1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Pratik ve sağlıklı kış yemekleri
Pratik ve sağlıklı kış yemekleri

Pratik ve sağlıklı kış yemekleri

Düdüklü tencerede herhangi bir kurubaklagil çeşidini haşlayıp dondurucuda muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman pratik bir şekilde yemeğini ya da haşlamasını menünüze katıp afiyetle tüketebilirsiniz…

A+A-

dilara-topcan-005.jpg

Çalışma yaşamı, gündelik yoğunluklar vb. sebeplerden ötürü yemek hazırlamak da çoğu zaman birçok kişi için problem teşkil edebiliyor. Bir de sağlıklı yemek hazırlamak gerekiyorsa bu durum kişilerin gözünde hayli büyüyebiliyor. Aslında alternatiflerin farkında olursak sağlıklı beslenmek ve pratik bir şekilde leziz ve sağlıklı menüler oluşturabilmek de her zaman için elimizde…

PRATİK ÖN HAZIRLIKLARIN ÖNEMİ

Sağlıklı beslenmede çeşitliliğin de ne derece önemli olduğunu biliyoruz. Örneğin soframızda kırmızı etten tutun da beyaz ete kadar et grubunda çeşitlilik yaratmak, kuru baklagilleri unutmamak, mevsimine göre farklı sebzelere de haftalık beslenme programımızda yer vermek çok önemli. Tabii tüm bunları düşününce ‘pratik’ kelimesi gözümüzden yavaşça uzaklaşmaya başlayabiliyor, korkuveriyoruz. Fakat durum hiç de öyle olmak durumunda değil. Çeşitliliği oluşturabilmek adına önceden pratik bir şekilde bazı hazırlıklar yapmanız yeterli olacaktır. Korkmayın, basit hazırlıklardan bahsedeceğim… :)

Mesela düdüklü tencerede herhangi bir kurubaklagil çeşidini haşlayıp dondurucuda muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman pratik bir şekilde yemeğini ya da haşlamasını menünüze katıp afiyetle tüketebilirsiniz… Ya da tavuk ya da kırmızı et kıymasını bolca alır, minik köfteler hazırlar, ikişer üçer buzdolabı poşetlerine sararak yine dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz (üzerlerine hazırladığınız tarihlerini de yazmayı unutmayın)… Böylelikle yine kendinize pratik menüler yaratabilmeniz çok kısa bir sürede mümkün hale gelmiş olacaktır… Bu alternatifleri çoğaltmak da pek tabii mümkün… Gelelim şimdi en pratiğinden birkaç sağlıklı menü alternatifine…

MENÜ ALTERNATİFİ 1: ÇABUK SALATA!

En pratik alternatif adeta bir yaz menüsü kıvamında… O da salata! Evde basitçe doğrayabileceğiniz neler varsa doğrayın (en pratiği sarma lahana olabilir, maruldan birçok kişi yıkaması uzun sürebileceğinden ötürü çekinebiliyor). Dilerseniz mevsime göre neler varsa o yeşillikleri de ilave edebilirsiniz… Sağlıklı beslenme ve besin değişim gruplarıyla önceden tanışıyorsanız et grubu yerine evinizde halihazırda bulunan peynir alternatiflerinden tüketebilir ya da en pratiğinden ton balığını da salatanıza ilave edebilirsiniz. Tavuk, balık, et yapmaya vakti olmayanlar için bu alternatifler öneriler arasında yer alabiliyor… Ayrıca yumurta da hemen pişen bir besin olduğundan onu da bu alternatifler yerine tüketebiliriz… Hem bu soğuk aylarda yumurta tüketimi tokluk hissini de artırmaya destek sağlayacaktır… Sonra da yanına bir-iki dilim ekmek aldınız mı, dilerseniz yoğurt ya da ayran ilavesini de kattınız mı menünüz hazır oldu bile… Hem de en pratik ve en sağlıklı şekilde…

MENÜ ALTERNATİFİ 2: ÖNCEDEN HAZIRLADIKLARIMIZLA!

Diyelim ki ön hazırlıklarınız tamam, dondurucunuzda köfteleriniz hazır… Eve gelir gelmez yağsız tava ya da fırın tepsisinde köftelerinizi  5-10 dakikada pişirebilirsiniz. Bu zaman dilimi içerisinde en fazla 5-10 dakikanızı alacak olan pratik bir bulgur pilavı da hazırlamanız mümkün! Katın baharatını, sıcak suyunu ve azacık da salça ya da mevsiminde hazırlanmış domatesini, hem sağlıklı hem de pratik bulgur pilavınızı hemencecik köftelerinizin yanına hazırlayıverin. Salata yapmak için de vaktiniz varsa salatanızı da hazırlayın. Olmadı brokoli ya da herhangi bir başka donmuş sebzeyi de hemen buğulama yöntemiyle sebze grubundan feragat etmeksizin pişirin. Menünüze bir de yoğurt eklediniz mi tamam. İnanın bana bu menüyü hazırlamak en fazla 15 dakikanızı alacak!

MENÜ ALTERNATİFİ 3: KAHVALTI TADINDA…

Her zaman evde mutlaka ekmek, peynir vardır… Eve geldiniz, pratik ve sağlıklı bir şeyler yemek istiyorsunuz. Hemen sandviç ya da tost yapabilir, yanına da yine pratik bir salatayla hem sağlıklı hem de en çabuğundan bir menü oluşturabilirsiniz…

MENÜ İÇERİĞİNDE DEĞİŞİMLER YAPMAK DA MÜMKÜN!

Bahsettiğimiz bu basit öneriler esasında besin değişim gruplarını da bilmekle çok ilgili. Bunun yanısıra sağlıklı beslenme tabağı modelini bilmekle de yakınen alakalı… Eğer bunlar bilginiz dahilindeyse işiniz daha fazla kolaylaşıyor. Menüler içerisinde değişiklikler yapabilme ve pek tabii en pratik ve sağlıklı bir şekilde menü oluşturabilme şansını yakalayabiliyorsunuz. Sağlıklı beslenmeyi daha detaylı bir şekilde öğrenebilmek adına bizlerden yardım alabileceğinizi de unutmayın. Onu öğrendik mi her şey o kadar basit ve pratik ki… Yeter ki isteyin…

Hepimiz için güzelliklerle dolu bir gün olsun… Neşeyle kalın…

Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 396 Sayısı

Adres Kıbrıs 396 Sayısı