1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Liderler görüştü
Liderler görüştü

Liderler görüştü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri çerçevesinde bugün yaptığı görüşme tamamlandı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri çerçevesinde bugün yaptığı görüşme tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in görüşmesi yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiades görüşmesi sonrası açıklama yaptı ve liderlerin “olumlu ve arkadaşça bir atmosferde” bir araya geldiğini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Liderlerin müzakerelerin özü ve yöntemiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını, güven artırıcı önlemler ve teknik komitelerle ilgili görüş alış verişinde bulunup öneriler sunduklarını da söyledi.

Buttenheim, Liderlerin, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin antropoloji laboratuarına, tarihi yakın zaman içerisinde belirlenecek bir ziyaret gerçekleştirmeyi kararlaştırdıklarını da açıkladı.

Buttenheim, Liderlerin 7 Temmuz Pazartesi günü yeniden bir araya geleceğini de anımsattı.

BASIN MENSUPLARI ZOR ŞARTLAR ALTINDA…

Bu arada ara bölgeye Liderler görüşmesi için giden Kıbrıslı Türk ve Rum basın mensupları kendileri için kurulan çadırda çok kötü şartlar altında toplantının sone ermesini beklediler.

Daha önceki dönemlerde basın mensuplarının beklemesi için klimalı bir konteyner, buzdolabı, soğuk- sıcak su, kahve ve sandalye sağlayan BM’nin bu sefer sadece altında birkaç sandalye bulunan çadır altında basın mensuplarını bekletmesi, basın mensupları arasında şikayet ve tepki yarattı.

Liderler görüşmelerini izleyen basın mensuplarının, kötü şartlar altında beklemekle ilgili şikayetlerini BM yetkililerine iletilmesinin ardından Buttenheim, basın mensuplarına sıcak havada Liderler toplantısının bitmesini bekleyecek sabrı gösterdikleri için teşekkür etti ve sıcağı kontrol edemeyeceğini ancak bir şeyler yapmaya çalışacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kayıplar Komitesi’ne ait laboratuarın ziyareti gibi bazı konularda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades ile yakınlaşma sağladıklarını, yeni geçiş kapısı açılması gibi önerilerin ise hassasiyetle değerlendirilmesi gereken konular olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Nikos Anastasiades ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede özlü konulardan Avrupa Birliği ile ilişkiler ve vatandaşlık konusunun yanında güven artırıcı önlemler ve teknik komitelerin ele alındığını kaydetti. Eroğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerin pazartesi devam edeceğini kaydetti.

“Görüş birliği sağlanan konular olmuştur. Mesela kayıp şahıslar komitesine ait laboratuarın ziyareti… İkimizin de gündeminde olan bir konuydu” diyen Eroğlu, ancak bazı konularda Rum Yönetiminin yaklaşımının Kıbrıs Türk tarafının yaklaşımından uzak olduğunu vurguladı.

Eroğlu, Kapalı Maraş konusunun Kıbrıs Türk tarafının ısrarla reddettiği ancak Kıbrıs Rum tarafının ısrarla masaya getirdiği bir konu olduğuna da işaret etti.

Görüşmede yeni geçiş kapılarının açılmasının da gündeme geldiğini kaydeden Eroğlu, bu amaçla eski Rum lider döneminde kurulmasına karar verilen komitenin pek fazla faaliyet gösteremediğini kaydetti.

Eroğlu, “Yeni kapı açılışları hassasiyetle değerlendirilmesi gerekir. Bu gibi karşılıklı önerileri herhalde pazartesi tekrar ele alacağız” dedi.

Bugünkü görüşmenin sakin ve verimli geçtiğini kaydeden Eroğlu, “Bunun nedeni iki tarafın masaya koyduğu önerilerin pazartesi değerlendirilmesi kararına varılmış olmasıdır. İnşallah pazartesi daha bağlayıcı kararlarla masadan kalkarız” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının masaya yeni güven artırıcı önlemler getirdiğini ancak bunlar hakkında açıklama yapmayacağını da ifade etti.

Rum basınında bugünkü görüşmede ele alınması muhtemel bazı güven artırıcı önlemlerin yayımlanmasıyla ilgili olarak da Eroğlu, Baf Kapısının geçişlere açılması ve cep telefonlarıyla görüşmenin mümkün kılınması yönündeki güven artırıcı önlemlerin Kıbrıs Türk tarafının da öneri hazırladığı konular olduğunu söyledi.

Eroğlu, “Gündemi sadece iki tarafın bilmesi lazım. Gerektiği kadar basına açıklanması gerekirken maalesef gündemin tümü güneyde basına sızıyor” dedi.

ANTLAŞMANIN BİRİNCİL HUKUK OLMASI HAYATİ

Kıbrıs Türk tarafının anlaşmada kalıcı deregasyon ve antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması yönündeki görüşlerini tekrardan ilettiklerini kaydeden Eroğlu, “Bunlar bizim için hayati öneriler, onların bu konularda daha değişik yaklaşımları var. Neticede yapılacak anlaşmanın birincil hukuk olması bizim için fevkalade önemli. Önemi daha ziyade, bir antlaşma yaptıktan sonra mahkemelerle karşı karşıya gelmeyi engellemedir” dedi.

Yapılacak anlaşma kalıcı olarak görülmediği takdirde Kıbrıs Türklerinin Avrupa Birliği üyesi olan Güney Kıbrıs yönetiminin altına girmiş sayılacağını kaydeden Eroğlu, “Yapacağımız anlaşmada ortaya çıkacak olan yeni bir ortaklık devleti olacaktır. Bu bizim için hayati önem taşımaktadır” dedi.(tak)

Bu haber toplam 2232 defa okunmuştur