1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Öğrenci taşımacılığında “hayat pahalılığı” grevi
Öğrenci taşımacılığında “hayat pahalılığı” grevi

Öğrenci taşımacılığında “hayat pahalılığı” grevi

KAR-İŞ, dün öğrenci taşımacılığında süresiz greve gitti başladı, %30’luk hayat pahalılığı ödenene kadar geri adım atmayacaklarını kaydetti.

A+A-

Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (KAR-İŞ), dün öğrenci taşımacılığında süresiz greve gitti başladı, %30’luk hayat pahalılığı ödenene kadar geri adım atmayacaklarını kaydetti. Eğitim Bakanlığı Müdürü Salim Özbolat ise, protokolün imzalandığı tarihten itibaren ödeme yapıldığını, ancak geriye yönelik ödeme yapılamayacağını açıkladı.

Dila ŞİMŞEK

Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (KAR-İŞ), dün öğrenci taşımacılığında süresiz greve başladı. Kar-İş Başkanı Bekir Beksan Akandere, “Yüzde 30’luk fiyat artışını ödenene” dek okullara öğrenci taşımacılığı yapılmayacağını bildirdi. Dün süresiz greve başlayan Kar-İş, bakanlığın ‘süre kazanma politikası’ yaptığını savundu. Kar-İş, ‘hakları olan %30’luk artışın’ ve Mart ile Nisan ayı ödemelerinin yapılmasını talep etti.

Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müdürü Salim Özbolat, protokolün, imzalandığı tarihten itibaren geçerli olduğunu ve Bakanlığın bu dönemde mali sorumluluklarını yerine getirdiğini açıkladı. Eğitim Bakanlığı Müdürü Özbolat, Kar-İş’in 30 Nisan’da grev kararı aldığına ve kendisinin ise göreve 3 Mayıs’ta atandığına işaret ederek, “Birkaç gün içinde böylesi sorunların sonuçlanması bekleniyor ve bu da mümkün değildir” şeklinde konuştu.
Özbolat, Pazartesi günü yapılan toplantıda toplu taşımacılık ile ilgili hususların karara bağlanıldığını, derhal çalışmalara başlanıldığını ifade etti.
Özbolat, “Bugün itibari ile %30’a denk gelen yeni bir tarife uygulamaya başladık ve protokol tarihinden itibaren bunu ödemelere yansıtıyoruz. Ancak hukuken, geriye dönük ödeme yapamayız. Bu bizi aşan bir şeydir” diye konuştu.
Kar-İş Başkanı Bekir Beksan Akandere, Eylül’den Şubat’a kadar 8 Milyon TL alınacak olduğunu iddia etti.
Akandere, yolsuzluk iddiaları için de “Suçlu kişiler varsa suçu tespit edilerek yargılanmalıdır. Ancak bu süreçte, suçu olmayan çalışanlar da mağdur edilmemelidir” diye konuştu. Akandere, 16 bine yakın öğrenci olduğunu ve taşımacılarının artık daha çok bölgeye gittiğini ekledi. Yaşı küçük öğrencileri taşımada, muhakkak refakatçi gerektiğini sözlerine ekleyen Akandere, işçilik, yatırımlar, benzin, seyrüsefer ve benzeri tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini de dile getirdi. 428 sözleşmeli çalışanın yanı sıra 280 kişinin daha toplu taşımada olduğunu belirten Akandere, Mart ve Nisan aylarının da ödenmediğini vurguladı.

 “Eylül’den Şubat’a kadar eksik ödeme yapıldı”

Kar-İş Başkanı Bekir Beksan Akandere, Ulaştırma Bakanlığı’nın izin makamı komitesine bağlı olarak belirli aralıklarda zam aldığı ve bunun da taşımacılığa yansıdığını belirtti. %30’luk hayat pahalılığının da, Ulaştırma Bakanlığı’nın belirlediği bir yasa olduğunu söyleyen Akandere, “Ancak biz, 2018’in Eylül ayından beri bu %30luk ödemeyi alamadık. Almamız gereken rakam %42.5’tu ancak %30 olarak karara bağlanmıştı. Bu kadar direkt uygulanması gerekirken, okul bitme dönemine geldiğimiz halde henüz bir gelişme olmadı” şeklinde konuştu. Okul taşımacılığının bitmesine yaklaşık 20 günlük bir zaman diliminin kaldığına değinen Akandere,  eksik ödenmelerine rağmen, benzin, işçilik, yatırımlar, seyrüsefer ve benzeri tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini ifade etti. “Ayrıca, Mart ve Nisan aylarında ise hiç ödeme almadık. Yani bize, Şubat’a kadar, %30’u eksik bir şekilde ödeme yapıldı, sonrasında ise hala elimizde bir şey yok” diyen Akandere, sözleşmelerin yapılmasını ve ‘hakları olan ödemeyi almayı’ talep etti. 428 sözleşmeli çalışanın yanı sıra 280 kişinin daha toplu taşımada olduğunu belirten Akandere, Eylül’den Şubat’a kadar, toplu taşımacılığa yaklaşık 8 Milyon TL ödeme yapılması gerektiğini ve alacakları olduğunu iddia etti. Bunun dışında ise Mart ve Nisan aylarının da ödenmediğini vurguladı. “Öğrenci Taşıma Tüzüğü gereği ödeme 45 gün içinde yapılmasına rağmen, Biz 60 gündür hiç ödeme alamadık. Zamanımız da azalıyor çünkü okullar kapanacak. Biz bu işi icra ederek maddi ve manevi zarara uğrayacağımıza, hiç yapmamayı tercih ederiz” diye konuşmasına devam etti.

“Kurunun yanında yaş da yandı”

Yolsuzluk iddialarına yanıt veren Kar-İş Başkanı Akandere, “Bakanımız teftiş yapıldığını ve usulsüzlük tespit edildiğini açıkladı. Denetim en büyük haktır ve suç işleyenler yargılanmalıdır. Ancak bu, suç işlemeyen, işlerini doğrulukla yürüten insanların da haksızlığa uğraması anlamına gelmez” dedi. Bu sürecin sonuçlanması beklenirken, suçsuz kişilerin mağdur olduğunu söyleyen Akandere, “kurunun yanında yaş da yandı” ifadelerini kullandı.

“Eğitim yılı ve mali yıl birbirine uymuyor”

Akandere, 16 bine yakın öğrenci olduğunu ve artan nüfusla okulların da çoğaldığını kaydetti. Okul taşımacılarının artık daha çok bölgeye gittiğini ekledi. “Adanın dört bir tarafındaki okullara taşımacılık var. Her yıl, eğitim ile mali yıl çakışıyor. Eğitim 2018-2019’u kapsarken mali yıl bu iki yılı farklı tutuyor. Bu sebeple planlama yapmakta zorluk çekiliyor ve bütçe tıkanıyor. Sonrasında biz hiç ödeme almadan aylar geçirip, sonradan geriye yönelik ödeme alarak devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 2018’de taşımacılığa öngörülen bütçenin 27 milyon olduğunu ve maliyetin 37 milyonu bulduğunu iddia eden Akandere, “Bu sebeple 2019’un bütçesi de 37 milyon TL olarak belirlendi. Ancak buna, %30’luk zamlar dahil olmadığı için yine yeterli olacağını düşünmüyorum” dedi. Yaşı küçük öğrencileri taşımada, muhakkak refakatçi gerektiğini sözlerine ekleyen Akandere, refakatçilerin ise bir asgari ücretin 30’da 1’i şeklinde ödendiğini açıkladı. Bunun da eski asgari ücrete göre 72.5 TL, yeni asgari ücrete göre 103 TL olduğunu söyleyen Akandere, “Mağusa’da farklı, Lefkoşa’da farklı uygulama olduğu için burada da sorun yaşıyoruz. Sosyal Sigorta’da sorun yaşamamak için, yeni asgari ücret üzerinden ödeme yapılması gerekir. Bunu da karşılayabilmek için bizim de yeni ücretle ödenmemiz gerekir” diye devam etti.


Mağusa Şehir içi Otobüsçüler Birliği Başkanı İsmail Gürsoy:
“Yıllardır bu ülkede toplu taşımacılığa hiçbir katkı yapılmadı”

“Alınan grev kararı, zorunlu bir karardı. Yıllardır bu ülkede toplu taşımacılığa hiçbir katkı yapılmadı. Modernleşen birçok ülke toplu taşımacılığa büyük yatırımlar yaparken biz hala olduğumuz yerde sayıyoruz. Her yıl olduğu gibi Eğitim Bakanlığı ile protokollerimiz yapılmıştır. Ulaştırma Bakanlığı bir genelge yayınlayarak hayat pahalılığı zammının bize de yansıtılması gerektiğini bildirse de, bize hiçbir ödeme yapılmadı. Yolsuzluk yapıldığı iddiaları ile bizim ödemelerimizde de gecikme oldu ancak birkaç kişinin işlerini kötüye kullanması, düzgün çalışan insanları mağdur etmemelidir. Biz greve geç bile kaldık. Biz çalışarak zarara girmektense, oturarak zararda olmayı tercih ediyoruz. Grevimiz hakkımızı alana kadar sürecektir. Eğitim Bakanlığı’nı sağduyuya çağırıyoruz.”



Kar-İş Basın Sözcüsü Zekai Gece: “Eylül’den beri bekletiliyoruz”

“Greve başlama sebebimiz %30’luk artışı alamamaktır. Talebimiz ise bu artışı almak ve bunun sözleşmemize eklenmesidir. Bize, bunun sözleşmelerimize ekleneceği söylendi, ancak sayın bakanımız hukukçudan görüş aldıklarını ve geriye dönük ödeme yapamayacaklarını söylediler. Daha önce bu uygulamanın yapıldığını vurgulamamıza rağmen beklememiz söylendi. Bu süreç zaten Eylül’den beri beklemelerle geçtiği için bunu samimiyetsiz bulduk. Bunun zaman kazanma politikası olduğunu düşünüyoruz. Hakkımızı almadan taşımacılığa devam etmeyeceğiz. Yolsuzluk iddiaları için ise, usulsüzlük yapan kişilerin tespit edilerek yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak başkalarının işlediği suçlar, tüm taşımacılara mal edilmemelidir.”
 


Kar-İş üyesi Kemal Hacıyarım: “Tüm taşımacılar zan altında bırakıldı”

“Eylül’den beri ödemelerimizi eksik alıyoruz. Okulların bitmesine şurada 20 gün kalmışken, bize beklememiz söyleniyor. Bunun zaman kazanmak için yapıldığına inanıyoruz. Güzelyurt’taki bir firmanın yolsuzluk yaptığı iddia edildi. Bu da, tüm taşımacıları zan altında bıraktı ve sanki bu suçu hepimiz işlemişiz gibi davranıldı. Bize %30’luk hayat pahalılığı artışı verilmesine rağmen, Eğitim Bakanlığı bunu hukukçusuna danışarak ödeme yapılamayacağını açıkladı. Biz bu haksızlığın son bulması için grev yapıyoruz.”

yeniduzen-satin-aliniz-20190509092707.jpg

Bu haber toplam 2051 defa okunmuştur
İlgili Haberler