1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Sağlanması için Uğraşacak Adaylara Oy Vereceğiz!
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Sağlanması için Uğraşacak Adaylara Oy Vereceğiz!

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Sağlanması için Uğraşacak Adaylara Oy Vereceğiz!

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Sağlanması için Uğraşacak Adaylara Oy Vereceğiz!

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
info@feministatolye.org


28 Temmuz seçimleri yaklaşırken partilerin toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarına verdiği önem de bir kez daha gündemimize oturdu. Bizler Feminist Atölye aktivistleri olarak kadınların siyasetteki temsilinin artırılması gerekliliği üzerine defalarca konuştuk. Bir yandan kadınların siyasette aktif olması için gereken yapısal ve kurumsal düzenlemeler ile ilgili önerilerimizi sunarken, öte yandan da seçilecek olan vekillerin biyolojik cinsiyet itibarıyla “kadın” olmasının yeterli olmadığını, toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaletini sağlayacak vekiller olması gerektiğini defalarca vurguladık. 28 Temmuz seçimlerine giderken ülkeyi yönetmeye talip olan siyasi parti ve adaylara taleplerimizi bir kez daha duyurma ihtiyacı hissettik. Bizler sandığa gideceğiz ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerekli olan projelere programlarında yer veren partilere oy vereceğiz.
“Ülkemizde hiçbir şey değişmiyor”, “sandığa gitmeyi düşünmüyorum” diyen tüm seçmenlere sesleniyoruz: Emek hareketi kapitalizm var diye mücadelesinden vazgeçmedi, homofobi var diyerek lgbt bireyler susmadı, ataerki her yanı kuşattı diyerek feministler geri adım atmadı. İşte bu yüzdendir ki ülkemizde vesayet var diye sandığa gitmeyecek değiliz.
Mücadele her yerde, mücadele her koşulda, mücadele her zaman!

***

FEMA’nın Talepleri:

1. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmasının Kurulması:
İlgili STÖ’ler ile birlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilişkili her konuda gerekli bilgi toplama, istatistiki veri düzenleme ve araştırma faaliyetlerini yürütecek,  ülke düzeyinde TCE ile ilgili gerekli yasal ve kurumsal düzenlemeleri planlayacak TOCEM’in kurulması için gerekli hazırlık ve toplantıların yapılması. İlgili STÖ’ler ve kurumlarla işbirliği ağları oluşturulması.

2. Cinsiyet Odak Noktalarının Kurulması:
Bakanlık ve beledi düzeylerde, toplumsal cinsiyet eşitliği uygulamalarının plan ve programlara aktarılmasını sağlama anlamında bir icra kurumu, hukuki ve ekonomik danışmanlık hizmeti verme anlamında da bir bilgi noktası (info point) gibi çalışacak CON’ların kurulması için Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki en iyi uygulama (best practices)örneklerini incelemek, ilgili STÖ’ler ile işbirliği yapmak.

3.Kolluk Güçlerinde Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Birimi Kurulması:
  Fiziksel ve cinsel şiddet suçları başta olmak üzere, Kadına Yönelik Şiddet ve toplumsal cinsiyet temelli her türlü şiddeti önlemek, takip etmek ve ortadan kaldırmak amacıyla Polis Teşkilatı içerisinde özel birimlerin kurulması.

4. Sağlık Birimlerinde Kadına Yönelik Şiddete Müdahale Birimleri Kurulması:
Kadına Yönelik Şiddet ve toplumsal cinsiyet temelli her türlü şiddet vakaları sonucunda ortaya çıkan ağır fiziksel ve psikolojik hasarları anında rapor edecek, bu vakalara yaşanan şiddetin içerik ve niteliğine göre müdahale edecek, kolay hareket edebilen- mobile özel ünitelerin Sağlık Birimlerinde kurulması.

              5. Ombudsperson Makamında TCE Masası kurulması:
      Ombudsperson makamında, TCE ile ilgili her türlü yasal başvuru ve şikayeti değerlendirecek özel bir masa kurulması.

      6. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı’nın hazırlanması:
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı’nın hazırlanması için 2 yılda 1 ülke düzeyinde TCE Makro-Plan ve Politikalar Kongresi düzenlenmesi. Bu kongre ekonomi, sağlık, çevre, maliye, eğitim, çalışma hayatı, yasal mevzuat, sosyal ve kültürel politikalar konusunda TCE’yi sağlamaya yönelik bir Şura gibi işlev görmeli, aynı zamanda ilgili konularda çalışma yapan devlet personeli ile sivil toplum temsilcilerini bir araya getiren bir kongre olmalıdır.

     7. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin yeniden yapılandırılması:
Sosyal Hizmetler personeli TCE yaygınlaştırma (gender mainstreaming) eğitimine tabi tutulması, Sosyal Hizmetler Dairesi içerisinde engelli, yoksul, tek ebeveyn, boşanmış, işsiz vb. dezavantajlı konumda olan kadınlara (ve varsa çocuklarına) gerekli hizmeti sunacak özel birimlerin kurulması için yeniden yapılanmaya gidilmesi.
(devamı haftaya)

Bu haber toplam 1395 defa okunmuştur
Gaile 220. Sayısı

Gaile 220. Sayısı