1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nami: Merkez Bankası'nın dövizle ilgili adımı mütevazi ver anlamlı
Nami: Merkez Bankası'nın dövizle ilgili adımı mütevazi ver anlamlı

Nami: Merkez Bankası'nın dövizle ilgili adımı mütevazi ver anlamlı

Nami, dövizin durumu ile ilgili taraflarla birçok toplantı gerçekleştirdiklerini, eldeki imkanları ve ne yapılabileceğini değerlendirdiklerini, kararların adım adım hayata geçirildiğini söyledi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak onaya sunuşlara yer verildi.

Bu bölümde, Başbakanlığın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresine yer verildi. Başbakanın kısa açıklamasından sonra oylamaya sunulan tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

SEBZE VE MEYVE TOPTANCI HALLERİ YASA ÖNERİSİ

Genel Kurulda daha sonra Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Mağusa milletvekili Erhan Arıklı’nın sunmuş olduğu Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oylamaya sunuldu.

Konuşmaların ardından Sebze ve Meyve Toptancı Halleri Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Genel Kurulda bazı tezkereler onaya sunuldu.

Buna göre, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Taşınmaz Mal (Tasarruf, Kayıt ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de oy çokluğuyla kabul edildi.

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin ivedilikle görüşülen Organik Tarım Yasa Tasarısı’nın genel kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi ise oy birliğiyle kabul edildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI YYK ÜYELİĞİNE ATABEK ATANDI

Genel Kurul’da Cumhurbaşkanlığı’ndan Yayın Yüksek Kurulu üyesi olarak Erol Atabek’in atadığına ilişkin tezkere okutulup bilgiye sunuldu.

62. MADDE TAHDINDA SÖZ ALINDI

Bilgiye sunuşların ardından iç tüzüğün 62. Maddesi tahtında YDP Genel Başkanı ve Mağusa milletvekili Erhan Arıklı söz aldı.

ARIKLI: “GÖREVDEN ALINANLAR KADROLARI DOLUYSA NEREYE DÖNECEK?”

Kamudaki görevden almalara değinen Arıklı, “İntikam duygusuyla hareket ediliyor. Orman Dairesi Müdürü Sayın Altay Fırat görevden alındı. Eski görevine dönmesi gerekiyor ama oradaki kadrosu dolu. Sırf misilleme için yangın mevsiminde bu insanı görevden alındınız. Bunun bir mantığı var mı?” ifadelerine yer verdi.

ŞAHALİ: “FIRAT’IN GÖREVİNİN HAKKINI VERMEDİĞİNİ DÜŞÜNDÜM. SAĞLIK SORUNLARINI DA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK GÖREVDEN ALDIM”

Arıklı’yı yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, “Sayın Müdürün görevden alınması ile eşi arasında kurduğunuz irtibatı kesinlikle reddediyorum. Bakanlığımız bünyesinde olan, henüz iki yılını doldurmamış ve müşavir olma hakkı kazanmamış bürokratların görevden alınması için yazılarımı yazdım, imzaladım. Altay Fırat, sağlık sorunu yaşıyordu. Bu süreye kadar kendisine gösterilen hoşgörüyü ben de gösterdim” dedi.

TATAR: “TL KAZANANLARIN DÖVİZLE BORÇLANMASINA MÜDAHALE, PİYASA VE İNSAN İRADESİNE MÜDAHALE”

UBP milletvekili Ersin Tatar, 62. Madde tahtında söz alarak dövizdeki durumla ilgili konuştu. 

Tatar, Türkiye’nin durumunun buradan farklı olduğunu kaydederek, TL kazananların dövizle borçlanmasına müdahale edilmesini “piyasa ve insan iradesine müdahale” olarak değerlendirerek, bunu eleştirdi.

Ersin Tatar, “Ülke muazzam bir döviz rezervine sahip” diyerek, konut kredilerinin dövizle alınıp alınamayacağını sordu ve eğer alınamayacaksa bunun konut sektörünü krize sürükleyebileceğini söyledi.

NAMİ: “MERKEZ BANKASI’NIN (DÖVİLE İLGİLİ) ADIMI MÜTEVAZI VE ANLAMLI BİR ADIMDIR”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de, Genel Kurulda söz alarak Tatar’ı yanıtladı.

Dövizdeki beklenmeyen artışın ekonomiye ciddi bir yük oluşturduğunu söyleyen Nami, bu alanda ilgili taraflarla birçok toplantı gerçekleştirdiklerini, eldeki imkanları ve ne yapılabileceğini değerlendirdiklerini, kararların adım adım hayata geçirildiğini söyledi.

Merkez bankasının kararına hükümetin müdahale etmesinin doğru olmadığını ifade eden Bakan Nami, “Tüketicilerin bilgilendirmesi hepimizin görevi. Merkez Bankası’nın bu konudaki adımı mütevazı ve anlamlı bir adımdır. Bu adımı sadece tüketiciler için değil, bankaların duruma bakarak, riskleri değerlendirerek attılar. En önemlisi bu kararı bankanın kendisi üretti.  Hükümete, ‘bu kararı değiştirin’ diye telkinde bulunmanız doğru değil” şeklinde konuştu.

Tüketicinin dövizle borçlanması için döviz varlığı olması gerektiğini de belirten Nami, kendine ait para birimi olmayan ülkelerin karşılaştığı sorunlara değindi. 

Bakan Nami, ekonomide uzun yıllarda oluşan sorunlara köklü çözüm getirmek için çalıştıklarını da belirtti.

 

 

Bu haber toplam 1873 defa okunmuştur
Etiketler : , ,