Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta adamız en sıcak günlerini yaşıyor. Hem hava sıcak hem de siyaset sıcak. Siz bu yazıları tam da seçim günü okuyacaksınız. Bu sıcaklıklardan bunalanlara önerim oyunuzu kullanın ve sonra eve gelip kitabınızı okumaya devam edin olacaktır… Mutlu haftalar…


Haftanın Kitabı


Hayata İzler 2
Söyleşiler
Nezire Gürkan, Işık Kitabevi

Nezire Gürkan Hayata İzler kitabının birincisini birkaç yıl önce yayımlamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise yeni kitabı Hayata İzler 2 kitabını okurlarıyla buluşturdu. Nezire Gürkan’ın çeşitli gazetelerde yayımladığı söyleşileri okumayı severim. Çünkü o döneme, o devre, bize dair birçok kişi ile söyleşiler yapar ve bu söyleşileri gazetelerde yayımlanır. Fakat sonra o söyleşiyi hangi gazetede gördüm, bu kişi ile ilgili bir şey okumak, yazmak istiyorum dediğimde çoğu zaman bu yazıyı bulamama sorunu yaşarım. İşte Nezire Gürkan çok iyi, çok güzel bir iş yaparak söyleşilerini iki kitapta yayımladı. Araştırmacılara, tarihçilere, kendi ülkesinin tarihini merak edenlere, bu söyleşileri kitap haline getirerek değerli bir miras bıraktı. İkinci kitapta da birbirinden değerli kişiler ile söyleşiler yer alıyor.
   Her insan dünyaya gelir gelmez hayata izler bırakmaya başlar… Bu izler yaşantısına, çevredekilerin yaşantısına izler bırakır… Bu izler aynı yerde yaşayan insanların tarihine, kaderine, yaşamına, yaşadıklarına ışık tutar… Söyleşiler ve anılar biz tarihçiler için de önemlidir. O dönemin yaşantısını, o dönemin bakış açısını yansıtır… Sırf belge tarihçiliği yaparak bir dönemin sosyal, toplumsal yapısını insanların nasıl yaşadıklarını ne düşündüklerini öğrenmek mümkün olmaz… Bunu anılar ve söyleşiler sağlar. Bu yüzden söyleşilerin kitaplaştırılması çok önemlidir.
    Hayata İzler kitabında 14 farklı insan ile yapılan onların yaşamlarına, yaşayışlarına, adaya dair söyleşiler yer alıyor. 30 yıllı aşkın bir siyaset hayatı olan Enver Emin, hayatını, işini, siyaseti anlatıyor. Türkiye büyükelçilerinden Şakir Fakılı, Kıbrıs günlerini, yaşadıklarını anlatıyor… Yazıları beğenerek okunan Ahmet Tolgay kendi hikayesini, gazeteciliği biraz da adanın hikayesini anlatıyor…
   Kıbrıslı Türklerin en önemli değerlerinden biri olan Fikret Demirağ’ın söyleşisi de kuşkusuz çok değerli bir söyleşi… Sanata, hayata, bize dair… KKTC’nin ilk kadın yargıcı Gönül Erören, Emekli yargıç Hasan Sözmener, 40 yılı aşkın yöneticilik yapan Bilge Nevzat, İş kadını Semral Erel…
   Girişimci kadınlardan biri Münüse Taşer, Özgül Kızılbora, İlk Kıbrıslı Türk Tiyatro sanatçısı Ayla Haşmet, yaratıcılığı ile tüm dünyada tanınan Sevcan Çerkez, bir müzisyen Rauf Kasimov ve “hiç ayak izim olmadı” diyen fakat yazdıklarıyla, yüreği ile insanların hayatlarında izler bırakan Orkun Bozkurt…
Kitapta onların yaşamlarına, yaşadıklarına, yaşanmışlıklarına tanıklık ediyoruz. Bunun yanında ülkemizin, tarihine, yaşama, siyasete dair de bilgiler alıyoruz… Hayata İzler kitaplarına kütüphanenizde yer açın…

 

 

Yeni Çıkanlar


Ona Selam Söyle
Derviş Özer, Khora Yayınları

Dr. Derviş Özer, savaş karşıtı Kıbrıs öykülerini Ona Selam Söyle adı ile kitaplaştırdı. Duygu yüklü, gözlerinizi dolduran Kıbrıslılara kendilerini hatırlatan öykülerden oluşuyor. Kitap savaşta yakınlarını kaybetmiş adanın annelerine ithaf ediliyor…


İngilizlerin Kıbrıs’taki Tarihi
(Acısıyla Tatlısıyla Bir Ada)
Tabitha Morgan, Kalkedon Yayıncılık/ Khora Yayınları

“Kıbrıs Kıbrıs Adası, tarihi boyunca istilalara uğradı, dış güçler tarafından yönetildi ve kendi bağımsız gelişme dinamiğine sahip olamadı. Bunun sebebinin, Ada'nın Doğu Akdeniz'in stratejik bir bölgesinde bulunması ve her dönemin hegemonik gücü için yaşamsal çıkarlara sahip coğrafi konumu olduğu biliniyor. Kıbrıs üzerinde Fenike, Roma, Arap, Ceneviz, Bizans, Venedik, Lüzinyan, Osmanlı ve İngiliz hakimiyetleri birbirini takip ederken, Ada'ya egemen olan güçlerin sırası ile bölgede hegemonyasını pekiştiren güçlerin sırasının örtüşmesi tesadüften ibaret değildir. Ada öylesine stratejik önem arzetmektedir ki, bölgeye hükmetmek isteyenin Kıbrıs'ı elde bulundurması, neredeyse kaçınılmaz bir zorunluluktur...
Her yeni istilacı ile birlikte Ada'nın kültürel iklimi de değişimler göstermektedir. Pagan Roma'dan Müslüman Araplara uzanan, ardından Ortodoks Bizans'tan Katolik Lüzinyanlara varan ve yine Müslüman Osmanlı'dan Anglikan İngilizlere değişim gösteren egemenler yelpazesi, her defasında yeni bir başlangıç, her defasında farklı bir kültürel iklim anlamına gelmiştir...”


İnanç ya da İnançsızlık
Umberto Eco ve Kardinal Martini
1001

"Bence kimsenin, farklı itikatların kendi yandaşlarına yüklediği zorunlulukları yargılama hakkı yoktur. İslam dininin alkol tüketimini yasaklamasına itiraz edemem; eğer bu görüşe katılmıyorsam, Müslüman olmam. Bu nedenle, Katolik Kilisesinin boşanma hakkındaki görüşlerinin neden laikleri korkuttuğunu anlayamıyorum. Eğer katolik olmak istiyorsanız, boşanmayın. Eğer boşanmak istiyorsanız, Prostestan olun. Eğer bir katolik değilseniz ve Kilise sizin boşanmanıza izin vermiyorsa. İşte o zaman şikayet hakkınız var demektir. Kilise tarafından tanınmak istenen homoseksüellerin ve evlenme talebinde bulunan rahiplerin beni kızdırdığını itiraf etmeliyim. Bir camiye girmeden önce, ayakkabılarımı çıkarırım. Eğer ayakkabılarmı çıkarmak istemiyorsam, başa bir yere giderim."

 

Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler
Tony Judt, Yapı Kredi Yayınları

“Yirminci yüzyılı düşünmeye nereden başlayabiliriz?
Onu biçimlendiren düşünceler, olaylar, kişiler toplamına nasıl anlam verebiliriz? Onun başarılarını ve dehşetini zihnimizde nasıl açık seçik bir senteze ulaştırabiliriz. Verdun ve Hiroşima'nın, holokost ve İsrail'in, Hitler ve Stalin'in, Keynes ve Hayek'in, Sartre ve Aron'un, Reagan ve Gorbaçov'un dünyalarını nasıl anlayabiliriz? Daha önemlisi bunlardan nasıl bir ders çıkarabiliriz?”


Kitap Dünyası…

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Leyla Erbil, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne Türkiye'den aday gösterilen ilk kadın yazar olan Leyla Erbil, 82 yaşındaydı.
Dünya edebiyatının saygın ödüllerinden Man Booker'ın bu yılki adayları açıklandı.
İngiltere, Zimbabve, Yeni Zelanda, Kanada, Avustralya, Malezya ve İrlanda'dan 13 aday ve eseri, 10 Eylül'de ikinci bir değerlendirmeye tabi tutulacak ve kalan adayların "en iyisi" 15 Ekim'de açıklanacak.

Bu haber toplam 1340 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 117. Sayısı

Adres Kıbrıs 117. Sayısı