1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Erhürman: “Bakanlar ‘Görevi ihmal suçu’ işledi, yargılanma isteyeceğiz”
Erhürman: “Bakanlar ‘Görevi ihmal suçu’ işledi, yargılanma isteyeceğiz”

Erhürman: “Bakanlar ‘Görevi ihmal suçu’ işledi, yargılanma isteyeceğiz”

Görevi ihmal suçu işleyen Bakanlar için Meclis’e ‘Meclis Soruşturması’ önerisi getireceklerini açıklayan Erhürman, kabul edilememesi haline doğrudan polise başvurup yargılanmalarını isteyeceklerini açıkladı.

A+A-

Meltem SONAY

///

Saat: 16:00

Özdenefe: “Ceza Yasası’na göre SUÇ!”

 

Ercan’la ilgili Araştırma Komitesi Raporu üzerine söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, raporda siyasi tarihimiz için ders alınması gereken unsurlar bulunduğuna işaret etti.

Komite Türkiye’den gelen yetkililerin Avan Projeler’in YARIŞMA ile yapıldığını ifade ettiğini tutanaklardan aktaran Özdenefe, Ersan Saner’in ‘Ben Mimarım zaten, gittim üç havaalanı gördüm en uygun olduğuna karar verdim’ dediğini de aktardı.

“Aceleyle mevzuatımıza, dünyadaki ve Türkiye’deki uygulamalara aykırı olarak Türkiye’deki bir avan projeyi alıp ihaleye çıkılıyor” diyen Özdenefe, Ersan Saner’in ‘kendi başına’ avan projeye karar verdiğinin altını çizdi. Özdenefe, hukuka aykırı, gayri ciddi, gelişi güzel bir şekilde yapıldığını belirtti.

Başsavcılığın da ‘ek sözleşmede’ devreye girdiğine işaret eden Özdenefe, bu ek sözleşmenin de kamunu zararına olan bu süreçlerin de önünü açtığına değindi.

Kontrolörlük hizmeti ile ilgili de Tahsin Ertuğruloğlu’nun ‘kendisinin en iyisini bildiği’ düşüncesi ile hareket ettiği görüşünü belirten Fazilet Özdenefe, ihalesiz, hukuka aykırı bir hizmet alımının uygulandığını kaydetti.

Ceza Yasası’nda yapılan değişikliklerle Başbakan ve bakanların da kapsama alındığına işaret eden Fazilet Özdenefe, Meclis İç Tüzüğü’ne göre Meclis Soruşturması yapılabileceğini de belirtti.

Bu hafta ilgili bakanlar hatta gerekirse Başbakan için Meclis Soruşturması adına gerekli girişimi yapacaklarını  vurgulayan Özdenefe, yapılanların Ceza Yasası’na göre SUÇ olduğunu vurguladı

 

SAAT: 14.30

Erhürman, “Sayın Tahsin Ertuğruloğlu, Ceza Yasası’nın 150’nci maddesinin a bendinde yer alan görevi ihmal suçu işlemiştir. Devletin zarara uğratıldığı açıktır” şeklinde konuştu.

Tufan Erhürman,  Ertuğruloğlu ‘onayım yoktur’ dediği için Resmi Gazete’ye yazı yazılarak Bakanlar Kurulu karar tarihinin değiştirildiğini, Bakanlar Kurulu Sekreterliği’nin ‘sehven hata yapıldığı’ diye bildirimi üzerine Ertuğruloğlu’nun yine ‘sehven değil ben kabul etmedim diye tarihi değiştirdiler’ açıklaması yaptığını hatırlattı.

Sözleşmenin hiçbir uzmandan görüş alınmadan 4 yıl uzatıldığına da vurgu yapan Erhürman, yapılan hesabın devleti zarar uğrattığına vurgu yaptı.

Burada da ‘GÖREVİ İHMAL SUÇU’ olduğunun altını çizen Tufan Erhürman, CTP olarak bunu burada bırakmayacaklarını belirtti.

Görevi ihmal suçu işleyen Bakanlar için Meclis’e ‘Meclis Soruşturması’ önerisi getireceklerini açıklayan Erhürman, kabul edilememesi haline doğrudan polise başvurup yargılanmalarını isteyeceklerini açıkladı.


SAAT: 13.35

‘ERCAN RAPORU’ MECLİS GÜNDEMİNDE!

Erhürman: Şirketi Fenerbahçe’den arkadaşınız önermiş

Genel Kurul’da “Ercan Havaalanının İşletme Haklarının Devredilmesi ile ilgili şartname, sözleşme ve sözleşmenin uygulanması aşamalarındaki işlemlerin hukuka ve kamu yararına uygunluğunun araştırılması hakkında Meclis Araştırma Komitesinin konu hakkındaki raporu” ele alınıyor.

Komite Başkanı Ersin Tatar’ın 16 sayfalık raporu okumasının ardından, Rapora ret oyu veren ve şerh düşen Komite Üyesi Milletvekilleri Tufan Erhürman ve Fazilet Özdenefe’nin ifadelerinin okunmasını Komite Başkan Vekili Erhürman’a devretti.

Ertuğruloğlu: “İddiaları reddediyorum… Nasıl yorumlarsanız yorumlayın”

Raporla ilgili ilk sözü dönemin Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu aldı ve bu konuda söylemesi gerekenleri söylediğini, bunlara rağmen kendisine yönelik suçlayıcı ifadeleri esefle kınadığını söyledi.

Tüm iddiaları reddettiğini kaydeden Ertuğruloğlu, “Nasıl yorumlarsanız yorumlayın, devletin ödemeyeceği bir şeyin devlet tarafından ihale edilmesi söz konusu değildir” dedi.

İhale etmediğinin doğru olmadığını savunan Ertuğruloğlu, Merkezi İhale Komisyonu’nca ihaleye çıkmadığını söyledi.

Kendisinin başlattığı süreç sonucunda denetimlerin başladığını ileri süren Ertuğruloğlu, “asla ve hiçbir şekilde Ercan Havaalanı ile ilgili işlemlerimin devleti zarara sokması söz konusu değildir. Devleti nerede zarara sokmuşum? Ayıptır ya… Hak etmediğim suçlamalar, eleştiriler getirildi. İade ederim. Benim minareyi çalma niyetim olmadığı için kılıf da hazırlamadım, tek suçum bu” dedi.

 

Erhürman: “Şirketi Fenerbahçe’den arkadaşınız önermiş…”

Hukukumuzda ‘sözlü ihale’ yöntemi olmadığına işaret eden CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ertuğruloğlu’nun komite tutanaklara yansıyan ifadelerini okudu.

Kendisine yardımcı olmak için gönderilen hukukçunun, sözleşmeyi imzalayacağı şirketin ortağı olduğunu Tahsin Ertuğruloğlu’nun da o an öğrendiğini ifadelerinden okuyan Erhürman, ‘arkadaşlarından’ firma önermelerini istediğini ve onlar arasından birini seçtiğini belirttiğini de aktardı.

“Bir şirket size hukukçu diye ortağını yolluyor size yardımcı olsun diye, o hukukçunun şirketin ortağı olduğunu imza aşamasında fark ediyorsunuz ve ‘hayrola’ diyorsunuz ama imzalıyorsunuz.

Siz ki en fazla devlet ciddiyetinden bahseden kişilerdensiniz, birisi Fenerbahçe Derneği’nden olan 3 arkadaşınızdan öneri alacaksınız, bu şirketlerden birini seçeceksiniz, yardımcı diye gelen hukukçunun şirketin ortağı olduğunu öğrenmenize rağmen imzalayacaksınız, bu nasıl ciddiyettir.

Sözleşmeyi 4 yıl uzatma meselesi sadece tazminatlardan vazgeçme değil, Tahsin Ertuğruloğlu’nun ödettiği kontrolörlük hizmetine ödenenlerden de vazgeçmedir ki bu da devleti zarara uğratmadır.

Sizin üyesi olduğunuz Bakanlar Kurulu, sizin devleti zarara uğrattığınızı söylüyor ve devlet ödemesin diye 4 yıl daha sözleşmeyi uzatma yoluna gidiyor.

Siz onların devlete zarar uğrattığını savunuyorsunuz, peki ne işiniz var orada?”

“Daha taslak proje hiçbir şekilde ihaleye çıkılmadan bir özel kişiye verildi. Dakika 1, gol 1.”

 

“Daha birinci günden itibaren inanılmaz bir ciddiyetsizlik ve hukuksuzlar zinciri. Daha taslak proje hiçbir şekilde ihaleye çıkılmadan bir özel kişiye veriliyor. Dakika 1, gol 1.

Komite toplantısına katılan dönemin Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, ‘yeterli süre bulunmadığı için’ ihaleye çıkılmadığını söylüyor. Böyle bir argüman olamaz.

Komitede Türkiye’den gelen yetkiliye ‘Bu güne kadar şu kadar havalimanı yaptınız, avan projeyi nasıl yaptırıyorsunuz’ diye sordum, bana ‘ihaleye çıkıyoruz veya yarışma yapıyoruz’ dedi.

Bu avan projenin doğru yapılmadığını, doğru yapılsaydı bu tünel yapılmazdı, yapmak zorunda kaldık, 50-60 milyon da fazla yatırım yapmak zorunda kaldık diyor komitedeki yetkili.

Ersan Saner oturduğu yerden ‘Avan Proje’de değil şartnamede tünel olduğunu’ söylerken, Tufan Erhürman, Avan Proje ile şartnamenin çelişemeyeceğine vurgu yaptı.

 

“15 gün sonra ihalenin şartlarını değiştiniz…”

“Başsavcılık yetkilisi de komite ‘Ben 50 kere Başbakanlığa gittim yapmayın bunu dedim’ diyor”

 

15 gün sonra EK SÖZLEŞME imzalandığına işaret eden Erhürman, esas sözleşmeden 15 gün sonra şartların bir kısmını değişerek sözleşme imzalanmasının eşitliği bozma anlamına geldiğinin altını çizdi.

Başsavcılık yetkilisinin de komitede ‘Ben 50 kere Başbakanlığa gittim yapmayın bunu’ dediğini de komite tutanaklarından okuyan Erhürman, ihaleye katılan şirketlerin dava açma hakkına karşı uyardığını aktardığını da ifade etti.

"Bir sözleşmeyi imzaladıktan sonra net olmadığını nasıl olur da 1 hafta sonra anlarsınız? İnanılır gibi değil… Bu tabi Başsavcılığın söylediği…

Sayın Suat Yeldener’in söylediğini ise duyduğumda kulaklarıma inanamadım. Suat Yeldener ne dedi: ‘Serdar Bey diyordu yanlış yapıldı, gelince ben iptal edecem derdi…’

Bana sorarsanız iki gerekçe de ciddiyetsizliğin, hukuksuzluğun, aceleciliğin dibi."

 

 


SAAT: 11.50

‘10 yıl yeni üniversite açılmasın’ tartışması!

Meclis’in Bağımsız Milletvekilleri’nden Hasan Taçoy’un ‘ÜNİVERSİTE AÇMA İZİNLERİNİN 10 YIL ASKIYA ALINMASI’na ilişkin Yasa Önerisi de Genel Kurul’da gündem oldu.

Eğitim Bakanı Özdemir Berova, 10 yıl boyunca yüksek öğretim kurumu açılma izinlerinin askıya alınması talebini ve bu yöndeki kaygıları anlayabildiğini belirtti ama buna karşın yasa önerisine de OLUMSUZ oy vereceklerini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ivedilik tezkeresinin oylanmasının ertelenmesini istedi, Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerenin oylanması oyçokluğu ile ertelendi.

Yasa Önerisi daha sonra yeniden Meclis gündemine gelecek.

Bakan Berova: “Kalite anlamında kaygılarını anlıyorum ama oyumuz olumsuz”

Eğitim Bakanı Özdemir Berova, yüksek öğrenimin ülke adına en önemli alanlardan biri olduğuna işaret etti. Yüksek öğrenimde kalitenin de önemine vurgu yapan Berova, öneri sahiplerinin taleplerini anlayışla karşılamakla birlikte yeni yasaya da işaret etti.

Yeni üniversite açma yetkisinin Meclis’te olduğuna işaret eden Berova, bu anlamda bakıldığında Meclis’in kendi iradesini 10 yıllığın ertelemesinin, kendi iradesini tanımama anlamına geleceği görüşünü belirtti.

Yapılan çalışmalarla 3. Dünya ülkelerinden getirilecek öğrenci kalitesinde artış sağlanacağını ileri süren Berova, öğrenci vizesi ile gelip kaçak işçi duruma düşenlerle ilgili de çalışma yaptıklarını belirtti.

Yeni bir genelge yayınlandığını ve bu kapsamdaki kişilerin ülke dışına çıkarılması için yol haritası belirlendiğini kaydeden Berova, YÖDAK’la da yeni yasa üzerinde değişiklik çalışmakları bulunduğunu açıkladı.

Berova, “Arkadaşların kaygılarını anlamakla birlikte bu yasa önerisine oyumuzun menfi olacağını belirtmek isterim” dedi.

Taçoy: “Ciddiyetimizi gösterecek, faydalı olacak…”

Öneri Sahibi Milletvekili Hasan Taçoy, yüksek öğrenimdeki hedeflerin belirlenmesinin ve gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti, bu hedefleri gerçekleştiremeyecek durumdayken yeni maceralara atılmaması gerekliliğine değindi.

YÖDAK’ın denetleme ve disipline etme kapasitesine de işaret eden Taçoy, ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olan yükseköğretim sektörü için de daha planlı çalışmalar yapılmadı gerektiği düşüncesinin altını çizdi.

Amacın Yasa Önerisi’nin bir an önce görüşülmesi olduğunu kaydeden Taçoy, yasanın ülke için faydalı olacağı ve ciddiyetimizi göstereceği görüşünü belirtti.

Angolemli’den Berova’ya:
“Herhalde birilerine sözlerin var, kaptırmak istemen!”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Bakan Berova’ya “Hiç istemesen kaptırasın herhalde sözlerin var bir yerlere” diye hitap edince Genel Kurul’da seslen yükseldi.

Yasa’da hiçbir sorun olmadığını belirten Angolemli, her köşeye üniversite açıldığını ifade etti ve eleştirdi.

“Eskiden verilen izinler istemen gelsin Meclis’e” diye Eğitim Bakanı Berova’ya seslenen Angolemli, ‘çekinecek ne var’ diye de sordu.

Altyapının bu kadar üniversite ve öğrenciye yetmediğine işaret eden Angolemli, güvenlik problemlerinin de yaşandığına da dikkat çekti.

Angolemli, Hasan Taçoy’un önerisini desteklediklerini ve olumlu oy vereceklerini de açıkladı.

Derya: “Hiçbir şey yapmayan Hükümet sürekli üniversite açma izni veriyor”

Ülkede bazı şirketlere paravan olmak üzere üniversitelerin kurulduğu duyumlarını aktaran CTP Milletvekili Doğuş Derya, ‘Butik Üniversite’ şeklinde kurulan bazı üniversitelerin yarattığı tehlikeye de işaret etti.

Dövizin yükselmesi ile yükselen harçlara, harçları ödeyemeyen öğrencilerin çalışmak durumda kalmasına ve sömürülmelerine işaret eden Derya, bazı öğrencilerin eskortluk dahi yaptırılarak sömürüldüğüne vurgu yaptı, Hükümet’in bunlarla ilgili hiçbir adım atmadığının altını çizdi.

Altyapılara ilişkin sıkıntıların giderilmesi adına hiçbir şey yapmayan Hükümet’in sürekli üniversite açma izni verildiğine vurgu yapan CTP Milletvekili Doğuş Derya, eksiklikleri olduğu görüşünü belirttiği Yasa Önerisi’ne DESTEK vereceklerini ve komitede teknik düzenlemelerle birlikte ele alınması gerekliliğinin altını çizdi.

 


11:15

Hasta Hakları Yasası Meclis gündeminde!

Dinçyürek: “Doktorlar için ideal koşul ve haklar yok…”

YENİDÜZEN’in bir süre önce gündeme getirdiği, yıllardır beklenen yasalardan biri olan Hasta Hakları Yasa Tasarısı da Meclis gündemine geldi.

CTP Grup Başkan Vekili Erkut Şahali, yasanın önemine işaret etti, Meclis gündemine gelmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti. Şahali, yasada bazı katılmadıkları noktalar olmasına karşın ivediliğine olum oy vereceklerini açıkladı.

Meclis’in Bağımsız Milletvekilleri’nden Hakan Dinçyürek, hekimlerin problemlerinin çözümlenmeden gelen yasanın uygulanabilir olmadığını savundu.

Dünyadaki ideal şartlar düşünülerek Hasta Hakları Yasası’nın hazırlandığını ifade eden Dr. Dinçyürek, tedavi için dünyadaki çalışma koşulları ve hakları bulunmayan doktorlardan bu şartların istenmesinde sıkıntı yaşanacağını altını çizdi.

Hasta Hakları Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi oybirliği ile onaylandı.


Saat: 11:00

Merkezi İhale Komisyonu’na yeni yasa…

Denktaş: Üyeler müşavirlerden atanacak

Merkezi İhale Komisyonu ve Başkanlığı Yasası’na ivediliğin görüşülmesi sırasında söz alan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, sistemi bozmadan gündelik hayatın sürdürülebileceği düzenlemeler öngörüldüğünü kaydetti.

Komisyon üyelerinin müşavirler içinden atanmasının düzenlendiğini, Başkan’ın bareminin yükseltildiğini, mevcut yasal yapıyı yürütebilecek bir teşkilat oluşturulduğunu kaydetti.

Komisyonu Başkanı’nın görevden alma ve atanmasına ilişkin değişiklikler de içeren Yasa’nın komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresi de onaylandı.


SAAT:10:20

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10.20 sıralarında yasama gündemiyle toplandı. Meclis Genel Kurulu’nda ilk gündem, milletvekillerinin masalarına bırakılan ‘bildiriler’ oldu.

Masalarına bırakılan sendika ve sivil toplum örgütlerinin yaz saati uygulamasına karşı başlattığı imza kampanyasına yönelik bildirileri konu eden Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş Genel Kurul’a ‘her isteyenin girip bildiri dağıtmaması gerektiğini’ savundu.


Hükümet bildiri istemedi!

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Hükümet’in DİKKATİNE GETİRMEK için bildirileri masalarına kendisinin bıraktığını açıkladı, Meclis Başkanı Sibel Siber, bildirilerin dışarıda verilmesinin daha uygun olacağını söyledi. Başbakan Hüseyin Özgürgün de masasına bildiri bırakılmasını istemediğini söyledi.

Genel Kurul’da bildiri dağıtımı konusu Milletvekilleri arasında fikir ayrılığı yarattı, Meclis Başkanı Sibel konunun Danışma Kurulu’nda konuşulmak üzere kapatılmasını istedi.

 

 

Bu haber toplam 4985 defa okunmuştur
Etiketler : ,