1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kıbrıs’ın en renkli zamanı: Mart ve baharın gelişi
Kıbrıs’ın en renkli zamanı: Mart ve baharın gelişi

Kıbrıs’ın en renkli zamanı: Mart ve baharın gelişi

Kıbrıs Florası’nda yayılış gösteren yaklaşık 1900 türün, yaklaşık 1500’ü Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunuyor.

A+A-

Hasan Karlıtaş

Bu sabah mutluluğa aç pencereni
Bir güzel arın dünkü kederinden
Bahar geldi bahar geldi güneşin doğduğu yerden....
(Ataol Behramoğlu)

Kıbrıs’ta yaşam sürüp de, baharın coşkusuna kapılmamak mümkün değil.  İçerisinde bulunduğumuz 2019 senesi, yaşadığımız son asrın, en yağışlı senesi olmaya namzet. Hal böyle olunca, tabiat ana da, doğal sunumların en güzelini bizler için hazırladı... Baharın getirmiş olduğu, ilhamlar da hareketlendi...

Özellikle mart ayı, baharın görsel şölenini hissetiriyor. Yeşil doku arasındaki, doğal bitkiler, orkideler, badem çiçekleri, rengarenk laleler, akasya, lapsana ve gavcarın yarattığı sarı görüntüler, insan ruhuna tazelik veriyor....

Kıbrıs’taki doğa hareketleri, yılın özellikle ocak, şubat, mart ve nisan aylarında, hepimizi etkiliyor. Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs adasında yaşamanın ayrıcalığını hissetmek için, yağan yağmurlardan sonra doğadaki kabuk değişimini ve bu renk cümbüşünü izlemek yeterlidir. Aranılan ruhsal huzur ve yaşamın gerçek tadı  buradadır.

Kıbrıs’ta mart, yemyeşil doğa, masmavi gökyüzü ve sarı renklerin hakimiyetinde bir karnaval demek...

c2-086.jpg

DOĞA EN GÜZEL RENKLERİNİ SUNMAYA BAŞLADI

Kıbrıs Florası’nda yayılış gösteren yaklaşık 1900 türün, yaklaşık 1500’ü Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunuyor. Yılın 300 gününden fazla güneş alan, benzersiz Akdeniz iklimi özellikleri böylesine büyük bir doğal zenginliğin oluşmasındaki en büyük etken.

Kıbrıs’taki tabiatın zenginliğe bakar mısınız? Mitolojik söylencelere konu olan nergis, dağ laleleri, anemolar, kum zambakları, Kıbrıs lalesi (Tulipa Cypria), orkideler,  nadir bulunan türler, anıt ağaçlar  ve endemik türler. Tümü de, eşsiz güzellikteki bu tablonun tamamlayıcısı durumunda…

Dünyada gelişen, çevreye karşı saygılı ve  sorumlu özel ilgi turizmi çeşitleri, Kuzey Kıbrıs’ta da gelişmeye başlayan, çevre dostu turizm bilinciyle yaygınlaşıyor. Deniz Kaplumbağaları, kuş gözlem turları, yürüyüş parkurları, Kıbrıs endemikleri, orkide türleri ve nadir bulunan türleri görme olanağı veren doğa yürüyüşleri, çevre dostu olmanın hazzını yaşattıkça, çevreci turlara olan ilgi de artıyor.

 

c4-017.jpg

KUZEY KIBRIS YÜRÜYÜŞ YOLLARI

Kıbrıs adasının en doğusundaki Karpaz Yarımadası’ndan başlayıp, Girne Sıradağları – Alevkayası’ndan geçip, kuzey batıdaki Akdeniz köyü ve Kalkanlı Anıt Zeytin ağaçları bölgesine kadar uzanan yürüyüş yolları doğaseverlere eşsiz güzellikler sunuyor.

Bunun haricinde, Lefke Bölgesindeki Orkide Vadisi ve en batı uçta yer alan Bağlıköy, Vuni Sarayı civarı, Yeşilırmak köyünde ve Lefke’de bulunan yürüyüş yolları da, flora ve fauna bakımından zengin bir potansiyele sahiptir.

Son dönmede artan çevre bilinciyle, gerek turistler gerekse Kıbrıs halkı, doğa yürüyüşlerine, büyük rağbet gösteriyor. Yürüyüş güzergahı boyunca, orkideler, endemik türler, anıt ağaçlar ve diğer bitki türleri gözlemleniyor.

Sizlere tavsiyem, rutinin dışına çıkarak, bu güzel mevsimde,  tabiatın çağrısına kulak verip, kendinizi doğaya bırakmanızdır. Bu, tüm stres ve sıkıntılarınızdan arınmanızı sağlayacaktır. Doğanın, doğal terapisine hepimizin ihtiyacı var.

c1-097.jpg

KUZEY KIBRIS’IN ORKİDELERİ

Kıbrıs’ın kuzeyinde doğa parkurlarında yürümek, Kıbrıs doğasını ve orkidelerini yakından tanımak için çok güzel bir vesile. Karpaz’dan, Yeşilırmağa kadar doğaseverlere özel seçenekler sunan yürüyüş parkurları, doğal huzur bulunacak bir ortam için biçilmiş kaftan.

Adamızda hakim dokuyu oluşturan,  zeytin, harup, kızılçam, servi ağaçları, okalüptüs, akasya ve maki bitki örtüsü haricinde, Kıbrıs’ın kuzeyinde gözlemlenebilen, endemik bitki türleri ve orkide türleri, Kıbrıs florasının adeta gözbebeğidir.

Her sene, Denizli-Gemikonağı Kalkındırma Derneği öncülüğünde düzenlenen, Geleneksel Orkide Vadisi ve Kanser Araştırma Vakfı (K.A.V) öncülüğünde düzenlenen ‘Orkide Yürüyüşü’ büyük bir katılım ile gerçekleştiriliyor.

 Kuzey Kıbrıs’ta, sadece tek bir orkide türü  (Orchid Kotschyi) endemik olarak tespit edilse de, doğanın bu özel çiçeğinin kendine özgü bir büyüsü var... Bu tılsım, doğaseverleri etkisi altına almaya yetiyor.

Yerellik, otantiklik ve çevrecilik turizmin yükselen değerleridir. Kıbrıs adasında doğanın etkileyici gücü,  ziyaretçilerine yılın farklı zamanlarında görsel doğal zenginlikler ve hoş sürprizler sunuyor. 

Kıbrıs’ta bahar bir başka güzel yaşanıyor. Bize düşen , onu saygı ile karşılayıp bu güzellikleri paylaşmaktır... Gezin! Görün! Keşfedin!

c3-038.jpg

Bu sabah mutluluğa aç pencereni
Bir güzel arın dünkü kederinden
Bahar geldi bahar geldi güneşin doğduğu yerden.... (Ataol  Behramoğlu)

Bu haber toplam 5472 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Adres Kıbrıs 411 Sayısı ISSN 2672-7560

Adres Kıbrıs 411 Sayısı ISSN 2672-7560