1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Silah kullanamayacak ama ‘makul ölçüde zor kullanacak’
Silah kullanamayacak ama ‘makul ölçüde  zor kullanacak’

Silah kullanamayacak ama ‘makul ölçüde zor kullanacak’

Özel Güvenlik Yasası komiteden OYBİRLİĞİ ile geçti Genel Kurul’a sevk edildi…

A+A-

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi,  Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi,  “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı’ üzerindeki görüşmelerini tamamladı, tasarıyı Genel Kurul’a havale etti.

Bazı kesimlerin endişe belirttiği, demokrasi, haklar ve özgürlükler anlamında pek çok sorunun ortaya çıkacağı görüşünü paylaştığı yasa tasarısı, komitedeki bazı değişikliklerin ardından OYBİRLİĞİ ile Genel Kurul’a sevk edildi.

‘Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette’

‘Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek’ amacıyla hazırlandığı belirtilen Yasa Tasarısı, Özel Güvenlik Komisyonu’nun kurulmasına ve görevlerine; özel güvenlik izninin verilmesine; özel güvenlik hizmetini yerine getirecek şirketlerin ruhsatlandırılmasına ve denetlenmesine; özel güvenlik görevlilerinin taşıması gereken niteliklere, görev ve yetkilerine; özel güvenlik eğitimine; ve izinsiz veya bu Yasaya aykırı faaliyetlerin cezalandırılmasına ilişkin hususları kapsıyor.

NELER OLACAK?

Özel güvenlik görevlilerine ateşli silah yok!
Havalimanı, liman ve gümrük gibi yerler ile spor müsabakaları, sahne gösterileri…
Durumu DERHAL polise bildirme zorunluluğu!..
‘Üst arama, engel olma, alı koyma, ey koyma, polis gelene kadar güvenliği sağlama…’
‘Makul ölçüde ve orantılı olmak kaydıyla zor kullanmak’

 

‘Komisyon’ oluşturulacak…

Yasaya göre komisyon, özel güvenlikle kararları almak üzere İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, ilçe kaymakamı, Polis Genel Müdürü veya en az Müdür Müavini rütbesinde bir temsilci, savcı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanının atayacağı en az Binbaşı rütbesinde bir temsilciden oluşacak.

Yasaya göre ‘Acil veya geçici’ hallerde Komisyon kararı olmaksızın, Bakanlık tarafından özel güvenlik izni verilebilecek.  

Özel güvenlik görevlilerine ateşli silah yok!

Yasa Tasarısı’nı görüşen komite, özel güvenlik görevlilerine ateşli silah verilmesini uygun bulmadı, tasarının tümünden ateşli silahla ilgili düzenlemeleri çıkardı.

Komite, özel güvenlik görevlilerine ateşli silah verilmesinin sakıncalı olacağı görüşü doğrultusunda ilgili maddeleri oybirliğiyle Tasarıdan çıkardı.

Havalimanı, liman ve gümrük gibi yerler ile spor müsabakaları, sahne gösterileri…

Yasa Tasarısı ile Kaymakamlar ve Polis Genel Müdürlüğü, havalimanı, liman ve gümrük gibi yerler ile spor müsabakalarının, sahne gösterilerinin ve benzeri etkinliklerin yapıldığı yerlerdeki özel güvenlik tedbirlerini denetlemekten, özel güvenlik görevlilerinin yetkisini aşan uygulamaları kaldırmaktan, alınan güvenlik tedbirlerini değiştirmekten ve kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde ek önlemler aldırmaktan yetkili olacak.

Durumu DERHAL polise bildirme zorunluluğu!..

Yasa Tasarısı’nda dikkat çeken bir diğer madde ise, özel güvenlik görevlileri ve yöneticilerinin, görev alanları içerisinde genel güvenliğin ve kamu düzeninin bozulduğu hallerde, durumu derhal en yakın polis karakoluna bildirme zorunluluğu…

Özel güvenlik şirketleri, Bakanlıktan yeterlilik belgesi alması durumunda, alarm izleme merkezi kurup işletebilecek.

‘Üst arama, engel olma, alı koyma, ey koyma, polis gelene kadar güvenliği sağlama…’

Yasa Tasarısı, ‘Özel Güvenlik’in görev ve sorumluluklarını da düzenliyor…

Buna göre;

“Görev alanına girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirmek, bu kişilerin üstlerini dedektör ile aramak, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirmek

Görev alanına girecek kişi ve eşyalar ile ilgili olarak, aramalar sırasında ortaya çıkan, bulundurulması veya taşınması suç teşkil eden veya kalabalık insan topluluklarının bir arada bulunduğu yerler için tehlike teşkil etmesi muhtemel eşyalar ile bu eşyaları tasarrufunda bulunduran kişilerin girişlerine engel olmak,

Suç teşkil eden eşyalarla ilgili olarak durumu derhal polise bildirmek,

Polis gelene kadar ilgili kişiyi alıkoyarak ve eşyaya el koyarak gerekli güvenlik önlemlerini almak” özel güvenliğin görevleri arasında olacak.

Yasa Tasarısı’na göre, bir kişiyi alıkoyan özel güvenlik görevlisi, polise ve üstlerine derhal bilgi vermekle yükümlü olacak.

‘Makul ölçüde ve orantılı olmak kaydıyla zor kullanmak’

Özel güvenliğin görev ve sorumlulukları arasında, ‘Görev alanında meydana gelmekte olan herhangi bir eylemli saldırıyı veya cana veya mala zarar verilmesini önlemek amacıyla ve her hal ve koşulda makul ölçüde ve orantılı olmak kaydıyla zor kullanmak’ da var.

 

Bu haber toplam 3164 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler