1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Dijital dönüşüm dönemi…
Dijital dönüşüm  dönemi…

Dijital dönüşüm dönemi…

Lefkoşa, Akıllı Şehirler konusunda Turkcell ve Huawei’nin yeni durağı oldu

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi ile Turkcell’in iştiraki Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Huawei, KKTC’nin dijital dönüşümüne katkı koyacak iyi niyet protokolüne imza attı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Protokole Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden ve Huawei Türkiye Genel Müdürü Li Shen imza koydu.

1 Aralık’ta imzalanan protokol kapsamında ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dijital bir ülke olmasına önayak olacak protokole göre; Kuzey Kıbrıs Turkcell, ilk olarak Lefkoşa’da belirlenecek bir kavşağa akıllı sinyalizasyon sistemi kuracak.

Bunun yanında KKTC'de dijital dönüşüme dair ortaklaşa neler yapılabileceği konusunda çalışma yapılarak bununla ilgili rapor hazırlanacak.


Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden:
Dijital dönüşüm çalışmalarının ilk harcını Lefkoşa’da atıyoruz

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden, günlük yaşamımızda teknolojinin gelişimini, dijitalleşmeyi birebir yaşadığımızı ve teknolojik uygulamaların, dijital uygulamaların her gün hayatımızda daha fazla yer ettiğini belirterek sözlerine başladı. Maden, “Turkcell Grup içerisinde Kuzey Kıbrıs Turkcell, dijital uygulamaların ve dijital dönüşümün öncüsü bir şirket olarak birçok uygulamasını öncelikli olarak Kuzey Kıbrıs'ta başlattı” diye belirtti. İmzalanan Dijital Dönüşüm Protokolü’nün genel çerçevesini ise şu sözlerle açıkladı: “İnsan hayatını kolaylaştıracak teknolojilerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında en önde gelen teknoloji üreticisi Huawei ve dijitalleşmenin öncüsü pozisyonundaki dünyanın ilk dijital operatörü olan Turkcell’in uzmanları KKTC’de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’mızın ve Lefkoşa Türk Belediyesi'nin konuyla ilgili ekipleriyle birlikte çalışacaklar. KKTC’de dijital dönüşümle ilgili neler yapılabileceği, nasıl yapılabileceği ve hangi alanlarda bu dönüşümün öncelikli başlatılması gerektiğine dair çalışma yaparak bir yol haritası oluşturacaklar. Bugün bu karşılıklı işbirliğinin ve bu konuda bizim göstereceğimiz desteğin bir iyi niyet protokolünü imzalıyoruz. Bu iyi niyet protokolünün yanı sıra Bakanlığımızın ve Belediyemizin uygun görüp bize göstereceği bir kavşakta akıllı sinyalizasyon sistemini Huawei ve Turkcell olarak bizler ilk örnek uygulama olarak kuracağız. Bu dijital dönüşümün ilk harcı olacak, bu sistemi Huawei ve Turkcell olarak KKTC’de kurup Bakanlığımıza teslim edeceğiz. Bu çalışmayla da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak dijital dönüşüm çalışmalarının bir altlığını oluşturmuş olacağız. İmzalanacak protokolün herkese hayırlı olmasını diliyorum”.

Maden ayrıca enflasyonla mücadele kapsamında da bir müjde verdi.

Türkiye'de enflasyonla mücadele konusunda çok ciddi adımlar atıldığını ve Turkcell’in de enflasyonla mücadelenin öncülerinden birisi olduğunu söyleyerek “Biz de bu konuda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde enflasyonla mücadele kapsamında Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın başlattığı kampanyaya katılarak, Kıbrıs halkına elimizden gelen desteği göstermiş olacağız. Enflasyonla mücadele kapsamında kampanyamıza başvuran tüm Turkcell kullanıcılarının veri kullanımını o ay için ikiye katlıyoruz. Daha detaylı bilgiyi yakında paylaşıyor olacağız” dedi.

 

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu:
 KKTC’de de en kısa zamanda  4.5G’ye geçilmeli

İmzalanan protokol töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Kıbrıs’ın kuzeyinin eğitim, sağlık ve turizmde müthiş potansiyeli olan bir ülke olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde müthiş bir dinamizm ve bilgi üretildiğini söyleyen Terzioğlu, “Benim hayalimde KKTC’yi bir mobil yazılım fabrikası olarak görmek var.” dedi.

Terzioğlu, “Neden burada da Ar-Ge mühendislerimiz dijital operatör Turkcell’in uygulamalarını geliştiriyor olmasın ve ada gerçek anlamda bir dijital ihracat üssü haline gelmesin? Burada büyük bir potansiyel var ve bizi bekliyor” diyerek, bunun için Kıbrıs’ın yeni nesil iletişim teknolojileriyle altyapısını güçlendirmesi ve 4.5G’ye kavuşması gerektiğini kaydetti.

Terzioğlu, 2019’da Kıbrıs’ın kuzeyini Türkiye’de olduğu gibi dünyanın en iyi altyapısına kavuşturacaklarını umut ettiklerini söyleyerek, “Dijital ekonominin bu altyapı olmadan büyümesine imkân yok. Bu ada gerçek anlamda bir teknoloji üssü olmaya aday ve burada dijital operatör Turkcell olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

“Akıllı şehirler alanında yepyeni bir projeyi iş ortağımız Huawei ile burada başlatıyoruz” Terzioğlu, özetle şöyle dedi: Kıbrıs bunu dijitalleşmede atacağı adımlarla yakalamak zorunda. Biz de burada buna en iyi desteği vermeye hazırız. Sektörün önünü açacak adımlar aslında herkes için büyük faydalar sağlayacak. Yeni teknolojilerin adaya girmesiyle birlikte ekonomi gelişecek ve sonuçta bu işten KKTC halkı kazançlı çıkacak. Bugün burada imzaladığımız protokol ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Dijital Dönüşümü için ilk adımlardan birini attık. Bu protokol ile hayata geçirilecek projeler yeni nesil teknolojilerin kullanımının hayatları nasıl kolaylaştıracağını açıkça ortaya koyacak. İmzalanan protokol için başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, bu teknolojilerin ve ötesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tümüyle kazandırılması için gerekli olan tüm adımların yakın bir tarihte hayata geçirileceğini umut ediyoruz.

 

Huawei Türkiye Genel Müdürü Li Shen:
Dijital dönüşümü gerçekleştirmek için şehir ve ülke de akıllı olmalı

Huawei Türkiye Genel Müdürü Li Shen ise, Huawei’nin 2002 yılından beri Türkiye’de faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi,  bilgi ve iletişim sektörünün ana sağlayıcılardan biri olduklarını kaydetti.

Shen, bilgi ve iletişim sektörünün sürekli gelişmesini sağlayacak bir ekosistem oluşturmak için Openlab’ı kurduklarını belirterek, “Turkcell dâhil tüm iş ortaklarımızla Türkiye dijital ekonomisinin kalkınmasına ve hızlı gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.

Akıllı şehir ve dijital ekonominin, dünyadaki tüm hükümetler tarafından yeni ekonomi motoru olarak kabul edildiğini ifade eden Shen, “dijital dönüşümü gerçekleştirmek için şehir ve ülkenin de akıllı olması gerekir” şeklinde konuştu.

Shen, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetinin dijital ekonomisine verdiği önemi büyük sevinçle gördük” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Bir Türk atasözünde de dediği gibi yalnız taş duvar olmaz. Tüm kalbimle inanıyorum ki, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Turkcell ve KKTCELL’in destekleriyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dijital ekonomi konusunda bölgenin örnek haline getireceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ve buraya ziyaret eden turistler dijital dönüşümün getirdiği faydalardan bir an önce yararlanmaya başlayacaktır.”

 

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı:
Daha verimli şehirler fiber optik bağlantılarla gelecek

İmza töreninde konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bu dönüşümün Lefkoşa olarak bir parçası olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Dünyanın en yeni trendlerinden birinin akıllı şehir uygulamaları olduğunu, Lefkoşa Türk Belediyesi olarak da akıllı şehir uygulamalarının özellikle 2025 yılında yakalamak istedikleri hedeflerin önemli bir bütününü temsil ettiğini belirten Harmancı, bu konuda yapmış oldukları ön hazırlıklarının ve önemli bağlantılarının olduğunu söyledi.

 Harmancı, “Bundan 4 yıl öncesine dönüp baktığımızda inanılmaz bir bürokratik kalabalıkta olan LTB, şu anda bazı teknolojik uygulamalar ile birlikte insan hayatını kolaylaştıran uygulamalara geçiş sürecine başladı” dedi.

 Harmancı, son dönemde özellikle Lefkoşa’nın önemli noktalarında kurdukları  Wi-Fi noktalarının sadece internette serbest dolaşımı değil, insan hareketlerinden kaynaklı veri analizi sağlamaya başladığını kaydetti.

Bu çalışmanın, insana uygun politikalar üretilmesi ve hayatı kolaylaştırmayı sağlayacağını söyleyen Harmancı, bir sonraki adımda yoğunluklu yerlerde akıllı otopark uygulamaları hayata geçireceklerini belirtti.

Harmancı, “ Bunun daha sonraki adımı da bizim geliştirmekte olduğumuz toplum merkezinde data yazılımını ücretsiz hale getirip çocuklara, gençlere data uygulamalarını öğretmek olacak. Çağımız teknolojisinde, çağımız dünyasında eğer biz bunu yakalayamazsak maalesef yetiştirmiş olduğumuz gençler dünya rekabetinin uzağında kalacak. El birliğiyle bunların bir parçası olmak zorundayız” dedi.

Harmancı, “Sayın Bakan ile birlikte bu adımları daha rahat atabileceğimize inanıyorum” diyerek özellikle şehirlerin önemli altyapılarından birini oluşturabilecek olan fiber optik bağlantılarının, verileri hem daha hızlı transfer edebilmemize hem de daha verimli şehirler yaratmamıza olanak tanıyacağını vurguladı.

LTB’nin her zaman Kıbrıs Türk belediyeciliğinde mihenk taşlarını oluşturmuş bir belediye olduğunu da hatırlatan Harmancı, önümüzdeki yıl hem belediyecilik anlamında hayatı kolaylaştıracak hem de teknolojik bir oylama sistemini hayata geçirecek çok önemli bir mobil uygulama ihalesine çıkacağının müjdesini de verdi.

Harmancı ayrıca, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ile birlikte bu toplantıda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu çünkü bu hedeflere ortaklaşa bakabilme vizyonuna sahip olduklarını söyledi.

Akıllı şehir uygulamaları için bazı yasaların da entegre hale getirmesi gerektiğini söyleyen  Harmancı “Günümüz şartlarına uygun yasal altyapıların da belediyelere bu doğrultuda sağlanması gerekmektedir. Avrupa yerel yönetimler özerklik şartnamesinin içselleştirilmesi gibi. Yani eğer datayı, veriyi hayatımızın önemli bir parçası haline getirebilirsek aynı zamanda yasal altyapımızı da buna uygun hale getirmek zorundayız” dedi.

Harmancı, bu dönüşümün bir parçası olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu belirterek sözlerine son verdi.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan:
Üzerimize düşen ödevleri yerine getirirsek, dijital dönüşümde hak ettiğimiz noktaya ulaşabiliriz

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ise teknolojik gelişmelerin baş döndüren hızla seyrettiği önemli bir dönemin içerisinde olduğumuzu ve ülke olarak dijital dönüşümün başında, neredeyse emekleme safhasında bir şeyler yapmaya çalıştığımızı söyledi.

 “Bugün önemli bir tarih. Tabi ki hiçbir şey için geç değil çünkü Kuzey Kıbrıs Turkcell gibi, ana şirket Turkcell gibi bir şansımız var.” diyen Atakan, “Bugün dünya devi Huawei, Kuzey Kıbrıs Turkcell vasıtasıyla ülkemize gelmişse demek ki biz ülke olarak üzerimize düşen ödevleri yerine getirirsek, bu dijital dönüşümde hak ettiğimiz noktaya da bir an önce ulaşabiliriz.” şeklinde konuştu.

Atakan, teknopark ve AR-GE merkezlerinin 2019 yılında hayata geçmesiyle yazılım anlamında, aplikasyon üretim noktası anlamında ülkemizin dijital dönüşüm alanında önemli mesafe kat edileceğini de belirtti.

“ ARUP verilerine göre 2020 yılında akıllı şehirler, akıllı yönetim, akıllı yaşam global pazar değeri 400 milyar dolar olarak hesaplanıyor.” diyen Atakan, “Bu çok ciddi bir rakam ve bu büyük yapının içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de kendi çapında ilk başta az da olsa, belli bir üretimle bundan pay alabilecek bir yapının içine girmesi en büyük hedefimizdir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin teknolojiyle ilgili bakanlığıyla da yakın zamanda ciddi temaslar gerçekleştirdiklerini belirten Atakan, “Dolayısıyla bugün atacağımız imzayla ve 2019 yılı içerisinde son aşamaya gelen E-Devlet yapılanmasının da hizmete girmesiyle beraber dijital dönüşüm noktasında ciddi bir ivme yakalayacağımızı umuyorum. Buna öncülük etmelerinden ötürü başta Kuzey Kıbrıs Turkcell ve ana firma Turkcell olmak üzere Huawei yetkililerine de çok teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 2480 defa okunmuştur