1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Telsim: “Hayat pahalılığı fiyatları belirliyor”
Telsim: “Hayat pahalılığı fiyatları belirliyor”

Telsim: “Hayat pahalılığı fiyatları belirliyor”

Telsim Vodafone, standart tarifeye ilişkin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemede standart tarifeye yüzde 9,80 oranında zam yapıldığını açıkladı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Telsim Vodafone, standart tarifeye ilişkin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemede standart tarifeye yüzde 9,80 oranında zam yapıldığını açıkladı.

Telsim, diğer tarifeler ve paketlerde herhangi bir zam veya fiyat değişikliğine gidilmediğini belirterek, hayat pahalılığına göre bu düzenlemenin hayata geçirildiğini ve 1 Şubat’tan itibaren uygulamaya konulacağını vurguladı.

Telsim,  bir fatura miktarına yansıyan ücretin yarısının devlette gittiğin belirterek, yüzde 20 KDV, yüzde 35 Özel İletişim Hizmetleri Vergisi (ÖİHV), yüzde 15 de hazine payı şeklinde bir vergilendirme kalemine tabi olunduğunu aktardı.

Türkiye ile sürekli olarak tarife ve fiyat kıyaslamasının haklı olarak yapıldığını ancak ülkedeki üretim maliyetlerinin Türkiye’ye kıyasla çok daha pahalı olmasına da dikkat çeken Kurum, diğer büyük bir etmenin ise nüfusun Türkiye ile kıyaslanamayacak oranda az oluşundan kaynaklandığını vurguladı.

“Fiyat düzenlemesini bakanlık yapıyor”

Telsim, geçtiğimiz günlerde yapılan fiyat düzenlemesinin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile GSM Operatörleri arasında yapılan lisans sözleşme gereği, her 6 ayda bir DPÖ rakamları dikkate alınarak, bakanlığın eksik veya fazladan yüzde 3’lük kendi takdirini de ekleyerek yasal olarak yapması gereken bir fiyat düzenlemesi olduğunu belirtti.

Telsim, şunları aktardı: “Fiyat düzenlemesi bir şirket kararı değildir. İlgili bakanlık, GSM operatörleri ile yapmış olduğu sözleşmenin bir gereği olarak bu düzenlemeyi yapmak durumundadır. Şöyle ki ülkede hayat pahalılığı eksi çıkarsa, bakanlık fiyatları ucuzlatma yönüne de gidebilir. Ama hayat pahalılığı eğer artı çıkarsa, bu fiyatlara artış olarak yansıtılmaktadır. Bu uygulamada en sıkıntılı taraf, her 6 ayda bir yapılması gereken düzenlemenin, her 2 veya 3 yılda bir yapılmasıdır. Örneğin son düzenleme 2014 yılında yapılmış, yani Dolar’ın 2.2 TL olduğu bir dönemde son düzenleme gerçekleştirilmiştir. Şimdiyse 1 Dolar 4 TL sınırını zorlamakta olduğu bir ortamda bakanlık %9’lukbir artış ile standart tarife tavan fiyatlarını belirlemiştir. Bu karar son 6 ayın değil son 3 yılın bir düzenlemesidir. Sadece son düzenlemeden bu yana ortaya çıkan enflasyon rakamı yüzde 17,2’dir”

Ülkemizde rekabet koşulları tam değil

Telsim Vodafone, ülkedeki rekabet koşullarının tam olmadığını vurguladı. Ülkedeki rekabet çok önemli bir konu olduğunu belirten Kurum, “bu nedenle rekabetin önündeki tüm engellerin kaldırılması, müşteri memnuniyeti için olmazsa olmaz bir koşuldur” dedi.

Ülkede hala daha ‘numara taşıma’ konusunun hayata geçirilmemiş olmasına dikkat çeke Telsim, bu durumun abonelere  müşteri tutsaklığı yaşatmakta olduğunu belirtti.

Telsim, “Müşteri en iyi hizmet aldığı operatöre, numarası ile birlikte dilediği an geçebilmelidir. Bu nedenle bu engelin de bir an önce kaldırılması için yasal düzenleme ve tüm hazırlıkların tamamlanmasını sabırsızlıkla beklemekteyiz” dedi.

Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasındaki farka da değinen Telsim, Türkiye ile sürekli olarak tarife, fiyat ve içerik kıyaslaması yapılmasının, tüketicilerin en doğal ve haklı yaklaşımı olduğunu ancak fark yaratan bazı faktörler olduğunu aktardı. Telsim, şöyle devam etti: “Unutulmamalıdır ki bu farkı yaratan faktörler de ülkemizde maalesef mevcuttur. Bunlardan ilki üretim maliyetlerinin Türkiye’ye kıyasla çok daha pahalı olması, ikinci ve diğer büyük bir etmen ise nüfusun Türkiye ile kıyaslanamayacak oranda az oluşu. Evimizde 5 kişi için yaptığımız yemeğin birim maliyeti ile 5 bin kişiye hazırlanan yemeğin birim maliyeti aynı olamayacağı gibi, bizde de 300bin kişi için hazırlanan tarife fiyatları ile 85 milyon için hazırlanan tarife fiyatları farklılıklar taşıyacaktır.

Vergi  konusunda ise yüzde 20 KDV, yüzde 35 ÖİV, yüzde 15 de hazine payı şeklinde bir vergilendirme kalemimiz var. Baktığınızda bir fatura miktarının neredeyse yarısı devlete gidiyor.

Türkiye’yle kıyaslarsanız. Türkiye’de bu oranlar yüzde 18 KDV, yüzde 25 ÖİV’dir. Hazine payı ise aynıdır, yüzde 15’tir”

 

BAKANLIĞIN YENİ DÜZENLEMESİ İLE YAPILMIŞ STANDART TARİFE FİYATLARI

Faturalı

Mevcut Fiyat

1 Şubat itibariyle *

Aylık sabit ücret

3,80 Krş/Ay

4.17 Krş/Ay

Şebeke İçi

0.33 Krş/dk

36 Krş/dk

Sabit Telefon

0.33 Krş/dk

0.36 Krş/dk

Diğer Operatör

0.42 Krş/dk

0.41 Krş/dk

Yurtiçi ve Türkiye SMS

0.24 krş/adet

0.26 Krş/dk

GPRS ilk 5 MB

3.65 TL

3.9 TL

GPRS 5 MB üzeri

0,18 TL / MB

0.39 TL / MB

Aşağıda yer alan RED tarifelerde ise, vergili,(hazine payı hariç) vergisiz ve Euro karşılaştırmalı mevcut içerik ve ücretlendirmeli tablo yer almaktadır. Ayrıca ON NUMARA TARİFE fiyatlandırması da aynı şekilde devam etmektedir.

 

Red Bronze

Red Silver

Red Gold

Red Diamond

Fiyat TL  (12 ay taahhütlü)

100 TL

150 TL

200 TL

299 TL

Fiyat TL (vergi Hariç)

62 TL

93 TL

123 TL

185 TL

Fiyat EURO (vergi Hariç)

14.9

22.4

29.6

44.6

İnternet

5 GB

10 GB

15 GB

20 GB

Dakika

500 DK

1000 DK

1500 DK

5000 DK

 

On numara Tarife

Her 100 dakika

10 TL

Her 1 GB internet

10 TL

Her 100 SMS

10 TL

Akıllı Faturalama (Aylık)

10 TL

 

Türkiye ve diğer üçüncü ülkelere aramalar da uygulanan fiyat neydi, 1 Şubat’tan itibaren ne olacak?

 

Faturalı

Fiyat

1 Şubat itibariyle *

Türkiye GSM

79 Krş/dk

0.87 Krş/dk

Türkiye Sabit Telefon

39 Krş/dk

0.41 Krş/dk

INT1 GSM

1.89 TL

2.07 Krş/dk

INT1 Sabit Telefon

0.55 TL

0.6 Krş/dk

INT2 GSM

1.89 TL

2.07 Krş/dk

INT2 Sabit Telefon

1.09 TL

1.20 Krş/dk

INT3

1.89 TL

2.07 Krş/dk

INT4

3.15 TL

3.45 Krş/dk

Yurt Dışı SMS

41 krş/adet

0.44 Krş/dk

 

Bu haber toplam 3803 defa okunmuştur
İlgili Haberler