1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Sel Raporu’nun ardından gözler yeni süreçte
‘Sel Raporu’nun ardından gözler yeni süreçte

‘Sel Raporu’nun ardından gözler yeni süreçte

Toplumda derin yaralar açan, sel felaketi ile ilgili detaylı raporun açıklanmasının ardından gözler yeni süreçte izlenecek yol haritasına çevrildi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Toplumda derin yaralar açan, sel felaketi ile ilgili detaylı raporun açıklanmasının ardından gözler atılacak adımlara ve yol haritasına çevrildi.
Girne, Alsancak, Lapta, Dikmen ve Ciklos’ta yaşananları raporlayarak, teknik sıkıntılar ve alt yapı eksikliğini ortaya koyan uzmanlar YENİDÜZEN’e konuştu.
Uzmanlar, hükümetle işbirliği halinde tüm devlet projelerine KTMMOB çatısı altında ‘vize’ zorunluluğu getirileceğini, öncelikli bölgelerin belirlenerek, çalışma yapılacağını aktardı. 
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (KTMMOB) Başkanı Seran Aysal, devlet projelerine vize kontrolünün en geç 1-2 ay içerisince başlatılacağını söyledi.
Aysal, hükümetten gelecek talebe göre, adım adım öncelikli bölgelerin belirleneceğini de ifade ederek, bu kapsamda arazide ciddi çalışma yapılacağını söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gürkan Yağcıoğlu ise yeni dönemde sürecin takipçisi olacaklarını aktararak, “Teknik rapor ortaya kondu. Kimseyi yargılamıyoruz. Ama birlik yasasına ihlal olduğu ortada” dedi.
Öte yandan Girne, Lapta, Alsancak ve Dikmen’deki sel felaketine ilişkin raporu hazırlayan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu ise ortaya konan çalışma ile yasal mücadele zeminin oluşturulduğunu aktardı.
Veysioğlu, çalışmanın bu noktada kalmaması gerektiğini de ifade ederek, raporda yer alan öneriler hakkında ilerlenme sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

 

YENİ SÜREÇTE HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

  • Öncelikli bölgeler belirlenecek, arazide çalışma yapılacak.
  • Tüm devlet projelerine 1-2 ay içerisinde ‘vize zorunluluğu’ prosedürü uygulanacak.
  • Yol yapım çalışmalarında ‘mühendislik’ ön planda tutulacak.
  • KTMMOB, vizelendirilmeyen, projesi olmayan hem Lefkoşa-Girne anayolu, hem de Değirmenlik-Girne dağyolu çalışmalarının takipçisi olacak.
  • Birlik Yasası’na aykırı işlemlerle ilgili mücadele başlatılacak.
  • Girne Vuni Palace Otel’de yaşanan felaketin, Gençlik Kampı’na giden yolda da yaşanma ihtimali var.
  • Dere yatağına yapılan müdahale ile denize ulaşmadan, dolduruldu. Bu konuda hukuki araştırma çağrısı…
  • Sel riski çalışmalarının ülkesel boyuta taşınması gündeme gelecek.

 

KTMMOB Başkanı Seran Aysal:

“Öncelikli bölgeler belirlenecek, hükümetle işbirliğinde kararlıyız”

KTMMOB Başkanı Seran Aysal, hükümet ile işbirliği yapılması noktasında kararlık olduğunu söyledi.
Aysal, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ile varılan sözlü mutabakata göre; tüm devlet projelerinin birlik incelemesi ile vize kontrolünden geçeceğini belirtti.
Söz konusu uygulamanın en geç 1-2 ay içerisinde başlayacağını aktaran Aysal, bu adımın yasal bir zorunluluk olduğunu da dile getirdi.
Aysal, hükümetten gelecek talebe göre, adım adım öncelikli bölgelerin belirleneceğini ifade ederek, bu kapsamda arazide ciddi çalışma yapılacağını söyledi.

“Ortada mühendis yok”

Sürecin nasıl işleyeceğine yönelik birlik hukukçularından görüş alınacağını da belirten Aysal, buna rağmen karşılarında muhatap olmadığını ifade etti.
Aysal, “Ortada mühendis yok. Elimize proje de alamadık. Karayolları’nda da proje yok. Şu anda öyle algılansa da ortaya çıkan sonuçtan Karayolları da sorumlu değil” dedi.

 

İnşaat Mühendisleri Odası Gürkan Yağcıoğlu:

“Birlik Yasası’na ihlal ortada, sürecin takipçisi olacağız”

İnşaat Mühendisleri Odası Gürkan Yağcıoğlu, yeni dönemde sürecin takipçisi olacaklarını aktararak, “Teknik rapor ortaya kondu. Kimseyi yargılamıyoruz. Ama birlik yasasına ihlal olduğu ortada” dedi.
Önceki gün Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ile de görüştüklerini kaydeden Yağcıoğlu, bundan sonraki süreçte yol yapım çalışmalarında mühendisliğe daha çok önem verileceğinin konuşulduğunu dile getirdi.
Yağcıoğlu, hem Lefkoşa-Girne anayolu, hem de Değirmenlik-Girne dağyolu projesinin vizesinin bulunmadığını belirtti.
Proje ile ilgili ‘sorumlu’ makamın ilgili bakanlık veya Karayolları Dairesi olduğuna da işaret eden Yağcıoğlu, “Daha önce de talep ettik alamadık” dedi.
Yağcıoğlu, 8 Ocak Salı günü tüm birim ve basına açık şekilde raporu hazırlayan uzmanların daha detaylı teknik değerlendirme yapacağı bilgisini de paylaştı.

 

Çevre Mühendisleri Odası Doğuç Veysioğlu:

“Çalışma ile yasal mücadele zeminini oluşturduk”

Girne, Lapta, Alsancak ve Dikmen’deki sel felaketine ilişkin raporu hazırlayan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doğuç Veysioğlu, 4 bölge ile ilgili teknik müdahalenin yanı sıra, ortaya konan çalışma ile yasal mücadele zeminin oluşturulduğunu aktardı.
Veysioğlu, çalışmanın bu noktada kalmaması gerektiğini ifade ederek, raporda yer alan öneriler hakkında ilerlenme sağlanmasının şart olduğunu belirtti.
5 Aralık’ta özellikle Girne Vuni Palace Otel’de yaşanan felaketin, Gençlik Kampı’na giden yolda da yaşanma ihtimali olduğunu vurgulayan Veysioğlu, dere yatağına yapılan müdahale ile denize ulaşmadan, doldurulduğunu aktardı.
Veysioğlu, bu konuda hukuki araştırma yapılması gerektiğine işaret etti.
4 bölgede uygun olmayan menfezlerle karşılaştıklarını, dere yataklarına müdahalelerin bulunduğunu ifade eden Veysioğlu, “dere yataklarıyla ilgili mücadele başlatılması gerekiyor” dedi.
Veysioğlu, yasal süreç noktasında birlik olarak direkt adım atamayacaklarını ancak hükümetin bu konuda hukuki zemin başlatması gerektiğini söyledi, sel riski çalışmalarının ülkesel boyuta taşınmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190105112407.jpg

Bu haber toplam 2768 defa okunmuştur
İlgili Haberler