1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Surlariçinde 'turist çok müşteri yok'
Surlariçinde 'turist çok müşteri yok'

Surlariçinde 'turist çok müşteri yok'

Suriçi esnafı turistlerin alış veriş yapmamasından turist rehberini sorumlu tutuyor.

A+A-

Surlariçi çarşısındaki esnaf, sokakların turistle dolu olsa da satış yapamadıklarından yakınıyor, “Çarşı kuru kalabalıktan oluşuyor” diyor…

Özellikle hafta sonu çarşıya yüzlerce turistin geldiğini belirten esnaf, turistlerin sadece dükkanların önünden geçtiğini, alış veriş yapmadığını belirtiyor. Suriçi esnafı turistlerin alış veriş yapmamasından turist rehberini sorumlu tutuyor, rehberlerin turistleri ‘anlaşmalı yerlere’ götürdüğünü savunuyor.

“Emekli maaşımı dükkanın kirasına ve elektriğine yatırıyorum” diyen esnaf, turist rehberlerinin, turları sadece anlaşmalı olduğu mekanlara götürdüğünü iddia etti.

Esnaf, geçiş noktasındaki sınırlamanın da çarşının belini büktüğünden yakındı.

“Geçiş noktalarında kontrol yapılıyor, buradan alınan eşyalara el konuluyor. Bu sebeple güneyden gelen birçok müşterimizi kaybettik” diyen çarşı esnafı, kimi zaman görülen kalabalık turist kafilesinin çarşıdan şu dahi almadığını söylüyor.

Çarşı esnafı ne dedi?

Fatma Nur İri: “Hafta sonu olan kazancımızla, tüm haftayı çıkarmaya çalışıyoruz”

“Çarşıda özellikle hafta sonu oldukça fazla turist oluyor. Bu gibi günlerde, işlerimiz hafta içine kıyasla biraz daha iyi olsa da, yeterli olduğunu söyleyemem. Hafta sonu olan kazancımızla, tüm haftayı çıkarmaya çalışıyoruz”

Faysal Dağdelen: “Rehberler turistleri anlaşmalı restorana götürüyor”

“Rehberler, turlarla getirdikleri turistleri anlaşmalı olduğu restoran ve kafelere götürüyor. Yani çarşının bu sokağı resmen sadece yol olarak kullanılıyor. Burada turistler önümüzden geçip gidiyor… Çarşı ne yazık ki kuru kalabalıktan ibaret. Hafta sonu çarşı daha kalabalık olsa da, bizim satışlarımızda değişen bir şey yok”

Hatice Yorgozlu: “Turistler dükkanın önünden dümdüz geçiyor”

“Turistler dükkanın önünden dümdüz geçiyor. Çarşıda yoğunluk var ama satış olarak bir şey yok… Bu saat oldu bu kalabalığa rağmen halen satış yapamadık. Turla gelen turistler, belli başlı dükkanlara gidiyor. Güneyden gelen Kıbrıslı Rumlar ise, geçiş noktasındaki gümrükte yapılan kontrol ve sınırlama sebebiyle isteseler de bir şey alamıyor. Ben emekli maaşımı dükkan kirasına harcıyorum”

Şener Yorgozlu: “Çarşıdan su dahi almıyorlar”

“Çarşının bu hali rehberler yüzündendir. Onlar turistleri, kendi anlaşmalı olduğu yerlere götürüyorlar, çarşının geri kalanına uğramıyorlar bile. Gelen turistler, gezip tarihi binalara bakıyor, fotoğraf çekip ayrılıyor. Çarşıdan su dahi almıyorlar”

Hasan Hançerli: “Emekliyim, aldığım maaşı dükkanın kira ve elektriğine yatırıyorum”

“Son bir yıldır turist sayısı artsa da işlerimiz buna orantıda yoğunlaşmadı… Aynı yerde sayıyoruz diyebilirim. Bunun en büyük nedeni de, güneyden gelen turistlerin gümrük yasağı olmasıdır. Turistler artık su dahi almıyorlar ve çekiniyorlar. Sadece gezip görme amaçlı geliyorlar çarşıya… Maalesef bu saat oldu ama satış yapamadık. Emekliyim, aldığım maaşı dükkanın kira ve elektriğine yatırıyorum”

Samet Gölgesiz: “Sokaklar dolu ama dükkanlar bomboş”

“Çarşıda boş bir kalabalık söz konusu. Sokaklar dolu ama dükkanlar bomboş. Bugün henüz satış yapmış durumda değiliz. Turistler sadece dükkanların önünden geçiyor, içeriye ise belki bakmak için giriyor o kadar. Haftasonu biraz daha kalabalıklaşsa da, çarşıya bir katkısı olduğunu sanmıyorum”

Salih Doktoroğlu: “Çarşıya yüz tane turist geliyorsa, belki on tanesi bir şey alıyordur”

“Çarşıya yüz tane turist geliyorsa, belki on tanesi bir şey alıyordur. Satışlarımız oldukça düştü. Geçiş noktası açıldığı zamanlarda işlerimiz iyiydi. Ancak sonrasında çeşitli nedenlerden dolayı azalma oldu. Şimdi geçiş noktasında ürün yasağı da var, en çok da bu sebeple turistler bir şey almaz oldu”

Bayram Dışkaya: “Çarşı resmen kuru kalabalıktan ibaret”

“Çarşı resmen kuru kalabalıktan ibaret. Özellikle haftasonları, yüzlerce turist geliyor, dükkanın önünden geçip gidiyor. Bu sorunu dile getirmekten yorulduk. Geçiş noktasındaki baskıdan dolayı güneyden gelen insanlar bir şey almaya korkar oldu, çünkü alsalar da bırakmak zorunda kalacaklar”

Bu haber toplam 1858 defa okunmuştur
Etiketler : ,