1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Maaş benzine yetmiyor”
‘Maaş benzine yetmiyor”

‘Maaş benzine yetmiyor”

Gözler Maliye’ye çevrildi, yurttaşın akaryakıt ve enerjideki fiyat artışına karşı korunması için sübvanse (destek) bekleniyor.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Son bir yılda akaryakıta uygulanan yaklaşık yüzde 300’lük zam vatandaşı isyan ettirdi.

Araçlarına benzin alamayacak hale gelen vatandaşlar YENİDÜZEN’e konuştu, “Zamlar yapılıyor, bizim kazancımız aynı. Biz artık yetiştiremiyoruz, kazandığımızı benzine veriyoruz. Alım gücümüz kalmadı, böyle giderse bu ülkede işsizlik oranı artacak” diyerek isyan etti.

Zamların durması ve tüm yetkililerin bir masa etrafında toplanıp, radikal kararlar alması gerektiğini de söyleyen yurttaşlar, durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir ancak biz onları çöpe atıyoruz” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’ın kuzeyinde litre olarak 95 oktan benzin 23.54 TL, 98 oktan benzin 23.81 TL, Euro diesel 22.19 TL, gaz yapı ise 21.58 TL’den satılıyor.


Vatandaşlar ne dedi?

Hakan Tokdemir: “Çalışarak kazandığımızı benzine veriyoruz”

“Zamlar yapılıyor ancak bizim kazancımız aynı. Biz artık yetiştiremiyoruz, bu açık ve net… Çalışarak kazandığımızı benzine veriyoruz. Bugün benzinin litre fiyatı 23 TL’yi geçmiş durumdadır ve bu artık çarkları döndürmüyor. Bu fiyatlar bir an önce indirilmeli, halkın alım gücü de iyileştirilmeli. Bir markete giriyoruz, neredeyse hiçbir şey almadan 200-300 TL para veriyoruz. İnsanlar kan ağlıyor, artık bir çare bulsunlar çünkü dayanamıyoruz.”

 

Mustafa Savaş Avukat: “Zavallı halk senede bir kez artış alıyor, o da eline geçmeden eriyip gidiyor”

“Akaryakıta, elektriğe, temel gıda malzemeleri günden güne zamlanıyor ancak bizim kazancımız hep aynı. Kazandığımız para bu hayat pahalılığı karşısında günden güne eriyip gidiyor. Halkın alım gücü sıfırlandı. Üstelik yapılan bu zamlar da zincirleme olarak başka zamlar da yaratıyor. Zavallı halk senede bir kez artış alıyor, o da eline geçmeden eriyip gidiyor. Artık standart bir para birimine geçmemiz lazım. Her türlü harcamamız döviz üzerinden ama kazancımız TL üzerinden… Ülkeyi yönetenler makam araçlarından inmiyor, her gün atama yapıyor. Onlar hiç fedakârlık yapmıyor.”

 

Cemal Arsal: “Arabanda benzin yoksa dışarı çıkamazsın, iş yapamazsın”

“Yapılan bu zamlar hiç adil değil ve bizim ülkemize hiç yakışmıyor. Benim işletmem var, 14 iş aracım, yaklaşık 35 personelim var. Yapılan bu zamlardan dolayı ben her ay ödeme zorluğu çekiyorum. Sadece iş araçlarıma sene başından bu yana sadece 20 bin TL artış miktarı verdim. Bu şekilde olmuyor, çarklar dönmüyor. Ben eminim ki bunlar düzenlenebilir. Gerçekten bir masa etrafında oturulsa tüm görüşlerin de bulunduğu radikal kararlar alınsa bence bu fiyatlar asgariye indirilebilir. Aksi takdirde birçok işletme batıp gidecek, ülke de işsizlik oranları artacak. TL değer kaybetmeye başlar başlamaz bu halk o günlerde sıkıntı çekiyor. Benzin de alamadığımız zamanlar alıyor. Bu konuda da denetim şart. Arabanda benzin yoksa dışarı çıkamazsın, iş yapamazsın.”

 

Azat Yalçın: “Yapılan zamlar çarkları döndürmüyor”

“Özellikle akaryakıta ve elektriğe yapılan zamlarla birlikte artık çarklar dönmemeye başladı. Çünkü akaryakıt ve elektrik zamlarının yanı sıra bunlara bağlı olan sektörler de zam yapmak zorunda kalıyor. Özellikle inşaat sektörü durmuş durumda. Eğer inşaat sektörü durursa o ülkede çarklar dönmez. Halkın alım gücü kalmadı, hükümet yetkililerinin bir an önce çare üretmesi lazım.” 

 

Onur Dinkçioğlu: “İnsanların alım gücü kalmadı ve günün sonunda hırsızlık olayları artacak”

“Litresi 23 TL’den benzin alıyoruz ve bu sürdürülebilir bir durum değil. Çünkü akaryakıta bağlı olan sektörler var. Bu sektörlerin ayakta durması çok zor… Akaryakıt fiyatlarının yanı sıra temel gıda malzemeleri, ev kiraları, ev giderleri de büyük bir artışta. İnsanların alım gücü kalmadı. Günün sonunda hırsızlık olayları artacak. İnsanları hırsızlık yapmaya zorlayacaklar.”

 

Cengiz İmman:  “Yapılan zamlar, insanlarımızı perişan etti, alım gücünü sıfırladı”

“Yapılan zamlar, insanlarımızı perişan etti, alım gücünü sıfırladı. Bu durum sürdürülebilir değildir. İnsanlarımız 6 bin TL alıyor ama zamlar karşısında eziliyor. Şansı olan gençlerimiz göç etme yollarına başvuruyor. Şansı olmayanlar da bu ülkede acı çekiyor. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir ancak biz onları çöpe atıyoruz.”

 

Muhammet Uluçay: “Yapılan zamlar insanları mahvetti”

“Yapılan bu zamlar artık etkilemenin çok üzerine çıktı ve insanları mahvetti. Şu anda alabilen daha az da olsa alabiliyor ancak önümüzdeki dönemde an miktarı bile alamayacak olan insanlar olacak. Ya Sri Lanka gibi olacağız, ya da bu ülkede can çekişmeye devam edeceğiz. Bu durum sektörleri de etkiliyor. Tüketim olmadığı için üretim de olamıyor, çok kötü bir durum.”

 

İsrafil Felek: “Bu zamlarla sektörler durma noktasına gelecek ve ülkemizde işsizlik oranı artacak”

“Zamlara öfkemiz büyük çünkü bunun ardından kalkamıyoruz. 100 TL’ye sadece 4 litre benzin alabiliyoruz. Bu zamlarla sektörler durma noktasına gelecek ve ülkemizde işsizlik oranı artacak. Ben galericiyim ve insanlar artık az benzin harcayabilen daha ekonomik araçlara yöneldi. Halkın alım gücü iyice sıfırlandı, çok kötü günler yaşıyoruz.”

yd-destek-gorseli-439.jpg

Bu haber toplam 2723 defa okunmuştur