1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Girne’ye kaybettiği dokusunu geri kazandırmalıyız”
“Girne’ye kaybettiği dokusunu geri kazandırmalıyız”

“Girne’ye kaybettiği dokusunu geri kazandırmalıyız”

Evdimli bakkalın torunu, bir mühendis, bir “Çevre Doktoru”… Ve dahası yeni bir anlayışın, umudun, vizyonun temsilcisi… Birol Karaman, Girne’nin ilk “Girne doğumlu” belediye başkanı olabilir…

A+A-

Birol Karaman, Girne Belediye Başkan adayı… Cumhuriyetçi Türk Partisi adına, tüm Girne seçmeninden destek talep ediyor. Çünkü Girne’nin dokusunu yitirdiğini düşünüyor ve kenti “belediye başkanlarının iki dudağı arasından kurtarmak” istiyor. “Birlikte yönetebiliriz, birlikte başarabiliriz” diyor.

Annesi Evdimli, babası Bitlisli, Birol Girne doğumlu. Hayat öyküsü ilginç. Amcası 1974 savaşında Kıbrıs’a gelmiş, sonra, babasıyla birlikte, Evdimli iki kız kardeşle evlenmişler.
 

Evdimli Bakkaliyesi’ne bir gece yarısı yaşanan o meşum saldırıda komalık olmuş, ayağa kalkmış, Girne de ilk o zaman ayağa kalkmış, “Kimlikle girişe hayır” diye.

“Girne’nin sorunlarını biliyoruz ve 1.5 yıldır, pek çok uzmanla birlikte çözüm projeleri üzerinde çalışıyoruz. En başta trafik sorunu geliyor. Girne’de yaşayan her iki kişiden biri trafikten şikayetçi, yaşam kalitesini aşağıya çekiyor.”

 

“Şu anda altı büyük belediye içerisinde en memnuniyetsiz kesim Girneliler. Ne yazık ki gerçek bu! O nedenle Girne’nin yeni bir anlayışa, enerjiye, yönetime ihtiyacı var.”


“Girne’nin bütçesinin nasıl hazırlandığını ve yönetildiğini kimse bilmiyor. Kent çok plansız! Trafik Master Planı var, uygulanmıyor. Belediye, kendi plancısını dahi bezdirdi, işten uzaklaştırdı.”

“Girne’yi geri kazanacağız derken, bunu seçim kazanmak anlamında söylemiyoruz. Girne’yi geri kazanmak için el ele vermeliyiz. Kıbrıs’ın bu en özel kenti gerçek karakteriyle yeniden doğmalı. ”


Cenk MUTLUYAKALI

Girne’nin geleceği için belediye başkanlığına aday olan Birol Karaman, “Girne’yi geri kazanmalıyız. Bunu seçim kazanmak anlamında söylemiyorum. Girne’yi gerçekten geri kazanmalıyız ve bunun için el ele vermeliyiz. Girne’ye kaybettiği dokusunu geri kazandırmalıyız” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi adına, tüm Girne seçmeninden oy isteyen Birol Karaman, bir mühendis… Dahası bir “çevre doktoru”. Uzmanlığına güvenirken, şunu da özellikle vurguluyor, “Elbette uzmanlık önemlidir, ancak takım yoksa mesele kişiselleşir. Girne’yi ancak birlikte yöneterek, kolektif bir anlayışla ele ele vererek geri kazanabiliriz.”
Girne Belediyesi’ni “belediye başkanlarının iki dudağı arasından kurtarmak” gibi bir hedefi var. Bunun için de “şeffaflık, katılımcılık, birlikte yönetim” gibi temel ilkeleri sıklıkla vurguluyor.

 

Kimdir Birol Karaman?

Girne Belediye Başkanlığı için adaylık kararı özelikle de 1984 doğumlu bir genç için cesur bir adım. Tabii, Mustafa Akıncı’nın 28 yaşında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçildiğini ve bu görevi 14 yıl boyunca kesintisiz sürdürdüğünü unutmamak gerekiyor.

Peki kimdir Birol Karaman?
Evdimli bakkalın torunu, bir mühendis, bir “Çevre Doktoru”… Ve dahası yeni bir anlayışın, umudun, vizyonun temsilcisi… Girne’nin ilk “Girne doğumlu” belediye başkanı olabilir.

Annesi Evdimli, babası Bitlisli. Bitlis’e bağlı Tatvan ilçesinden… Birol Karaman, Girne’de doğdu... Hayt öyküsü ilginç. Amcası 1974 savaşında Kıbrıs’a gelmiş, sonra, Birol Karaman’ın babasıyla birlikte, Evdimli iki kız kardeşle evlenmişler.

Girne’de yaşayan belirli bir kuşak çok iyi anımsayacak, Evdimli Bakkaliyesi’ne bir gece yarısı yaşanan o meşum saldırıda, Birol Karaman da komalık olmuş. Birol Karaman için o olay ciddi bir travma… Büyükannesine yardım için gittiği bakkaliyeden, kanlar içinde çıkmış, defalarca ameliyat geçirmiş, ayağa kalkmış. Girne de ilk o zaman ayağa kalkmış, “Kimlikle girişe hayır” diye.

19 Mayıs Koleji mezunu, Maden Mühendisi… Yüksek lisans ve doktorasını madencilik, yönetim ve çevre alanında yapmış. Bir anlamda ‘Çevre Doktoru…’ Girne İnisiyatifi’nin kurucu ve doğal liderlerinden biri…
Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanlığı’nı yaptı. Çevre Bakanlığı’nda bir dönem gönüllü, bir dönem sözleşmeli olarak çalıştı, kamu görevinden de gönüllü ayrıldı. Partisi içinde gençlik örgütünden parti meclisine, seçim bürolarından ilçe meclisine kadar her aşamada sorumluluk üstlendi.

 

Girne’nin sorunları

“Girne’nin en önemli sorunu nedir” diyorum, sayfalar dolusu bir araştırma çıkartıyor, planlar gösteriyor, projeler anlatıyor, belli ki bu sürece iyi hazırlanmış.
Birol Karaman anlatıyor…
“Girne’de yaşayan her iki kişiden biri trafikten şikayetçi… Ayrıca kaldırım, yol, çevreden de aynı oranda şikayet var. Şu anda altı büyük belediye içerisinde en memnuniyetsiz kesim Girneliler. Ne yazık ki gerçek bu! O nedenle Girne’nin yeni bir anlayışa, enerjiye, yönetime ihtiyacı var. Bu yeni anlayış Girne’yi çağdaş projelerle ve birlikte yöneterek başarıya ulaşabilir. Girne’nin sorunlarının tümü için çok kapsamlı projeler hazırladık. Bu projelerle birlikte, Girne Belediyesi’nin insan kaynağını da hizmet ve üretim odağına yönlendireceğiz. Girne’deki yaşam kalitesini iyileştirmek için kenti bir bütün olarak organize etmemiz gerekiyor. Elbette uzmanlık önemlidir, ancak takım yoksa mesele kişiselleşir. Girne’yi ancak birlikte yöneterek, kolektif bir anlayışla ele ele vererek geri kazanabiliriz.”
 

3 temel sorun

Girne’nin trafik sorunu meşhur!
“Çözüm mümkün mü” diye soruyorum.
Birol Karaman, Girne’deki sorunların çözümünü üç temel başlıkta ele alıyor, anlatıyor:
“Öncelikle acil önemler gerekiyor. Trafiğe yönelik projelerimiz 1 yıl içinde önemli bir rahatlatma sağlayabilir. Tüm planlarımızı kısa, orta ve uzun vadeye göre yaptık. En acil mesele, trafiktir. Girne’deki yaşam kalitesini son derece olumsuz etkiliyor. Trafikten sonra ikinci büyük meseleyi kurumsallaşma olarak görüyoruz. Tüm kararlar bir başkanın iki dudağı arasına sıkışmıştır. Girne çok büyüdü. O nedenle Girne Belediyesi çok daha iyi organize olmak zorundadır, böylesi büyük bir kentin sorunlarını, belediye başkanı tek başına verdiği kararlarla çözemez. Herkesin, her derdi için belediye başkanına ulaşması gerekiyor. Bu sürdürülebilir değildir. Çağın gerisinde kalmış bir yönetim anlayışıyla, başkanların iki dudağı arasında sıkışmış bir kent, işte böyle olur. Üçüncü önemli mesele de Girne’nin geleceği için ciddi altyapı yatırımları ve planlamaya ihtiyaç vardır. İmar planına destek verdik. Ancak eksiklikler vardır ve bunları da gidereceğiz. Yağmur yağdığı zaman Girne’yi sel basmamalıdır. Lağım ya da atık sular, arıtılmadan deniz dökülmemelidir. Bu çağda halen bunları konuşuyorsak ortada ciddi bir sorun var demektir.”
 

“Bütçeyi de birlikte yöneteceğiz”
 

“Girne’nin bütçesinin nasıl hazırlandığını ve yönetildiğini kimse bilmiyor”  diyen Birol Karaman, bütçeyi de toplumla birlikte tartışacaklarını, planlayacaklarını ve daha sonra onaylayacaklarını anlattı.
“İnternet üzerinden, her ay, tüm harcamalarımızı, gelir ve giderimizi Girnelilerle paylaşacağız” diyen Birol Karaman, plansızlığın bir bütün olarak kentin karakterine yansıdığını anlattı.
Girne Belediye Başkan Adayı Birol Karaman, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yasaya göre emlak vergilerinin % 25’i eğitime harcanmalıdır. Öyle mi? Bilmiyoruz. Emin değiliz. Bunu kimse bilmiyor. Personel rakamları konusunda da böyle bir bilinmezlik var. Tümü belediye başkanının iki dudağı arasında, oysa, istihdamlar ya da iş güvencesi, belediye başkanlarının iki dudağı arasında olmamalıdır. Tüm hedeflerimizin ve projelerimizin odağında Girne’ye hizmet kalitesini yükseltmek vardır. Girne’nin planlamaya, hizmete, standarda ve katılımcı bir yönetim anlayışına ihtiyacı var. Bu kente dokusunu yeniden kazandırmalıyız. Trafik Master Planı var, uygulanmıyor. Belediye, kendi plancısını dahi bezdirdi, işten uzaklaştırdı. Yeniden bu çağrıyı yapmak istiyorum, Girne’yi geri kazanmak için el ele vermeliyiz. Kıbrıs’ın bu en özel kenti gerçek karakteriyle yeniden doğmalı. ”

img_5636.jpg


yeniduzen-satin-aliniz-370.jpg

Bu haber toplam 5298 defa okunmuştur
İlgili Haberler