha sağlık üst kurulunda tek bir eczacının olmamasının sonucunda sektörümüz ile ilgili alınan yanlış kararların doğurduğu sıkıntılar ile mücadele etmekteyiz.  Fakat tüm olumsuzluklara rağmen, meslek yeminimize sadık kalarak her ne pahasına olursa olsun, koruyucu sağlık hizmetlerini kendimize öncelikli görev olarak belirlemiş, vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

 

Bu haber toplam 1841 defa okunmuştur