1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Denktaş, Hür-İş heyetini kabul etti
Denktaş, Hür-İş heyetini kabul etti

Denktaş, Hür-İş heyetini kabul etti

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş,  kamu maliyesinin iyi gittiğini, bankalara olan eski kamu borçlarına ödeme yapmaya başlanabileceğini söyledi.

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş,  kamu maliyesinin iyi gittiğini, bankalara olan eski kamu borçlarına ödeme yapmaya başlanabileceğini söyledi.

Bakanlık açıklamasına göre, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Çaluda ve yönetim kurulu üyelerini kabulünde konuşan Denktaş, gelirlerin arttığını ancak bütçe kalemlerinin dolduğunu belirtti.

 

Bankalara kamu borçlarına ödeme

Denktaş, şunları kaydetti:

“Kalemler doldu. Harcama yapamıyoruz. Böyle bir sıkıntı içerisindeyiz. Kamu maliyesi iyiye gidiyor. Rahatlıkla söylüyorum. Para var da dağıt anlamında değil. Geçmiş bütçe açıklarının kapatılması mümkün olacak. İlk kez bu yıl iddiayla söylüyorum faiz uygulaması konusunda bir mutabakata varabilirsek, bankalara olan eski kamu borçlarına ödeme yapmaya başlayacağız. Bir plan dahilinde bu ödemeleri sürdürmemizin önünü açmış olacağız. Bu son derece önemlidir.”

 

Kadrolama için anayasal engel var

Geçici memur ve işçilerin kadrolanması konusunda ise Denktaş,   geçici statüde istihdam edilenlerin hiç bir hükümet tarafından işinden edilmediğini ancak kadrolanmaları için anayasal engel bulunduğunu söyledi.

Denktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Ortada bir anayasal engel söz konusudur ve önümüze ciddi sıkıntı olarak çıkabilir. Bir çok kez bana gelen temsilcilerine bunu net bir şekilde ifade ettim. Bunu söyledim diye, DP bu işe karşıdır şeklinde bir düşünceye giriyorlar ama bu yanlıştır. Ben de, partim de karşı değiliz. Ancak fırsat eşitliği ortaya konulmadığı takdirde, bu konu mahkemeye düşecektir. Umutları belli kesimlerce çok fazla yükseltildi ama hayal kırıklığı sonucu da çıkabilir."

 

Taşeron işçilik üzerinde çalışıyoruz… Sendikal anlayış değişmeli

Bazı taşeronların çalışanlarına izin ve hasta hakkı sunmadığını, bunun büyük bir sorun olduğunu da kaydeden Denktaş, “Bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bazı yerlerde taşeron işçi çalıştırılmasına geri adım attırdık. Döner sermayeye döndürdük” dedi. Taşeronların sendikalaşmanın önünü tıkadığı düşüncesinde olmadığını ancak sendikal zihniyetin tamamen değişmesi gerektiğini kaydeden Denktaş, şunları söyledi:

“Devlette olduğu gibi özelde sendikacılık yapılırsa, devlet batmaz ama özel batar. Bunu bileceğiz. Özel sektörün korkusu budur. Seksenlerde ben hatırlıyorum... Devlet o yüksek enflasyon noktasında bir artış verdi. Sendikalar özelde de aynı artışı talep etti. Özel sektör sendikacılığının sonu geldi. Bir sürü insan işsiz kaldı. Şunu anlamak lazım. Devlet bunu kaldırsa bile,- ki kaldıramıyor-; özel sektörün kaldırmasının imkanı yoktur. Onun için öncelikle sendikal zihniyet devlette verimliliği öne çıkaracak bir tavır sergilemeli ki, bunu özel sektör de görsün ve içselleştirsin, önünü açsın. Şuna inanırım ki özel sektörde sendikalaşma olursa, hem kendi verimlilikleri artabilir, hem devlete olan istihdam baskısı özelle paylaşılır. Herkes kazançlı çıkar. Ama bugünkü sendikal zihniyetle bunu yapamayız. Yaparsak özel sektörü iflas ettiririz. Buna daha zamanımız var. İlk yapılması gereken, kamudaki sendikal yaklaşımların verimliliği ön plana çıkaracak noktaya getirilmesidir."

 

Asgari ücretin arttırılması işten durdurmaları getirir

Turizm rehberleri ile ilgili sorunu toplu iş sözleşmesiyle çözeceklerini ifade eden Denktaş, asgari ücretin arttırılmasının özel sektörü çok olumsuz etkilediğini de kaydetti. Denktaş, farklı sektörlere, farklı işlere farklı asgari ücret uygulanması gibi konuların tartışılması gerektiğini söyledi. Denktaş, asgari  ücretin fazla arttırılması halinde özel sektörde işten durdurmaların yaşanacağını ifade etti.

 

BRTK Yasası yılsonundan önce

BRTK Yasası’nın da gündeme alınmak üzere olduğunu belirten Denktaş, “Çok doğru bir yasa değil ama çalışanlar diyor ki bir yasamız olsun da sonra düzeltiriz... Ümit ederim yıl sonundan, hatta bütçe başlamadan önce bu da bitmiş olur" dedi

 

Geçicilere maaş artışı

 2011 sonrası kamuda işe girenlere bir uygulama çerçevesinde Ocak ve Temmuz’da maaş artışı yaptıklarını da kaydeden Denktaş, “Buradaki amacımız aslında farkı açmamaktı. Farkı kapatmak amacında değildik. Bütçe buna imkan vermiyordu. Yılın başındaki öngörümüz yıl içinde hayat pahalılığının yüzde dördü geçmeyeceğiydi. Ama ilk altı ayda 7,68 oldu. Bütün planımızı programımızı aksattı. İstediğimiz farkı da kapatmaktı ama hayat pahalılığının yüksek çıkması bir çok konudaki adımı engelledi" dedi. Hür-İş Başkanı Ahmet Çaluda kabulde, geçici statüdeki işçi ve memurların kadrolanmasını talep etti; taşeronların sendikalaşmanın önünü tıkadığını ve bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Turizm rehberlerinin hakları, BRTK çalışanları ve din görevlileri ile ilgili yasaların geçmesi ile özel sektörde sendikalaşma hakkında destek talep eden Çaluda, 2011 sonrası devlette istihdam edilenlere getirilen maaş artışı ile ilgili olarak ise hükümete teşekkür etti.

Bu haber toplam 1815 defa okunmuştur