1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Nitelikli üniversiteler adası olmalıyız”
“Nitelikli üniversiteler adası olmalıyız”

“Nitelikli üniversiteler adası olmalıyız”

Erhürman, KKTC’nin potansiyellerin doğru kullanıldığı takdirde arzu edilenin de ötesine geçebileceğini herkesin bildiği bir ülke olduğuna dikkat çekti. 

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, Bandırma Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin iş birliğiyle düzenlenen 5. Uluslararası Uygulamalı Ekonomi ve Finans Konferansı’na katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi. 

Konferansta, Başbakan Erhürman’ın yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri,  Başbakanlık Müsteşarı Berkan Tokar ve Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Mustafa Ergüven de yer aldı.  Konferansta, Başbakan Erhürman’a plaket takdim edildi.

KKTC, POTANSİYELİ DOĞRU KULLANILDIĞINDA ARZU EDİLENENİN ÖTESİNE GEÇEBİLECEK BİR ÜLKEDİR

Konferansın açılış konuşmasını yapan Başbakan Tufan Erhürman, öncelikle konferansa katılan akademisyenlerle, konferansı düzenleyen 2’si KKTC’den, 2’si de Türkiye’den 4 üniversiteye yürekten teşekkür etti. 

Başbakan Erhürman, konferansın üretken ve verimli bir konferans olmasını diledi.  

KKTC’nin kendi nüfusuyla ve coğrafyasının büyüklüğüyle çok da kıyaslanmayacak potansiyele sahip bir ülke olduğunu kaydeden Erhürman, KKTC’nin bu potansiyellerin doğru kullanıldığı takdirde arzu edilenin de ötesine geçebileceğini herkesin bildiği bir ülke olduğuna dikkat çekti. 

Ülkemizde üniversitelerin sayısının 20’ye yaklaştığını, ülke nüfusuna ve yüz ölçümünü dikkate alarak baktığımızda bu rakam çok büyük bir rakam olduğunu ifade eden Başbakan, bu rakama ulaşmış olmaktan dolayı ülkede şu anda 102 bin diye ifade edilen en azından aktif durumda 88 bin olduğu düşünülen öğrenci sayısı oluştuğunu bildirdi. 

Başbakan Erhürman, bu öğrenci sayısının yüzde 35’e yakınının 3’üncü ülkelerden yani KKTC ve TC dışındaki ülkelerden geldiğinin işaret etti ve “Bu da aslında ülkede çok kültürlü bir yapının en azından üniversiteler çerçevesinde oluştuğunu gösteriyor” dedi. 

Bununla birlikte üniversiteler düzleminde daha çok arzu ettikleri iki husus daha olduğuna dikkat çeken Başbakan,  yükseköğrenimi muhakkak suretle nitelik merkezli bir yapılanmaya dönüştürmemiz gerektiğini ve “üniversiteler adası” olmayı, “nitelikli üniversiteler adası” olma düzlemine çekmemiz gerektiğinin altını çizdi. 

Üniversitelerimizin KKTC’nin meselelerine daha fazla ilgi göstermesine, çözüm üretmesine ve kafa yormasına ihtiyacımız olduğuna vurgu yapan Erhürman, TC Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri’nin konuşmasında dediği gibi üniversitelerin kendileri için de “sektör” olmadığını dile getirdi.

“Elbette ekonomimizin önemli bacaklarından biri üniversiteler dolayısıyla elde edilen gelirdir” diye konuşan Başbakan, üniversitelere bakışlarının bir sektöre bakış gibi olmadığını, üniversitelerin her şeyden önce bilim demek olduğunu kaydetti. 

ÜNİVERSİTELERİMİZDEN, ÜLKE SORUNLARINA ALTERNATİF MODELLER ÖNERMEDE YETERLİ KATKIYI ALAMIYORUZ

Başbakan Erhürman,  bilim yuvalarının insan merkezli bir biçimde ülkedeki sorunlara çözüm üretmesi ve yeni bir takım alternatif modeller önermelerinin beklendiğini ifade etti ve konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Ben de KKTC ve TC’deki üniversitelerde görev yapmış birisi olarak, bir eleştiri olarak değil, özeleştiri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Henüz bu anlamda üniversitelerimizden yeterli katkıyı alabilmiş değiliz. KKTC’de başta ekonomi olmak üzere, pek çok alanda bilimsel temelli planlamayı gerçekleştirebilmiş değiliz. KKTC bir yandan üniversiteleriyle zengin ülke, bir yandan da bu konferansı bir otelde düzenlediğimizi dikkate alarak turizmiyle zengin bir ülkedir. Türkiye için yüksek bir rakam olmasa da KKTC yılda 960 milyon Dolar turizm sektöründen gelir elde eden, 25 bin yatak kapasitesine ulaşmış, 1 milyonun üzerimde turisti olan bir ülkedir”. 

KKTC, TURİZMDEKİ POTANSİYELİNE GÖRE ELDE ETMESİ GEREKEN GELİRİN YARISINA DAHİ HENÜZ ULAŞAMADI

KKTC’nin bir yandan da turizm açısından ulaşabileceği potansiyelin yarısına dahi ulaşamadığının çok net bir biçimde görülebildiğine vurgu yapan Erhürman, KKTC’nin turizmden potansiyeline göre elde etmesi gereken gelirin yarısını dahi henüz ulaşamadığını söyledi. 

Başbakan Erhürman, bu konu üzerine çalışma yapmak gerektiğine dikkat çekti. 

KKTC’nin yüzde 20’ye yakın genç işsizliği olduğunu belirten Başbakan, turizm sektörünün yıllardır “turizm sektörüne ara eleman yetiştirin” dediğini, ancak KKTC’nin eğitimini turizm sektörüne yeterince ara eleman yetiştirecek şekilde planlayabilmiş olmadığını kaydetti. 

“Dolayısıyla biz tabiri caizse varlık içersinde yokluk yaşayan bir ülke gibiyiz” diye konuşan Erhürman, örneğin Türk Lirası’nın (TL) döviz karşısında beklenmedik şekilde değer kaybettiği durumlarda, ülke ekonomisinin çok şiddetli bir şekilde bu durumdan olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Başbakan Erhürman, bu nedenle konferansın büyük önem arz ettiğini söyledi. 

Başbakan Tufan Erhürman, bu tip çalışmaların artık KKTC’de yönetenlere ciddi mesajlar ulaştırması, uygulanabilir yöntemler önermesi ve hayata geçirmeye müsait bir takım formülleri üretmesi gerektiğini kaydetti. 

Hem kentlerde planlama hem de ekonomide planlama en temel ihtiyacımız olduğunun altını çizen Erhürman, planlamanın da ancak bilimsel veriler ve bilimsel bakış açısıyla gerçekleştirilebileceğini ifade etti. 

Başbakan Erhürman, “O yüzden bu tip konferanslar bizim için son derece önemlidir. Bu nedenle 4 üniversitemize ve EVKAF’a bu konferansı düzenlediği için teşekkür ederim.  Eminim konferansın sonuçları bize pek çok sorunla mücadelede ışık tutacaktır” diye konuşarak sözlerine son verdi. 

Bu haber toplam 1887 defa okunmuştur