1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Prestijli Dünya Şampiyonası (!)
Prestijli Dünya Şampiyonası (!)

Prestijli Dünya Şampiyonası (!)

IOC ve WADA’nın kurallarını tanımayan “NAC (National Athletic Commitee)’ denen kuruluşa 100 bin TL vererek “Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonası” düzenleyen zihniyet, doping ilaçlarının kullanılmasını teşvik ettiği için suç işliyor

A+A-

Bakan Mutlu Atasayan’ın “Dünyanın en prestijli şampiyonalarından” dediği ‘NAC’ın yaptığı organizasyona ‘Dopingle Mücadele Kurulu’ sokulmadığı öğrenilirken Türkiye Cumhuriyeti Vucut Geliştirme Başkan Yarımcısı Alparslan Hazar “NAC yarışmalarında doping testi yaptırmadığı için genellikle yarışlarına yasaklı sporcular katılmaktadır” dedi

KKTC Dopingle Mücadele Kurul Başkanı Cevdet Tınazcı, “NAC KKTC Temsilcisi Ali Dağlameroğlu’na sözlü olarak şampiyona sırasında doping testi yapalım dedim, kabul edilmedi” dedi. Dr. Hikmet Yücel (Dopingle Mücadele Kurul eski başkanı), “Doping testi yapmam diyen bir spor kuruluşunun yarışmalarına temiz olan hiçbir sporcunun katılmaması gerekmektedir. Bu onları da şaibe altına sokar” dedi

DEVLETTEN 100 BİN TL KATKI... NAC organizasyonu için Bakanlar Kurulu nisan ayında, Spor Dairesi’nin 2013 Mali Yılı Bütçesi altında yer alan “Spor Federasyonları ve Spor Birliklerine Katkı” kaleminden 50 bin TL “Sportif Faaliyetlere ve Spor Tesislerine Katkı Projesi” kaleminden de 50 bin TL toplam 100 bin TL katkı yapılması kararı almıştı


Hüseyin KIRAL
IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ve WADA’nın (Dünya Anti Doping Ajansı) kurallarını tanımayan ‘NAC (National Athletic Commitee) denen kuruluşun ülkemizde bugün gerçekleştirdiği ve Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan’ın “Dünyanın en prestijli şampiyonası” dediği NAC Dünya Vücut Geliştirme ve Fitnes Şampiyonası için doping testi yaptırmayı kabul etmediği ortaya çıktı.
Bakanlar Kurulu kararı ile Spor Dairesi’nin 2013 Mali Yılı Bütçesi altında yer alan “Spor Federasyonları ve Spor Birliklerine Katkı” kaleminden 50 bin TL “Sportif Faaliyetlere ve Spor Tesislerine Katkı Projesi” kaleminden de 50 bin TL, toplamda 100 bin TL para verilerek yaptırılan şampiyona için yapılan araştırmada NAC’ın yaptığı organizasyonlarında doping testi yaptırmadığı için dopingli sporcuları düzenlediği yarışmalara katılmalarını teşvik ettiği ortaya çıktı.

Hazar: “Doping testi yapılmıyor”
Yaptığımız araştırmada NAC ile ilgili olarak TC Vucut Geliştirmeve Bilek Güreşi Federasyon Başkan Yarımcısı Alparslan Hazar’ın görüşlerini aldık.
Hazar, NAC (National Athletic Commitee) diye bir kuruluşu tanımadıklarını, kendileri dünyanın tanıdığı IFBB’nin (International Federation of Bodybuilders) kuralları içerisinde, TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öngörüleri doğrultusunda IOC kuralları çerçevesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı.
Hazar, “NAC’ın düzenlediği vücut geliştirme şampiyonalarında doping testi yaptırmadığı için genellikle yarışlarına yasaklı madde kullanan sporcularında katılmalarını teşvik etmektedir” açıklamasında bulundu.
Alparslan Hazar, “NAC’ın düzenlediği bir organizasyona bizim sporcularımızdan katılan olduğunu tespit ettiğimiz zaman o sporcu bir daha bizim yarışmalarımıza katılamaz” dedi.

Tınazcı: “Doping testi kabul görmedi”
KKTC Dopingle Mücadele Kurul başkanı Cevdet Tınazcı yaptığı açıklamada, şampiyonadan bilgisi olduğunu ve “NAC (National Athletic Commitee) KKTC Temsilcisi Ali Dağlameroğlu’na sözlü olarak şampiyona sırasında doping testi yapalması için başvurduğunu, ancak kabul görmediğini açıkladı.
Cevdet Tınazcı “bu yarışmada IOC kuralları ne yazıktır ki devlet eliyle hiçe sayılmış ve yine devlet eli ile sporcular yasaklı madde kullanmaya teşvik edilmiştir” dedi.

Dr. Hikmet Yücel: “Sporcu şaibe altında kalır”
Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımı Dopingle Mücadele Kurul Eski Başkanı Dr. Hikmet Yücel “NAC ın doping testi yapıp yapmadığıyla ilgili bir yazı bulamadım. Tüm bunlara rağmen dopingli sporcuyu yarışmalara kabul eden bir organizasyon, sporcu sağlığını hiçe sayıyor demektir, ve kabul görmesi mümkün değildir. Bu sporcuların doping ilaçlarını kullanmalarını teşvik anlamındadır. Doping maddelerinin yan etkileri arasında kısırlık, kanser, saldırganlık, böbrek yetmezliği, ölüm dahil birçok insan sağlığını bozan yan etkileri vardır. Doping testi yapmam diyen bir spor kuruluşunun yarışmalarına temiz olan hiçbir sporcunun katılmaması gerekmektedir. Bu onları da şaibe altına sokar. Spor insan sağlığını geliştirmek için yapılır, bozmak için değil. KKTC dopingle mücadele kurulunun bu olayı araştırması ve gereğini yapması gerekmektedir. Bizim için sporcunun sağlığı yarışmada alınacak madalyadan daha önemlidir” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 3224 defa okunmuştur