1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Engellileri Koruma Yasası’na, Mevzuat Dairesi'nden ‘görüş’ engeli!
Engellileri Koruma Yasası’na, Mevzuat Dairesi'nden ‘görüş’ engeli!

Engellileri Koruma Yasası’na, Mevzuat Dairesi'nden ‘görüş’ engeli!

Başsavcılıktan olumlu görüş gelmesine rağmen, Merkezi Mevzuat Dairesi, 4 SAYFALIK YASA TASARISI İÇİN 3 AYDIR TEKNİK GÖRÜŞ VERMEDİĞİ öğrenildi…

A+A-

Didem MENTEŞ

Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında engellilerin özlük haklarında değişiklik yapılması için uzun bir süre önce hazırlanan 4 sayfalık yasa tasarısı, Başbakanlığa bağlı Merkezi Mevzuat Dairesi'nin ‘engel’ine takıldı.

KTAMS’ın talebiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değişiklik yapılan yasayla ilgili Başsavcılık’tan olumlu görüş gelmesine rağmen, Merkezi Mevzuat Dairesi, 4 sayfalık yasa tasarısı için halen teknik görüşü belirtmedi. Engellilerin özlük haklarında iyileştirmeler yapılan yasa tasarısı, 3 aydır Merkezi Mevzuat Dairesi'nde bekliyor.

Barçın: “Meclis kapanmadan tasarının geçmesi gerekir”

YENİDÜZEN’e konuşan KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, yasa tasarısının 3 aydır Merkezi Mevzuat Dairesi’nde beklemekte olduğunu belirterek, bu tasarının Meclis kapanmadan geçmesi gerektiğini söyledi. Merkezi Mevzuat Dairesi’nden gelecek görüş ardından tasarının Bakanlar Kurulu’na daha sonra da Meclis’e gönderileceğini ancak Meclis’in kapanmasına az bir süre kaldığını belirten Barçın, Meclis kapanmadan yasa tasarısını geçirmek için tüm mücadeleyi vereceklerinin altını çizdi.

Kibrit: “Kamudaki engellilerimiz mağduriyet yaşıyor”

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit ise 2012 yılında Kamu Görevlileri Yasası’nda özlük haklarıyla ilgili değişiklik yapılmasına rağmen, Engellileri Koruma, Rehabilite Ve İstihdam Yasası altındaki engelli çalışanlara yapılmamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kibrit, 2012 yılından beri birçok engelli çalışanın mağduriyet yaşadığını söyledi. Merkezi Mevzuat Dairesi’nin yasa tasarısıyla ilgili görüşünü halen belirtmemesine tepki gösteren Kibrit, “Bu çalışan engelliler için çok önemli bir konudur, halen görüş belirtilmemesi hak gaspıdır” dedi. Kibrit, 10 yıldır kamuya engelli istihdamı yapılmadığına da dikkat çekti.


KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın:
“Yasa tasarısı için mücadele vereceğiz”

Devrim Barçın, 2012 yılında Kamu Görevlileri Yasası’nda çalışanların özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler yapılmasına rağmen, Engellileri Koruma, Rehabilite Ve İstihdam Yasa’sında bu değişikliğin yapılmadığını vurguladı. KTAMS’ın bu yıl yasada değişiklik yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na talepte bulunduğunu aktaran Barçın, bakanlığın yasada iyileştirmeler yaptığını söyledi. 4 sayfalık bir yasa tasarısı hazırlandığını, tasarının Savcılığa gönderilerek olumlu görüş alındığını kaydeden Barçın, tasarının 3 aydır Başbakanlığa bağlı Merkezi Mevzuat Dairesi'nde beklemekte olduğunu belirtti. Teknik görüş belirtecek olan dairenin, aylardır görüş belirtmemesini eleştirerek, “bu işte artık bir oyun olduğunu düşünüyoruz” dedi. Daireden gelecek görüş ardından tasarının Bakanlar Kurulu’na daha sonra da Meclis’e gönderileceği ancak Meclis’in kapanmasına az bir süre kaldığını söyleyen Barçın, Meclis kapanmadan yasa tasarısını geçirmek için tüm mücadeleyi vereceklerini dile getirdi.


K.T. Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit:
“Çalışan engellilere yönelik hak gaspı yapılıyor”

K.T. Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Merkezi Mevzuat Dairesi’nin yasa tasarısıyla ilgili görüşünü halen belirtmemesine tepki göstererek, “Bu engelliler için çok önemli bir konudur, halen görüş belirtilmemesi hak gaspıdır” dedi. Kibrit, şöyle konuştu: “Engellileri Koruma, Rehabilite Ve İstihdam Yasası altındaki çalışanların maaşları, eğitim durumu ve Kamu Görevlileri Yasası’nda yer alan barem tablosuna göre veriliyordu. 2012 yılında Kamu Görevlileri Yasası’nda çalışanların barem tablolarında bir değişiklik yapıldı. Ama aynı değişiklik bizim yasamızda yapılmadığı için mağdur olmaya başladık. 2012’den beri bunu gündeme getiriyoruz, bu bir haksızlıktır. Konu ortaokul ve lise mezunlarını ilgilendirirdi ki bizden en fazla kesimde bu mezunlardandır. Kamu Görevlileri Yasası’ndan ortaokul mezunları barem 13’den barem 14’e çıkarken, bir barem önleri açılırken, engelliler için barem açılmadı. Tabi bu lise mezunları için de geçerlidir. Ammeden tayin olanları barem 14’e kadar alıyorlardı, 2012’de önler açıldı barem 15’e kadar alınıyorlar. Engellileri Koruma, Rehabilite Ve İstihdam Yasası altında işe giren lise mezunu arkadaşlarımız ise barem 14’e kadar çıkabiliyorlardı. Şuan birçoğu ise baremlerinin topundadır, ilerleyemiyorlardır. Böyle bir eksiklik vardı. Çünkü normal yasada barem tablosuna göre alır denilir ama Koruma, Rehabilite Ve İstihdam Yasası’nda yazmadığı için engellileri kapsamadı. Yapılan değişiklik şimdi budur. Çalışma Bakanlığı bu değişkliği yaptı, bununla ilgili Savcılık olumlu görüş verdi ama 3 ay var Merkezi Mevzuat Dairesi teknik olarak vereceği görüşü bir türlü vermiyor. Tasarı daha Bakanlar Kurulu’na gönderilecek, oradan Meclis’e gidecek. Meclis’in kapanmasına da 1 aylık bir zaman kaldı. Daha sonra ne olur ne kalır bilmiyoruz. Bizim için çok önemi bir kondur. Özellikle çalışan engellilerimizin haklarının gaspı yönünde bir olaydır. Bunun biran önce hızlandırılması gerekir. Öte yandan 10 yıldır engelli istihdamı yapılmıyor. 2017 yılı için bana alım yapılacağı söylendi. Hep bir çalışma var deniliyor ama maalesef bir adım atılmıyor”

 

 

 

 

Bu haber toplam 4495 defa okunmuştur
Etiketler : ,