1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sosyal Medya Faydalı mı?
Sosyal Medya Faydalı mı?

Sosyal Medya Faydalı mı?

“Sosyal” medya, sosyal hayatımızı sokaktan, yollardan, parklardan alıp evimize, cep telefonlarımıza taşıdı.

A+A-

Cenk PAŞA

“Sosyal” medya, sosyal hayatımızı sokaktan, yollardan, parklardan alıp evimize, cep telefonlarımıza taşıdı. Hayatımız gözle görülür şekilde etkilendi ama sosyal medyayı “zararlı” ilan etmeden önce mutlaka sosyal medyayı anlamalıyız.

Sosyal ağlar tüm dünyada üç kişiden ikisinin kullandığı, bu kullanıcıların %82’si ise 18-25 yaş aralığındaki gençlerin oluşturduğu bir kitle durumunda.

Sosyal Ağlar’da Risklerimiz nelerdir?

Sinemalarda gösterilen filmin hangi kategori izleyiciye hitap ettiğini görebiliriz, TV’deki progamlarda ayni durum söz konusu. Ancak sosyal medyada böyle bir durum yok. Çocuklarımız ayrımcılık ve ırkçılığa, şiddet içerikli gönderilere, uygunsuz içeriklere rastgele ulaşabilir. Zorbalık için çok uygun bir zemin olan sosyal ağlar, korumasız ve güçsüz anlarında çocuklarımıza ve gençlerimizi ele geçirebiliyor. Zorbalık ve dışlanma ile çocuklarımızın depresyon ve intihar riskini arttırabiliyor.

Ne Yapabiliriz?

Bu durumlara maruz kalmamak için çocuklarımıza internet yasağı mı koyalaım? Tabi ki hayır. Sosyal ağları genel olarak “yaramaz” ilan etmek doğru bir yaklaşım olmaz. Sosyal ağlar aslında bir arkadaşlık aracı, iletişim alternatifi olarak kullanılabilir. Bu tür “zorba” kişiler engellenebilir. Çocuklarımızı her konuda olduğu gibi sosyal ağlar konusunda bilinçlendirmeliyiz. Orta okullardan itibaren sosyal ağlar ve internet kullanımı ile ilgili derslerin eklenmesi bu bilinçlendirmenin çok daha hızlı ve pekiştirici olması sağlanabilir.

Faydaları…

Sosyal ağlar kendini ifade etmeye daha çok olanak tanır. Bilgi paylaşımı hızlı ve kolay olur. Başka fikirlere saygı duyup onları anlamaya yardımcı olur. Doğru kullanımda sosyalleşme alternatifidir.

Kurumsal firmalar için çok cazip ve direk hedef kitleye ulaşabilecekleri bir reklam ve tanıtma platformudur.

Sosyal ağlarda çocuklarımız arkadaşları ile ilşkilerini güçlendiriyor. Online olarak birbirlerinden birşeyler öğrenmeye istekli bir genşlik mevcut. birbirleri ile etkileşim içerisinde olup geri bildirim alırlar, bu sayede tek bilgi kaynağı öğretmen ve yetişkinler olmaktan çıkmıştır.

Teknoloji ve sosyal ağlar çocuklarımıza hiç belki de hiç gidemeyecekleri coğrafyalardan insanlar ile tanışmayı ve kendilerini iletişim konusunda geliştirmeleri fırsatını veriyor.

Sosyal ağlarda çocuklar empati yapmayı kazanıyorlar. Arkadaşlarının, akrabalarının doğum günlerini hatırlayıp kutlamaları, onların mutluluklarına yorumlar yazarak ortak olmaları, aynı okulda hatta ülkede olmadıkları arkadaşları ile hiç kopmadan iletişimlerine devam etmeleri sosyal ağların olumlu getirilerinden.

Sosyal olaylara tepki vererek dünyamıza sahip çıkan bir gençlik yine sosyal ağlar sayesinde yetişiyor.

Sosyal Medyayı Kullanım Amacımız?

Araştırmalar gösteriyor ki sosyal ağları kullananların %60’ının amacı diğer insanların ne yaptığını görmek. Sosyal ağlarda çok zaman harcayanlar diğer insanların kendisinden daha iyi bir hayatı olduğunu düşünüyor…

 

Devam Edecek…

 

 

Bu haber toplam 4716 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 327 Sayısı

Adres Kıbrıs 327 Sayısı