1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kibris, Türkiye Ve Yunanistan üçgeninde ekonomi politikalari ve son gelişmeler:
Kibris, Türkiye Ve Yunanistan üçgeninde ekonomi politikalari ve son gelişmeler:

Kibris, Türkiye Ve Yunanistan üçgeninde ekonomi politikalari ve son gelişmeler:

Kibris, Türkiye Ve Yunanistan üçgeninde ekonomi politikalari ve son gelişmeler:

A+A-


Bundan 8 ay kadar önce GaiLe’de ekonomide alternatif düşüncelere odaklanan bir sayı oluşturmuştuk.Salt bir değişim çığırtkanlığının dönüşüm sağlayamayacağını belirtmiş, alternatif ekonomik stratejiler üzerine kafa yormanın önemini belirtmiştik.Bu sayıdaki yazılar ise içinde  yaşadığımız coğrafyadaki  üç ülkede (Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan)izlenen ekonomi politikalarını irdelerken, bu ülkelerdeki sürecin gelişimini eleştirel bir tavırla detaylı bir şekilde tartışıyor. Farklı ülkeler, farklı koşullar sözkonusu olsa da Kıbrıs’ın iki yarısı, Türkiye ve Yunanistan, neoliberal ekonomi politikaları ortak paydasında buluşuyor. Bu ülkelerdeki ekonomi politikalarının analizi, bize daha genel anlamda neoliberalizmin sınıf karakterinin irdelenmesi imkânını da sunuyor.
Bu sayıda Mustafa Öngün Wendy Brown'un neoliberalizm yorumundan yola çıkarak, neoliberal söylemde kamunun salt ekonomik bir alana indirgenmesi ve demokratik değer ve demokrasi üzerine olan tartışmalardan siyasi anlamda koparılmasını tartışıyor. Verimlilik, etkililik, eşitlik gibi değerlerin içinde kamu sektörüne eğilerek bunun siyasi tartışmalardaki yansımalarına eğiliyor. Ali Dayıoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ele alıyor. 1999 yılından itibaren Türkiye – Yunanistan arası siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilere olan yansımalarına eğiliyor. Zenon Pofaidis Kıbrıs Krizi ve Yeni Euro Bölgesi Siyasaları başlıklı yazısında son gelişmeler ekseninde Kıbrıs’ın güneyindeki süreci özetliyor. Mertkan Hamit, Kıbrıs’ın neo-kurtarıcıları olarak adlandırdığı Troyka ve Türkoyka’nın   adanın güneyi ve kuzeyinde dayattıkları  neoliberal anlayışa yönelik eleştirel bir duruş sergilerken, buna karşı mücadelenin yol haritasından bahsediyor. Umut Bozkurt ise Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara geldiği 2002 yılından bugüne Türkiye’de uyguladığı ekonomi politikalarını, bu politikalar aracılığıyla nasıl bir hegemonya projesi oluşturduğunu ve Gezi parkı olayları ve ekonomideki sorunlarla bağlantılı olarak AKP hükümetinin deneyimlemekte olduğu hegemony krizini ele alıyor.  Bilge Azgın ise Keriz miyiz, Kereviz miyiz ? başlıklı yazısında Türkiye ile KKTC arasındaki mali protokole eleştirel bir açıdan yaklaşarak, Kuzey Kıbrıs’ta sürdürebilir ve adil bir ekonomik yapının oluşturulması için yapılması gerekenlerin yol haritasını oluşturuyor. 
Bu özel sayıya yazılarıyla katkı koyan sevgili gaiLe yazarlarına, bunun yanında hazırlaşmış olduğu David Harvey suretiyle Cansu Nazlı’ya ve çeviri sırasındaki katkılarından dolayı Meltem Hamit’e teşekkürü bir borç biliriz.
Bu özel sayıyla sizi başbaşa bırakırken, sizleri Marx’ın meşhur 11.teziyle  selamlıyoruz:
"Filozoflar dünyayı yorumlamakla yetindiler, oysa aslolan onu değiştirmektir."

GaiLe Ekonomi Dosyası Editörleri
Mertkan Hamit & Umut Bozkurt

Bu haber toplam 1297 defa okunmuştur
Gaile 228. Sayısı

Gaile 228. Sayısı