1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kurdele kesildi, hizmete giremedi
Kurdele kesildi, hizmete giremedi

Kurdele kesildi, hizmete giremedi

Acil Durum Hastanesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı görkemli bir törenle açıldı ancak hizmete giremedi… Hastanede şu anda sadece PCR TESTİ yapıldığı öğrenildi.

A+A-

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Acil Durum Hastanesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı görkemli bir törenle açıldı, ‘eksiklikler’ nedeniyle hizmete giremedi… Eksiklerin giderilmesi için çalışmaların sürdüğü hastanede şu anda sadece PCR TESTİ yapıldığı öğrenildi. YENİDÜZEN’e konuşan hekimler ise Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir çalışma yapmadığını söylüyor.

YENİDÜZEN, Acil Durum Hastanesi’ni adım adım gezdi, inceledi.

Hastanede kimi odalar düzenlenirken, kimi odalarda da eksiklikler giderilmeye çalışıyor. Hastanenin kısa sürede tam anlamıyla tamamlanması bekleniyor.
YENİDÜZEN’e konuşan hekimler, hastanenin açılışının yapıldığını ancak Sağlık Bakanlığı’nın hastanenin işleyişiyle ilgili henüz bir çalışma yapmadığına dikkat çekerek, bu çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini işaret ediyor. Doktorlar, açılışa davet edilmemelerinin de “hoş bir durum olmadığını” dile getiriyor.

 

Sadece PCR testi yapılıyor

Pazar akşamı TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla açılışı yapılan Acil Durum Hastanesi, açılışı yapılmasına rağmen henüz kullanılmıyor. Şu anda hastanede hemşireler bulunurken, Danışma’nın hemen yanındaki ‘Triaj Odası’nda PCR testleri yapılıyor.

 

İnşaat da sürüyor

Hastanede bazı kısımlar hazır hale getirilirken, birçok odada çalışmalara devam ediliyor. Hastanenin dört bir yanında işçiler çalışmalarını sürdürüyor.

 

Çok tartışılmıştı

Mart ayında ilk Coronavirüs vakasının ülkemize gelmesiyle birlikte gündeme gelen ‘Acil Durum Hastanesi’, süreç içerisinde en çok tartışılan konu oldu. Gerek Meclis Kürsü’sünde, gerekse diğer platformlarda sürekli olarak gündeme gelen hastane, bu yoğun tartışmalara rağmen Ağustos ayının son günlerinde başlamıştı. Hastanenin yapımının yanında, hastanenin dere yatağının yanına yapılmış olması, ilgili çevre örgütleri tarafından da tartışmaya açılmıştı.

 

İki kez iş kazası oldu, 1 kişi öldü

Hastanenin yapımı esnasında iki kez de iş kazası oldu. İnşaat devam ederken ilk iş kazası 7 Eylül tarihinde olmuştu. 7 Eylül günü çalıştığı sırada feci bir şekilde kamyonun altında kalan 60 yaşındaki işçi Şerif Sami hayatını kaybetti. Söz konusu hastanede ikinci iş kazası da 14 Kasım tarihinde oldu. İnşaatta çalışan 51 yaşındaki Necati Karakuş, forklift ile su pompası taşıdığı sırada su pompasının kayarak eline düşmesi sonucu sol eli iki ayrı noktadan kırıldı.  


Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut

“Hastane nasıl hizmet verecek, çalışma yok”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Özlem Gürkut, YENİDÜZEN’e değerlendirmelerde bulunarak, hastanenin açılışının yapıldığını, ancak, hem inşaatın henüz tamamlanmadığını, hem de Sağlık Bakanlığı’nın işleyiş için bir çalışma yapmadığını dile getirdi. Dr. Özlem Gürkut şöyle konuştu: “Acil Durum Hastanesi’nin açılışı yapıldı ama içerisinde henüz çalışmalar bitmedi. Sağlık Bakanlığı’ndan bununla ilgili herhangi bir açıklama henüz yok. Hastanenin işleyişinin nasıl olacağı, cihazları kimlerin kullanacağı, cihazların kullanılması için eğitim verilmesi gibi konularda şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Hastane Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne mi bağlanacak? Yoksa oranın ayrı bir Başhekimi mi olacak? Açıkçası hastanenin işleyişinin nasıl olacağını bile bilmiyoruz. Daha fazla vakit kaybı olmadan bir an önce sağlık çalışanları organize edilmeli.”

 

“Önemli olan salgını kontrol altında tutabilmek”

Henüz tamamlanamayan ancak açılışı yapılan Acil Durum Hastanesi’nin iyi donanıma sahip olduğundan bahseden Dr. Özlem Gürkut, önemli olan konunun, salgını kontrol altında tutmak olduğunu söyledi.  Gürkut şu noktalara değindi: “Bilindiği gibi şu anda bir pandemi merkezi var. Acil Durum Hastanesi açılınca, daha fazla hasta tek bir noktada kontrol altında tutulabilecek. Hastanenin donanımı iyi ama önemli olan hastanenin donanımı değil, salgını kontrol altında tutabilmemizdir. Eğer salgını kontrol altında tutamazsak, 200 yataklı bir hastanemiz bile olsa başa çıkamayız.”

 

“Kendi hastanemizi yapamadık”

Hastane hakkında genel bir değerlendirmede bulunan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Gürkut; “Keşke hükümet Türkiye’den mimar ve mühendis getirmek yerine, kendi mimar ve mühendislerimize şans tanısa. Bu bize gösterdi ki, ülke olarak bir hastanemizi bile yapamıyoruz” dedi. 

 

“Çok dikkatli olmamız gerekiyor”

Ülkemizdeki Coronavirüs salgınının seyri hakkında da değerlendirmeler yapan Dr. Özlem Gürkut, kış aylarında kapalı alanlarda bulunulacağından dolayı salgının seyrinin değişebileceğini dile getirdi. Gürkut şunları aktardı:  “Diğer ülkelere kıyasla şu anda biz iyi durumdayız. İyi durumda olmamız, salgının boyutunun değişmeyeceği anlamına gelmez. Biz yine aynı şekilde tedbirlerimizi almak zorundayız. Bilindiği üzere önümüz kış ve açık alanlardan, kapalı alanlara kayacağız. Kış aylarında covid olmasa bile ateş şikayetiyle çok başvurular olacak. Biz sağlıkçılar olarak salgının seyrinin yukarılara tırmanacağını düşünüyoruz. O yüzden çok dikkatli olmalı, kalabalık ortamlarda çok bulunmamalıyız.”

 

“Ev karantinası doğru, denetim şart”

Sağlık Bakanlığı’nın şu anda denediği elektronik bileklikle ev karantinası uygulaması hakkında da düşüncelerini aktaran Dr. Özlem Gürkut, ev karantinası olayının doğru bir adım olduğunu ancak, bunu yaparken denetim yapılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Y. Vudalı:

“Dört duvar hasta bakmaz”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Y. Vudalı, Acil Durum Hastanesi’nin yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, bu işin sadece hastane yapımıyla kalınmaması gerektiğini ve hastanede yeterli donanım ile yeterli personelin olması gerektiğine işaret etti. Vudalı şöyle konuştu: “Acil Durum Hastanesi’nin yapılması ülkemiz için önemli. Bu hastanenin yapılması gerektiği aylardır konuşuluyor. Ancak bir hastane yapmakla olmaz, çünkü hepimiz de biliyoruz ki dört duvar hasta bakmaz. Hastanenin yapımıyla birlikte gerekli donanım ve gerekli personel de olmalı.”

 

“Kutuplaşma yapılması hiç hoş bir durum olmadı”
Acil Durum Hastanesi’nin açılışında sağlık örgütleri ve doktorların olmadığına dikkat çeken Vudalı, bu durumun hoş olmadığını savundu. Vudalı şu noktalara değindi: “Sağlık Bakanlığı şu ana kadar hastane ile ilgili bir çalışma yapmadı. Biz de herkes gibi gelişmeleri sosyal medya ve haberlerden öğreniyoruz. Açılışa bile sağlık örgütleri ve doktorlar davet edilmedi. Oysaki Mart ayından beri biz sağlık örgütleri, doktorlar ve sağlık çalışanları olarak gecemizi gündüzümüze katarak salgına karşı büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Toplum arasında kutuplaşma yapılması hiç hoş bir durum olmadı.”

 

“Tedbirleri elden bırakmamalıyız”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Y. Vudalı, salgının gidişatı ve gündemde olan ev karantinası hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Vudalı, bu dönemde çok dikkatli olunması gerektiğinden bahsederek, ev karantinasının da doğru olduğunu ancak altının doldurulması gerektiğini ifade etti. Vudalı şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünya ülkelerinde salgın şu anda ciddi boyutlara ulaştı. Hatta İngiltere tam anlamıyla karantinaya geçmiş durumda. Bizim ülkemizde şu anda iyi durumda gidiyor. Ancak tedbirleri elden bırakırsak bu, 2-3 hafta içerisinde değişkenlik gösterir ve salgın ciddi boyutlara ulaşır. O yüzden bu dönemde hepimizin dikkatli olması gerekiyor. Şu anda ev karantinası üzerinde çalışıyor. Bence bu yerinde karar. Hem ekonomik külfet yaratmayacak, hem de insanlar daha rahat bir ortamda karantinada olabilecek. Bununla birlikte PCR test sayıları da artış gösterecek. Bu sistem doğru ama altı doldurulması lazım. Bunun takibinin yapılması için sağlık ekibi ve denetleme ekibi kurulması lazım. Eğer bunlar yapılmadan ev karantinası uygulamasına geçilirse, bu sistem başarısız olur.”


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar:

“Bizlerin dahil olduğu bir çalışma henüz yapılmadı”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, hastanenin açılmasının gerekli olduğuna işaret ederek, açılışın olmasına rağmen henüz kendilerinin dahil olduğu bir çalışma yapılmadığını söyledi. Bayraktar şu noktalara değindi: “Acil Durum Hastanesi’nin gerekliliğini sürecin başından beri söylüyorduk. O yüzden hastanenin yapılması hepimizi mutlu etti. Ancak açılış yapılmasına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından bizlerin dahil olduğu bir çalışma yapılmadı. Umarım, bir an önce böyle bir çalışma yapılır.”

 

“Çok dikkatli olmak durumundayız”

Salgın konusunda da değerlendirmeler yapan Bayraktar, başka ülkelere soğuk havaların gelmesiyle bulaşın yeniden arttığını vurgu yaparak, bizim ülkemizde de soğuk havaların gelmeye başladığını dolayısıyla dikkatli olunması gerektiğini işaret etti. Nesil Bayraktar, şöyle konuştu: “Dünya ülkelerine soğuk havaların gelmesiyle bulaşın arttığı bir gerçek. Ülkemizde de soğuk havalar yavaş yavaş geliyor. Kış mevsiminin eşiğindeyiz. Bu dönemde kapalı alanda çok bulunacağız. Tedbirleri elden bırakmadan aynı şekilde devam etmeliyiz. Bu dönemde çok dikkatli olmak durumundayız.”


Mimar Abdülkerim Ekşi:

“En kısa zamanda hizmete girecek”

YENİDÜZEN ekibine hastaneyi gezdiren ve hastane hakkında bilgi veren Mimar Abdülkerim Ekşi, Acil Durum Hastanesi’nde 64’ü tek kişilik odalarda normal hasta yatağı, 24 yoğun bakım yatağı, 12 acil servis alanında yatak olmak üzere toplamda 100 yatak olduğunu söyledi. Özellikle yoğun bakım üniteleri ve ameliyathanelerin son sistemle yapıldığını aktaran Ekşi, söz konusu hastanenin normal zamanlarda da hizmet verebileceğini belirtti.

Ekşi, hastane ile ilgili şu detayları verdi:

“Acil Durum Hastanesi 13 bin 288 metrekarelik bir alanı kapsıyor… Hastanenin içerisinde 64’ü tek kişilik odalarda normal hasta yatağı, 24 yoğun bakım yatağı, 12 acil servis alanında yatak, yani toplamda 100 yatak kapasitesi var. Bununla birlikte 6 tane ameliyathane, 1 tane MR Cihazı, 1 tane Bilgisayarlı Tomografi Cihazı. 2 tane Röntgen, 2 tane ultrason cihazı, 1 tane anjiyo cihazı var.

Bunun yanında, hastanenin ihtiyaçlarını karşılayacak idari ve lojistik alanları var, alt yapıyı besleyen sistemin teknik alanları da var. Ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri son sistemle hayata geçirildi. Bu bir Acil Durum Hastanesi’dir ama aynı zamanda da normal zamanlarda da hizmet verebilecek bir hastane. Yani bu hastanenin eksiği yok, fazlası var diyebilirim. Hastanedeki çalışmalar son sürat devam ediyor. En kısa zamanda hizmete girecektir.”

foto-alti-1-002.jpg foto-alti-2.jpg
Hastane içerisinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor

foto-alti-3-pcr-testi.jpg
Acil Durum Hastanesi’nde şu anda sadece PCR testleri yapılıyor

Bu haber toplam 3115 defa okunmuştur